Tirsdag 18. juni 2019
Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten
Kina advarer USA mot å åpne Pandoras eske i Midtøsten, etter at det ble kjent at ytterligere 1.000 amerikanske soldater forflyttes til området.
Publisert: 18 Juni 09:34
Kina advarer USA mot å åpne Pandoras eske i Midtøsten, etter at det ble kjent at ytterligere 1.000 amerikanske soldater forflyttes til området.
Pandoras eske er et uttrykk hentet fra gresk mytologi, der esken inneholder all verdens ulykke.
Det var Kinas utenriksminister Wang Yi som uttalte seg om det økende spenningsnivået mellom USA og Iran. Han rettet også en oppfordring til Teheran om ikke å legge vekk atomavtalen så lett.
Iranske myndigheter varslet mandag at landets lager av uran vil overstige grensen som er satt i atomavtalen innen ti dager. Regjeringen i Teheran ga allerede i starten av mai beskjed om at de ikke lenger vil respektere de delene av avtalen som handler om lagring av anriket uran og tungtvann. Det skjer etter at USA i fjor trakk seg fra avtalen og gjeninnførte sanksjoner mot Iran.
USA kunngjorde troppeforflytningen mandag og la samtidig fram bilder som ble presentert som ytterligere bevis på at Teheran har stått bak angrepene på tankskip i Omanbukta i forrige uke.
– Vi ber alle parter om fortsatt å opptre rasjonalt og behersket og ikke foreta seg noe som utløser økt spenning i regionen og åpner Pandoras eske, sa Wang. Han holdt en felles pressekonferanse i Beijing med Syrias utenriksminister Walid Muallem.
– Særlig burde USA endre sin praksis med ekstremt press, sa Wang.

(©NTB)
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.
Lørdag 20. juli 2019
VEKK: Truede sopp- og lavarter ofres for å gi plass til vindturbiner som skal stikke nesten en kvart kilometer opp i lufta i Finnskogen i Våler. – Dette er på en måte vårt Alta-Kautokeino-opprør, sier en av demonstrantene.
Lørdag 20. juli 2019
• Det er mye LO og NHO strides om, men en ting er de enige om: Det som faktisk er av vedtatt lovverk og inngåtte avtaler skal man følge. Derfor er det like deprimerende hvert år når LOs sommerpatrulje leverer rapport etter å ha besøkt...
Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...