Tirsdag 18. juni 2019
HRW: Ber FN etterforske Mursis død
Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) ber FN sørge for at Egypt etterforskes for sin behandling av avdøde president Mohamed Mursi.
Publisert: 18 Juni 05:06
Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) ber FN sørge for at Egypt etterforskes for sin behandling av avdøde president Mohamed Mursi.
Mursi døde mandag, 67 år gammel. Ifølge påtalemyndigheten falt han om under et rettsmøte og døde på vei til sykehuset. Human Rights Watch (HRW) sa mandag at dødsfallet var fullstendig forutsigbart ettersom egyptiske myndigheter verken har gitt ham medisiner eller latt ham få besøk fra familien.
Natt til tirsdag sendte HRW ut en pressemelding der de tok til orde for en uavhengig etterforskning, i regi av FN, av dødsfallet og måten Mursi var blitt behandlet på.

Årevis med feilNeste uke samles FNs menneskerettsråd (UNHRC). Whitson mener det der bør tas initiativ til en etterforskning av pågående brudd på menneskerettighetene i Egypt, deriblant hvordan innsatte i fengslene behandles og Mohamed Mursis død.
– Tidligere president Mursis død skjedde i etter flere års feilbehandling, stadig forlengede perioder med isolasjon, utilstrekkelig medisinsk oppfølging og frarøvelse av kontakt med familien, sier regiondirektør Sarah Leah Whitson i HRW i Midtøsten og Nord-Afrika.

Ubehandlet diabetesI løpet av seks år i fengsel skal den tidligere presidenten systematisk ha blitt nektet behandling for diabetes og noe som helst samvær med andre, heller ikke andre innsatte. I perioder levde han i frykt for å bli forgiftet og spiste bare hermetisert mat. Da familien sist fikk treffe ham i september i fjor, fortalte han at han bodde på en celle uten seng og derfor måtte sove på gulvet.
– Egyptiske myndigheter har i alle fall begått grov urett mot Mursi ved å nekte ham et minimum av rettigheter som innsatt i fengsel, sier Whitson videre.
(©NTB)
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.
Lørdag 20. juli 2019
VEKK: Truede sopp- og lavarter ofres for å gi plass til vindturbiner som skal stikke nesten en kvart kilometer opp i lufta i Finnskogen i Våler. – Dette er på en måte vårt Alta-Kautokeino-opprør, sier en av demonstrantene.
Lørdag 20. juli 2019
• Det er mye LO og NHO strides om, men en ting er de enige om: Det som faktisk er av vedtatt lovverk og inngåtte avtaler skal man følge. Derfor er det like deprimerende hvert år når LOs sommerpatrulje leverer rapport etter å ha besøkt...
Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...