Torsdag 20. juni 2019
I FORHANDLINGER: Det Radikale Venstres Morten Østergaard vil forsøke å trekke Socialdemokratiets Mette Fredriksen til venstre i innvandringspolitikken og til høyre i den økonomiske politikken. FOTO: PHILIP DAVALI, RITZAU/NTB SCANPIX
Radikale Venstre kan ødelegge for sosialdemokrat-plan:
Tetner seg til
VIL MED: Sosial­liberale Radikale Venstre gjorde et brakvalg. De kan ha mye å tape på sosialdemokratenes plan om å danne solo-regjering.

Danmark

To uker etter at rød blokk gikk av med en historisk seier i det danske valget, er det fortsatt ikke klart om Socialdemokratiets partileder Mette Frederiksen nærmer seg målet om å bli Danmarks neste statsminister.

Forhandlingsmøtene mellom Socialdemokratiet og de andre partiene i rød blokk fortsetter denne uka.

Seint tirsdag kveld kunne lederen av sosialliberale Radikale Venstre (også kjent som De Radikale), Morten Østergaard, fortelle at det nå er basis for «et flygedyktig prosjekt» i regjeringsforhandlingene. Likevel fastholder han at det stadig er store avstander mellom Socialdemokratiet – som ved valget kapret 48 av 179 mandater, og hans eget parti – som fordoblet sine åtte mandater.

Mette Fredriksen ønsket ikke å uttale seg til pressen, mens Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten sa onsdag at de står fast på sine velferdskrav.

Fakta

Valget i Danmark:

• 5. juni holdt Danmark valg til Folketinget.

• Den røde blokka vant valget med 91 mandater. For flertall i Folketinget kreves det 90.

• Rød blokk består av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkepartis, Enhedslisten og De Radikale Venstre.

• Socialdemokratiet ble største parti (25,9 prosent) og partileder Mette Frederiksen leder derfor sonderingene for å danne regjering.

– Overdriver forskjellene

Ifølge flere danske medier er det den økonomiske politikken som er den største kilden til uenighet. Politisk sjef i den sentrum-venstreorienterte tenketanken Cevea Kasper Fogh sier at han mener uenighetene er overdrevne.

– Socialdemokratiets forslag til pensjonsreform handler for eksempel om ­tidligere tilbaketrekning for en lavtlønnet gruppe på omkring 3000 personer. Reformen vil ikke slå hardt ut på økonomien og jeg tror man kan bli enige her, sier han.

På den andre sida vil De Radikale tiltrekke mer utenlandsk arbeidskraft ved å senke minimumsinntekten for å få arbeidstillatelse. Venstresida er imot dette, men Fogh vurderer at også dette vil ramme rundt 3000 mennesker – og mener det ikke er et uoverkommelig punkt.

Splittet om innvandrere

I innvandringspolitikken gikk Socialdemokratiet til valg på å fortsette de siste ti årenes politikk på området: Å redusere tilstrømningen av flyktninger og migranter i tillegg til å bekjempe parallellsamfunn ved å intervenere i de såkalte gettoområdene.

De Radikale gikk til valg på å bekjempe den samme politikken og er særlig motstandere av å politisk beslutte hvor folk skal bo.

Derfor ser Fogh innvandringspolitikken som et område der et regjeringssamarbeid mellom Socialdemokratiet og De Radikale er vanskeligst.

– De Radikales historiske rolle her er utfordret, vurderer han og fortsetter:

– Tidligere kunne de skifte posisjon i midten av dansk ­politikk, men de tilhører i dag det politiske mindretallet på innvandringsområdet, sammen med SF og Enhedslisten. De kan ikke peke på det borgerlige Danmark og forvente en annen innvandringspolitikk, mener han.

Foghs vurdering er derfor at De Radikale vil forsøke å presse seg inn i en regjering med Socialdemokratiet, for å sikre seg innflytelse.

Til avisa Politiken avviser Østergaard at regjeringsdeltakelse er et mål for partiet, men det har Ceveas Fogh liten tro på.

– Socialdemokratiet gis en rik mulighet til å gå utenom De Radikale dersom partiet ikke får regjeringsmakt.

Tror på en løsning

Dersom alt skulle gå galt i ­forhandlingene vil Social­demokratiet og Venstre kunne få et absolutt flertall, slik som forrige statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) foreslo i valgkampen.

– Det er fortsatt en hypotetisk mulighet. Det vil i så fall bety at alle småpartiene forsvinner ut, sier Fogh.

– Men dette er venstresidas beste valg i løpet av mitt voksne liv. Verken Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten eller De Radikale har råd til å miste dette i gulvet, legger han til.

palv@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.