Tirsdag 18. juni 2019
BLIR SOM DET ER: Innvandringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Masud Gharahkhani er klar på at en endring i asylreglene ikke har støtte i partiet. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Verken Ap eller Senterpartiet mener Abbasi-saken bør gi ny politikk:
Fornøyd med asylforliket
Taibeh Abbasi
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.

Asyl

Deportasjonen av den afghanske Abbasi-familien har utløst debatt på høyt nivå om de store linjene i norsk asylpolitikk. Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) mener saken viser behovet for en oppmykning.

I Klassekampen og andre medier har regjeringspartiene åpnet for reforhandling av asylforliket fra 2016 for å sikre at barn med tilknytning til Norge får bedre rettigheter.

Fakta

Abbasi-saken:

• Abbasi-familien, bestående av mor Atefa og de tre barna Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16), flyktet fra Afghanistan til Iran for 18 år siden. De kom til Trondheim i 2012.

• Flyktningstatusen ble trukket tilbake i 2014 fordi Utlendingsnemnda mener moren løy i asylsøknaden.

• Lørdag ble familien pågrepet og forsøkt deportert. Moren ble alvorlig syk under transport og er returnert til Norge. Barna er i Istanbul i påvente av transport til Kabul.

Iver i regjeringen

Invitasjonen får god mottakelse i både Venstre og KrF. Trine Skei Grande varslet på helgas landsstyremøte i Venstre at partiet er klart til å reforhandle forliket. Ifølge NTB viste hun til at avtalen ble til i en tid med store utfordringer i innvandringspolitikken.

Også KrF er positive.

– Asylforliket ble inngått da det var panikk i Norge på grunn av mange asylanter, sier Torhild Bransdal, medlem i kommunalkomiteen for KrF.

Hun reagerer sterkt på nyheten som kom i går om at familien er blitt splittet under deportasjonen.

Mindreårige Eshan (16) er tatt fra moren og skal sendes fra Istanbul til Afghanistan med søsknene. Moren har vært bevisstløs store deler av tida siden pågripelsen lørdag morgen og er sendt tilbake til Norge for helsehjelp. Bransdal mener grensegangen mellom humanitære og innvandringsregulerende hensyn må gås opp på nytt.

Støttes ikke av Ap

Ottervik får kanskje støtte fra regjeringshold, men har ikke ryggdekning i eget parti.

Innvandringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Masud Gharahkhani er klar på at en endring i asylreglene ikke har støtte i partiet.

«Et enstemmig Arbeiderparti har akkurat vedtatt vår helhetlige innvandringspolitikk. Der ligger det ingen forslag til endringer på denne delen av regelverket», skriver Gharahkhani i en tekstmelding.

Heller ikke Senterpartiet, som tok initiativ til asylforliket i 2016, ønsker reforhandling.

– Det er et veldig skjørt forlik. Vi er ikke tjent med store debatter om det nå. Både for Norge og asylsøkere er det viktig med forutsigbarhet, sier Heidi Greni, innvandringspolitisk talsperson i Sp.

– Viser ikke Abbasi-saken at asylforliket ikke fungerer som det skal?

– Enkeltsaker er et dårlig utgangspunkt for å drøfte de større linjene i innvandringspolitikken. Alle har forståelse for at det er krevende saker, men det er bredt flertall for at folk som får avslag skal tilbake til hjemlandet, sier Greni.

Både Gharakhani og Greni er klare på at flertallsregjeringen har hovedansvar for politikken og at de vil forhandle hvis regjeringen klarer å samles om et forslag til endringer.

Langt unna enighet

Det spørs om det vil skje. Mari Holm Lønseth, medlem av kommunalkomiteen for Høyre, er klar på at de ikke ønsker reforhandling. Frp diskuterer gjerne ny politikk, men kun på sine premisser.

– Vi ønsker reforhandlinger, men utelukkende for å stramme inn ytterligere, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp.

Han reagerer sterkt på argumentasjonen i Abbasi-saken.

– Det er mye snakk om hvor integrert og godt likt de var. Det er hårreisende. Man kan ikke gi oppholdstillatelse på trynefaktor. Det eneste som burde telle, er behovet for beskyttelse, helt uavhengig av hvor populær du er i nabolaget, sier Helgheim.

Han mener det eneste kritikkverdige som har skjedd i saken er at familien ikke ble kastet ut tidligere.

jos@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.