Tirsdag 18. juni 2019
FN: 300.000 på flukt fra etnisk vold i Kongo
Over 300.000 mennesker har de siste par ukene flyktet fra det nordøstlige Kongo etter at volden mellom ulike etniske grupper har blusset kraftig opp, melder FN.
Publisert: 18 Juni 16:21
Over 300.000 mennesker har de siste par ukene flyktet fra det nordøstlige Kongo etter at volden mellom ulike etniske grupper har blusset kraftig opp, melder FN.
– Vi er svært bekymret for sikkerheten til sivilbefolkningen etter meldinger om drap, bortføringer, lemlestelser og seksuell vold mot dem, sier Babar Baloch, talsmann for FNs flyktningbyrå UNH.
FN-organisasjonen har mottatt rapporter fra lokale kilder på 125 ulike områder i Ituri-provinsen men har for øyeblikket liten eller ingen tilgang til de fleste av de rammede områdene.
Ifølge de lokale kildene er over 160 mennesker blitt drept og flere enn 300.000 har flyktet fra hjemmene sine siden begynnelsen av juni.
Det var voldelige sammenstøt mellom de to etniske gruppene Hema og Lendu i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018. Men situasjonen har vært rolig siden da fram til konfliktene blusset kraftig opp igjen for om lag tre uker siden.
Den etniske volden er ifølge kilder verst i områdene Djugu, Mahagi og Irumu, og UNH-talsmann Baloch sier det er fare for at volden kan spre seg til flere områder.
Det østlige Kongo er et av verdens mest konflikt- og kriserammede områder. I tillegg til blodige etniske konflikter er voldelige opprørere aktive i området, som også er rammet av en pågående ebolaepidemi.
(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.