Tirsdag 18. juni 2019
Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo
Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi, ble gravlagt i Kairo dagen etter at han kollapset i en rettssal hvor han var anklaget for spionasje.
Publisert: 18 Juni 10:13
Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi, ble gravlagt i Kairo dagen etter at han kollapset i en rettssal hvor han var anklaget for spionasje.
Familien hans fikk delta under en begravelsesseremoni i moskeen i Tora-fengselet i den egyptiske hovedstaden.
Deretter ble den styrtede presidenten stedt til hvile på en gravlund øst i byen der også andre kjente islamister er gravlagt.
Sikkerhetsvakter sørget for å holde journalister og fotografer borte. Familien fikk ikke lov til å gravlegge eks-presidenten i hjembyen i Sharqia-provinsen, ifølge Mursis sønn Ahmed.
Mursi, som tilhørte den islamistiske organisasjonen Det muslimske brorskap, ble valgt til president i 2012 i kjølvannet av den arabiske våren.
Året etter ble han styrtet av militæret, og brorskapet ble forbudt. Mursi ble dømt til 20 års fengsel, og ifølge menneskerettsorganisasjoner fikk han svært dårlig behandling i fengselet.
Han kollapset mandag, rett etter å ha snakket under et rettsmøte i Kairo. Eks-presidenten hadde blant annet advart om at han satt på hemmeligheter han kunne avsløre.
Ifølge statlig egyptisk TV døde han av et hjerteanfall før han ankom sykehus.
(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.