Tirsdag 18. juni 2019
Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten
Kina advarer USA mot å åpne Pandoras eske i Midtøsten, etter at det ble kjent at ytterligere 1.000 amerikanske soldater forflyttes til området.
Publisert: 18 Juni 09:34
Kina advarer USA mot å åpne Pandoras eske i Midtøsten, etter at det ble kjent at ytterligere 1.000 amerikanske soldater forflyttes til området.
Pandoras eske er et uttrykk hentet fra gresk mytologi, der esken inneholder all verdens ulykke.
Det var Kinas utenriksminister Wang Yi som uttalte seg om det økende spenningsnivået mellom USA og Iran. Han rettet også en oppfordring til Teheran om ikke å legge vekk atomavtalen så lett.
Iranske myndigheter varslet mandag at landets lager av uran vil overstige grensen som er satt i atomavtalen innen ti dager. Regjeringen i Teheran ga allerede i starten av mai beskjed om at de ikke lenger vil respektere de delene av avtalen som handler om lagring av anriket uran og tungtvann. Det skjer etter at USA i fjor trakk seg fra avtalen og gjeninnførte sanksjoner mot Iran.
USA kunngjorde troppeforflytningen mandag og la samtidig fram bilder som ble presentert som ytterligere bevis på at Teheran har stått bak angrepene på tankskip i Omanbukta i forrige uke.
– Vi ber alle parter om fortsatt å opptre rasjonalt og behersket og ikke foreta seg noe som utløser økt spenning i regionen og åpner Pandoras eske, sa Wang. Han holdt en felles pressekonferanse i Beijing med Syrias utenriksminister Walid Muallem.
– Særlig burde USA endre sin praksis med ekstremt press, sa Wang.

(©NTB)
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Fredag 22. november 2019
Tiril Broch Aakre og Trude Lorentzen har begge skrevet om sine mødres selvmord, men i hver sin sjanger. – I dag ville jeg trolig valgt romanen, sier Lorentzen.
Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Fredag 22. november 2019
• Alle partiene på rødgrønn side har nå presentert sine alternative budsjetter. Det er forskjeller og uenigheter – for eksempel mellom MDG og Sp i avgiftspolitikken – likevel trer det fram et tydelig felles verdigrunnlag. Det tydeligste...
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.