Onsdag 19. juni 2019
SABOTASJE: Dette bildet ble offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet på mandag og skal vise iranske soldater som fjerner en mine fra det japanske tankskipet Kokuka Courageous. Iran nekter bestemt for at bildet er ekte og at det beviser iransk sabotasje. FOTO: DET AMERIKANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET/AP/NTB SCANPIX
• USA legger fram nye beviser mot Iran • Europeiske land vil gjøre egne undersøkelser
Splid om sabotasje i Gulfen
Undersak

30 norskkontrollerte skip i området

Persiagulfen er et av de mest trafikkerte havområdene i verden og et svært viktig operasjonsområde for norsk shipping. Det er nå omkring 30 norskkontrollerte skip i området, sier direktør for sikkerhet og beredskap i Rederiforeningen John Hammersmark.

– I området er det noen norske skip som har norske flagg og flere norskkontrollerte skip som har andre flagg, men som fortsatt eies og drives av norske selskaper. Vi vet at det er om lag 30 norskkontrollerte skip i området. Norskkontrollerte skip har 1700 havneanløp i Persiabukta årlig. Det er mildt sagt betydelig. Det er utvilsomt en av motorveiene for verdenshandelen.

Hammersmark sier at sabotasjeaksjonene i Persiagulfen er en type trussel som sivile tankskip ikke kan forsvare seg mot, og at det derfor er behov for militær assistanse for å holde skipsleden åpen. Han kan ikke si hvilke stater som er til stede militært eller hvilke militære kapasiteter som er satt inn.

– Vi vet at det er økt tilstedeværelse av militære kapasiteter i området, både situasjonsforståelse og bistand hvis noe skulle skje. Det rapporteres i forskjellige åpne kilder at det er økt fokus og økte ressurser til stede, sier han.

ASSISTANSE: Mannskapet på det japanske tankskipet Kokuka Courageous ble tatt om bord på det amerikanske marineskipet USS Bainbridge etter angrepet 13. mai. 8FOTO: DEN AMERIKANSKE MARINEN/AP/NTB SCANPIX
PATRULJEBÅT: Dette bildet ble offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet på mandag, og skal vise en iransk patruljebåt med soldater om bord, like før eller etter soldatene skal ha fjernet en udetonert mine fra det japanske tankskipet. Bildet er ifølge amerikanske myndigheter tatt fra et amerikansk militærhelikopter. FOTO: DET AMERIKANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET/AP/NTB SCANPIX
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.

IRAN

De første bevisene overbeviste ikke mange nok. Torsdag i forrige uke publiserte det amerikanske forsvarets sentralkommando en grovkornet svart-hvitt-video av det som skal være iranske soldater.

Soldatene drev ifølge amerikanske forsvarsmyndigheter sabotasje mot det japanske tankskipet Kokuka Courageous. Videoen skal ha blitt filmet samme dag, timer etter at tankskipet ble angrepet.

Mandag denne uka publiserte derfor det amerikanske forsvaret enda en video, og flere bilder, denne gangen i farger. Bevismaterialet skal vise iranske soldater om bord i en patruljebåt, i uniform og med store oransje redningsvester rundt skuldrene.

Heller ikke i denne omgangen nådde amerikanerne helt fram med anklagene. Mange av USAs sentrale allierte i Europa nekter å konkludere i skyldspørsmålet og mener at saken behøver grundigere etterforskning.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas sier til nettmagasinet Politico at etterretningsinformasjonen fra USA og Storbritannia må sammenlignes med den informasjonen Tyskland selv har.

– Vi fortsetter å samle informasjon. I en situasjon som dette må vi være svært nøye, og vi må ta den tida vi trenger, sier Maas.

Fakta

Angrep på tankskip i Omanbukta:

• 12. mai: De forente arabiske emirater opplyser at fire tankskip i Omanbukta er blitt utsatt for sabotasje. USAs utenriksminister Mike Pompeo anklager Iran eller noen som opererer på vegne av Iran for å stå bak. Iran avviser at landet har noe med hendelsene å gjøre.

• 13. juni: To tankskip blir utsatt for angivelige angrep i Omanbukta.

• 13. juni: Mike Pompeo hevder igjen at Iran står bak. Han viser til at USA har video og bilder av det som skal være et iransk marinefartøy, som angivelig fjerner en udetonert mine fra skroget på det ene skipet.

• 14. juni: Iran tilbakeviser USAs påstander.Kilde: NTB

Hemmelig rapport

Til sammen seks tankskip har til nå blitt sabotert i Oman-bukta, i farvann som ligger mellom Iran og Den arabiske halvøya. To av skipene er eid av norske selskaper.

Både nyhetsbyrået Reuters og avisa The Financial Times har referert til en eller to hemmelige rapporter utarbeidet av Den norske krigsforsikring for skib (DNK). Rapporten eller rapportene mener at det sannsynligvis er Iran som står bak angrepene.

Organisasjonen ønsker ikke å kommentere det selskapet omtaler som en «hemmelig rapport» og det har ikke lyktes Klassekampen å få tilgang på dokumentene. Det er derfor ikke mulig for Klassekampen å vurdere påstandene.

Noen ting er likevel klart: Dokumentene eksisterer – og gjenspeiler det DNK tror har skjedd.

Organisasjonen har en egen avdeling for sikkerhetsanalyse. Avdelingen er ledet av en tidligere sjef for Forsvarets etterretningshøgskole.

– Jeg kan si en ting: Vi må gjøre vårt beste for å hjelpe våre medlemmer. Derfor prøver vi å lage rapporter som beskriver trusselen, sier administrerende direktør i DNK, Svein Ringbakken.

Norge har etterforsket

Norge har etterforsket fire av de seks angrepene sammen med De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. De foreløpige resultatene fra etterforskningen ble lagt fram for FNs sikkerhetsråd i forrige uke.

I en pressemelding fra de tre landene står det at det sannsynligvis er en statlig aktør som står bak, men landene sier ikke hvilken stat det er snakk om.

Utenriksdepartementet opplyser i en e-post til Klassekampen at saken fremdeles er under etter­forskning og at det ennå ikke er klart når de endelige resultatene skal legges fram.

magnusl@klassekampen.no

Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
STEILE FRONTER: Hongkong-krisa synes stadig lenger unna en løsning. Demonstranter sier til Klassekampen at de vil fortsette å kjempe mot politiet.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.