Tirsdag 18. juni 2019
HRW: Ber FN etterforske Mursis død
Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) ber FN sørge for at Egypt etterforskes for sin behandling av avdøde president Mohamed Mursi.
Publisert: 18 Juni 05:06
Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) ber FN sørge for at Egypt etterforskes for sin behandling av avdøde president Mohamed Mursi.
Mursi døde mandag, 67 år gammel. Ifølge påtalemyndigheten falt han om under et rettsmøte og døde på vei til sykehuset. Human Rights Watch (HRW) sa mandag at dødsfallet var fullstendig forutsigbart ettersom egyptiske myndigheter verken har gitt ham medisiner eller latt ham få besøk fra familien.
Natt til tirsdag sendte HRW ut en pressemelding der de tok til orde for en uavhengig etterforskning, i regi av FN, av dødsfallet og måten Mursi var blitt behandlet på.

Årevis med feilNeste uke samles FNs menneskerettsråd (UNHRC). Whitson mener det der bør tas initiativ til en etterforskning av pågående brudd på menneskerettighetene i Egypt, deriblant hvordan innsatte i fengslene behandles og Mohamed Mursis død.
– Tidligere president Mursis død skjedde i etter flere års feilbehandling, stadig forlengede perioder med isolasjon, utilstrekkelig medisinsk oppfølging og frarøvelse av kontakt med familien, sier regiondirektør Sarah Leah Whitson i HRW i Midtøsten og Nord-Afrika.

Ubehandlet diabetesI løpet av seks år i fengsel skal den tidligere presidenten systematisk ha blitt nektet behandling for diabetes og noe som helst samvær med andre, heller ikke andre innsatte. I perioder levde han i frykt for å bli forgiftet og spiste bare hermetisert mat. Da familien sist fikk treffe ham i september i fjor, fortalte han at han bodde på en celle uten seng og derfor måtte sove på gulvet.
– Egyptiske myndigheter har i alle fall begått grov urett mot Mursi ved å nekte ham et minimum av rettigheter som innsatt i fengsel, sier Whitson videre.
(©NTB)
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.
Onsdag 20. november 2019
• USAs utenriksminister Mike Pompeo har varslet at USA forkaster det såkalte Hansell Memorandum, som er det amerikanske utenriksdepartementet juridiske stadfesting fra 1978 om at de israelske bosettingene i okkupert Palestina bryter med...
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
• Aftonbladet melder at av 38 skytinger med dødelige utfall i Malmös gjengmiljøer, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det er en oppklaringsprosent på 16 prosent. I Stockholm og Göteborg ligger den på henholdsvis 20 og 24 prosent. «Det...
Tirsdag 19. november 2019
HEKTA: Ni av ti tiåringer har smarttelefon. Nå ber digitaliseringsministeren foreldre gå sammen om å nekte ungene smarttelefoner.