Torsdag 20. juni 2019
I FORHANDLINGER: Det Radikale Venstres Morten Østergaard vil forsøke å trekke Socialdemokratiets Mette Fredriksen til venstre i innvandringspolitikken og til høyre i den økonomiske politikken. FOTO: PHILIP DAVALI, RITZAU/NTB SCANPIX
Radikale Venstre kan ødelegge for sosialdemokrat-plan:
Tetner seg til
VIL MED: Sosial­liberale Radikale Venstre gjorde et brakvalg. De kan ha mye å tape på sosialdemokratenes plan om å danne solo-regjering.

Danmark

To uker etter at rød blokk gikk av med en historisk seier i det danske valget, er det fortsatt ikke klart om Socialdemokratiets partileder Mette Frederiksen nærmer seg målet om å bli Danmarks neste statsminister.

Forhandlingsmøtene mellom Socialdemokratiet og de andre partiene i rød blokk fortsetter denne uka.

Seint tirsdag kveld kunne lederen av sosialliberale Radikale Venstre (også kjent som De Radikale), Morten Østergaard, fortelle at det nå er basis for «et flygedyktig prosjekt» i regjeringsforhandlingene. Likevel fastholder han at det stadig er store avstander mellom Socialdemokratiet – som ved valget kapret 48 av 179 mandater, og hans eget parti – som fordoblet sine åtte mandater.

Mette Fredriksen ønsket ikke å uttale seg til pressen, mens Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten sa onsdag at de står fast på sine velferdskrav.

Fakta

Valget i Danmark:

• 5. juni holdt Danmark valg til Folketinget.

• Den røde blokka vant valget med 91 mandater. For flertall i Folketinget kreves det 90.

• Rød blokk består av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkepartis, Enhedslisten og De Radikale Venstre.

• Socialdemokratiet ble største parti (25,9 prosent) og partileder Mette Frederiksen leder derfor sonderingene for å danne regjering.

– Overdriver forskjellene

Ifølge flere danske medier er det den økonomiske politikken som er den største kilden til uenighet. Politisk sjef i den sentrum-venstreorienterte tenketanken Cevea Kasper Fogh sier at han mener uenighetene er overdrevne.

– Socialdemokratiets forslag til pensjonsreform handler for eksempel om ­tidligere tilbaketrekning for en lavtlønnet gruppe på omkring 3000 personer. Reformen vil ikke slå hardt ut på økonomien og jeg tror man kan bli enige her, sier han.

På den andre sida vil De Radikale tiltrekke mer utenlandsk arbeidskraft ved å senke minimumsinntekten for å få arbeidstillatelse. Venstresida er imot dette, men Fogh vurderer at også dette vil ramme rundt 3000 mennesker – og mener det ikke er et uoverkommelig punkt.

Splittet om innvandrere

I innvandringspolitikken gikk Socialdemokratiet til valg på å fortsette de siste ti årenes politikk på området: Å redusere tilstrømningen av flyktninger og migranter i tillegg til å bekjempe parallellsamfunn ved å intervenere i de såkalte gettoområdene.

De Radikale gikk til valg på å bekjempe den samme politikken og er særlig motstandere av å politisk beslutte hvor folk skal bo.

Derfor ser Fogh innvandringspolitikken som et område der et regjeringssamarbeid mellom Socialdemokratiet og De Radikale er vanskeligst.

– De Radikales historiske rolle her er utfordret, vurderer han og fortsetter:

– Tidligere kunne de skifte posisjon i midten av dansk ­politikk, men de tilhører i dag det politiske mindretallet på innvandringsområdet, sammen med SF og Enhedslisten. De kan ikke peke på det borgerlige Danmark og forvente en annen innvandringspolitikk, mener han.

Foghs vurdering er derfor at De Radikale vil forsøke å presse seg inn i en regjering med Socialdemokratiet, for å sikre seg innflytelse.

Til avisa Politiken avviser Østergaard at regjeringsdeltakelse er et mål for partiet, men det har Ceveas Fogh liten tro på.

– Socialdemokratiet gis en rik mulighet til å gå utenom De Radikale dersom partiet ikke får regjeringsmakt.

Tror på en løsning

Dersom alt skulle gå galt i ­forhandlingene vil Social­demokratiet og Venstre kunne få et absolutt flertall, slik som forrige statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) foreslo i valgkampen.

– Det er fortsatt en hypotetisk mulighet. Det vil i så fall bety at alle småpartiene forsvinner ut, sier Fogh.

– Men dette er venstresidas beste valg i løpet av mitt voksne liv. Verken Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten eller De Radikale har råd til å miste dette i gulvet, legger han til.

palv@klassekampen.no

Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
UTE: Arbeiderpartiets ekspresident Lula da Silva er ute av fengsel – enn så lenge. Nå vil han ta opp kampen mot høyre­radikale Jair Bolsonaro.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.
Onsdag 6. november 2019
STRAFF: Advokater reiser søksmål mot president Sebastián Piñera som følge av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk under protestene. Piñera avviser eget ansvar.