Onsdag 19. juni 2019
SABOTASJE: Dette bildet ble offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet på mandag og skal vise iranske soldater som fjerner en mine fra det japanske tankskipet Kokuka Courageous. Iran nekter bestemt for at bildet er ekte og at det beviser iransk sabotasje. FOTO: DET AMERIKANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET/AP/NTB SCANPIX
• USA legger fram nye beviser mot Iran • Europeiske land vil gjøre egne undersøkelser
Splid om sabotasje i Gulfen
Undersak

30 norskkontrollerte skip i området

Persiagulfen er et av de mest trafikkerte havområdene i verden og et svært viktig operasjonsområde for norsk shipping. Det er nå omkring 30 norskkontrollerte skip i området, sier direktør for sikkerhet og beredskap i Rederiforeningen John Hammersmark.

– I området er det noen norske skip som har norske flagg og flere norskkontrollerte skip som har andre flagg, men som fortsatt eies og drives av norske selskaper. Vi vet at det er om lag 30 norskkontrollerte skip i området. Norskkontrollerte skip har 1700 havneanløp i Persiabukta årlig. Det er mildt sagt betydelig. Det er utvilsomt en av motorveiene for verdenshandelen.

Hammersmark sier at sabotasjeaksjonene i Persiagulfen er en type trussel som sivile tankskip ikke kan forsvare seg mot, og at det derfor er behov for militær assistanse for å holde skipsleden åpen. Han kan ikke si hvilke stater som er til stede militært eller hvilke militære kapasiteter som er satt inn.

– Vi vet at det er økt tilstedeværelse av militære kapasiteter i området, både situasjonsforståelse og bistand hvis noe skulle skje. Det rapporteres i forskjellige åpne kilder at det er økt fokus og økte ressurser til stede, sier han.

ASSISTANSE: Mannskapet på det japanske tankskipet Kokuka Courageous ble tatt om bord på det amerikanske marineskipet USS Bainbridge etter angrepet 13. mai. 8FOTO: DEN AMERIKANSKE MARINEN/AP/NTB SCANPIX
PATRULJEBÅT: Dette bildet ble offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet på mandag, og skal vise en iransk patruljebåt med soldater om bord, like før eller etter soldatene skal ha fjernet en udetonert mine fra det japanske tankskipet. Bildet er ifølge amerikanske myndigheter tatt fra et amerikansk militærhelikopter. FOTO: DET AMERIKANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET/AP/NTB SCANPIX
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.

IRAN

De første bevisene overbeviste ikke mange nok. Torsdag i forrige uke publiserte det amerikanske forsvarets sentralkommando en grovkornet svart-hvitt-video av det som skal være iranske soldater.

Soldatene drev ifølge amerikanske forsvarsmyndigheter sabotasje mot det japanske tankskipet Kokuka Courageous. Videoen skal ha blitt filmet samme dag, timer etter at tankskipet ble angrepet.

Mandag denne uka publiserte derfor det amerikanske forsvaret enda en video, og flere bilder, denne gangen i farger. Bevismaterialet skal vise iranske soldater om bord i en patruljebåt, i uniform og med store oransje redningsvester rundt skuldrene.

Heller ikke i denne omgangen nådde amerikanerne helt fram med anklagene. Mange av USAs sentrale allierte i Europa nekter å konkludere i skyldspørsmålet og mener at saken behøver grundigere etterforskning.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas sier til nettmagasinet Politico at etterretningsinformasjonen fra USA og Storbritannia må sammenlignes med den informasjonen Tyskland selv har.

– Vi fortsetter å samle informasjon. I en situasjon som dette må vi være svært nøye, og vi må ta den tida vi trenger, sier Maas.

Fakta

Angrep på tankskip i Omanbukta:

• 12. mai: De forente arabiske emirater opplyser at fire tankskip i Omanbukta er blitt utsatt for sabotasje. USAs utenriksminister Mike Pompeo anklager Iran eller noen som opererer på vegne av Iran for å stå bak. Iran avviser at landet har noe med hendelsene å gjøre.

• 13. juni: To tankskip blir utsatt for angivelige angrep i Omanbukta.

• 13. juni: Mike Pompeo hevder igjen at Iran står bak. Han viser til at USA har video og bilder av det som skal være et iransk marinefartøy, som angivelig fjerner en udetonert mine fra skroget på det ene skipet.

• 14. juni: Iran tilbakeviser USAs påstander.Kilde: NTB

Hemmelig rapport

Til sammen seks tankskip har til nå blitt sabotert i Oman-bukta, i farvann som ligger mellom Iran og Den arabiske halvøya. To av skipene er eid av norske selskaper.

Både nyhetsbyrået Reuters og avisa The Financial Times har referert til en eller to hemmelige rapporter utarbeidet av Den norske krigsforsikring for skib (DNK). Rapporten eller rapportene mener at det sannsynligvis er Iran som står bak angrepene.

Organisasjonen ønsker ikke å kommentere det selskapet omtaler som en «hemmelig rapport» og det har ikke lyktes Klassekampen å få tilgang på dokumentene. Det er derfor ikke mulig for Klassekampen å vurdere påstandene.

Noen ting er likevel klart: Dokumentene eksisterer – og gjenspeiler det DNK tror har skjedd.

Organisasjonen har en egen avdeling for sikkerhetsanalyse. Avdelingen er ledet av en tidligere sjef for Forsvarets etterretningshøgskole.

– Jeg kan si en ting: Vi må gjøre vårt beste for å hjelpe våre medlemmer. Derfor prøver vi å lage rapporter som beskriver trusselen, sier administrerende direktør i DNK, Svein Ringbakken.

Norge har etterforsket

Norge har etterforsket fire av de seks angrepene sammen med De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. De foreløpige resultatene fra etterforskningen ble lagt fram for FNs sikkerhetsråd i forrige uke.

I en pressemelding fra de tre landene står det at det sannsynligvis er en statlig aktør som står bak, men landene sier ikke hvilken stat det er snakk om.

Utenriksdepartementet opplyser i en e-post til Klassekampen at saken fremdeles er under etter­forskning og at det ennå ikke er klart når de endelige resultatene skal legges fram.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
ENDELØS: De siste månedene har Libya hatt de verste kampene siden 2011. – FN sviktet Libya og lot landet bli en slagmark for en stedfortrederkrig, sier en talsmann for regjeringen i Tripoli.
Onsdag 10. juli 2019
FRIHANDEL: Afrikanske ledere vil industrialisere kontinentet ved å kopiere EUs indre marked.