Tirsdag 18. juni 2019
FN: 300.000 på flukt fra etnisk vold i Kongo
Over 300.000 mennesker har de siste par ukene flyktet fra det nordøstlige Kongo etter at volden mellom ulike etniske grupper har blusset kraftig opp, melder FN.
Publisert: 18 Juni 16:21
Over 300.000 mennesker har de siste par ukene flyktet fra det nordøstlige Kongo etter at volden mellom ulike etniske grupper har blusset kraftig opp, melder FN.
– Vi er svært bekymret for sikkerheten til sivilbefolkningen etter meldinger om drap, bortføringer, lemlestelser og seksuell vold mot dem, sier Babar Baloch, talsmann for FNs flyktningbyrå UNH.
FN-organisasjonen har mottatt rapporter fra lokale kilder på 125 ulike områder i Ituri-provinsen men har for øyeblikket liten eller ingen tilgang til de fleste av de rammede områdene.
Ifølge de lokale kildene er over 160 mennesker blitt drept og flere enn 300.000 har flyktet fra hjemmene sine siden begynnelsen av juni.
Det var voldelige sammenstøt mellom de to etniske gruppene Hema og Lendu i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018. Men situasjonen har vært rolig siden da fram til konfliktene blusset kraftig opp igjen for om lag tre uker siden.
Den etniske volden er ifølge kilder verst i områdene Djugu, Mahagi og Irumu, og UNH-talsmann Baloch sier det er fare for at volden kan spre seg til flere områder.
Det østlige Kongo er et av verdens mest konflikt- og kriserammede områder. I tillegg til blodige etniske konflikter er voldelige opprørere aktive i området, som også er rammet av en pågående ebolaepidemi.
(©NTB)
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.
Torsdag 17. oktober 2019
LETTET: Etter harde slag på Fellesforbundets landsmøte vant EØS-tilhengerne med 300 mot 218 stemmer. Men de krever utredning av alternativer til EØS.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Torsdag 17. oktober 2019
• Fellesforbundet vedtok på slutten av sitt seks dager lange landsmøte å utrede alternativer til EØS-avtalen. Forslaget som ble vedtatt var fremmet av forbundets representantskap i et forsøk på å stilne EØS-motstanderne og hindre et...
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Onsdag 16. oktober 2019
• Fellesforbundets landsmøte, som avsluttes på Folkets Hus i Oslo i dag, har vært en oppvisning av styrken norsk fagbevegelse representerer. 500 delegater har vært samlet i fem dager til intense politiske og faglige diskusjoner – ofte til...