Tirsdag 18. juni 2019
LÅS OG SLÅ: Sudans tidligere president Omar al-Bashir føres til en bil og tilbake i fengsel etter at han søndag måtte møte i retten i Khartoum, anklaget for korrupsjon. FOTO: MAHMOUD HJAJ, AP/NTB SCANPIX
• Sudans tidligere leder stilt for retten • Grasrota tilbake i gatene etter splittelse
Har ikke roet gemytter
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.

Sudan

Hundrevis av sudanere begynte fredag å demonstrere igjen i Khartoum, melder The Guardian.

Grasrotas protester er små og spredte og foregår på nattestid i sidegater og trange smug – akkurat slik de var da opprøret startet i desember i fjor, etter at president Omar al-Bashir ville oppheve subsidiene på brød, i håp om å sikre seg lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Protestene er de første siden militærets blodige oppløsning av protestleiren utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum den 3. juni. Ifølge demonstrantene ble 118 mennesker drept og over 500 såret. Myndighetene opererer med rundt 60 drepte.

I går ble Bashir offisielt siktet for korrupsjon. Det har ikke roet ned gemyttene.

Fakta

Opprøret i Sudan:

• 11. april: President Omar al-Bashir avsettes etter et folkeopprør. Hæren tar over.

• 15. mai: Alliansen for frihet og endring blir enige om en tre års overgangsperiode. To uker seinere, 27. mai, går forhandlingene i stå.

• 3. juni: Protestleiren utenfor hærens hovedkvarter oppløses i en blodig aksjon.

• Fredag startet nye demonstrasjoner. Søndag ble den avsatte presidenten Bashir siktet for korrupsjon.

• Det er ventet at han også blir siktet for drap på demonstranter.

Hæren mislykkes

Da Bashir ble avsatt i kjølvannet av opprøret i april i år, tok et militærråd over makta i landet og startet forhandlinger om en overgangsperiode. Forhandlingene brøt sammen dager før den blodige aksjonen, på grunn av uenighet om sammensetning av landets øverste råd i overgangen. Hæren ønsker majoritet i rådet, opposisjonen ønsket et sivilt flertall.

Søndag ble Bashir kjørt i en militær kolonne fra det beryktede Kober-fengselet til riksadvokatens kontor i Khartoum.

Han er nå offisielt siktet for korrupsjon, men myndighetene har uttalt at de også vurderer å stille ham til retten for drap av demonstranter under opprøret.

Bashir har siden 2009 vært tiltalt av den internasjonale straffedomstolen i Haag for folkemord i Darfur-regionen.

Hærens granskingsrapport har konkludert med at soldater deltok i overgrepene i protestleiren, men forsikret søndag igjen at alle som var delaktige i den blodige aksjonen 3. juni i år, vil bli straffeforfulgt uansett «hvor høyt oppe de sitter».

Hæren håper å roe ned gemyttene hos grasrota, men deres nye protester viser at de har mislyktes.

Opposisjonen og USA krever internasjonal gransking av den blodige aksjonen mot demonstrantene, men hæren avfeier kravet.

Voldtekter

Forrige uke kom meldinger om at minst 70 personer, både menn, kvinner og barn, skal ha blitt voldtatt under aksjonen. Det militære rådet benekter anklagene.

– Jeg så selv hvordan soldater voldtok en angivelig såret kvinne. Det viste seg at hun var død allerede da, men de voldtok henne likevel, sier en aktivist gråtende i et tv-intervju til BBC på lørdag.

Jungeltelegrafen

Sosiale medier har hele tida vært brukt til mobilisering under opprøret. Myndighetene har imidlertid holdt nettet stengt siden 3. juni.

Aktivistene sender nå sms, når det er tilgjengelig. Ellers bruker de jungeltelegrafen.

– Jeg roper til naboen, så ropes det videre. Aktivister går også dør til dør for å mobilisere, sier en aktivist til avisa.

Grasrota har hele tida vært ryggraden i opprøret. Det ­sudanske forbundet for fagfolk, en uformell faglig organisasjon, ledet etter hvert opprøret før hele opposisjonen samlet seg i Alliansen for frihet og endring.

Føler seg sviktet

Det er denne alliansen som har forhandlet med generalene etter at hæren avsatte Bashir. Forrige uke besøkte Etiopias statsminister Abiy Ahmed Khartoum landet for å mekle mellom partene. Alliansen avsluttet sin generalstreik, men forhandlingene er fortsatt ikke i gang igjen. Grasrota er skuffet over alliansen.

– Alliansen lovet at generalstreiken skulle fortsette inntil et sivilt styre er innsatt. Nå har alliansen sviktet og snudd, sier aktivisten Ahmed Mahmoud til The Guardian.

Den har forholdt seg helt stille til de seineste protestene.

– Alliansen er splittet. Enkelte fraksjoner bruker massakren til å sikre seg makt. Det er uakseptabelt, uttalte to medlemmer i alliansen til Klassekampen forrige uke.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
ENDELØS: De siste månedene har Libya hatt de verste kampene siden 2011. – FN sviktet Libya og lot landet bli en slagmark for en stedfortrederkrig, sier en talsmann for regjeringen i Tripoli.
Onsdag 10. juli 2019
FRIHANDEL: Afrikanske ledere vil industrialisere kontinentet ved å kopiere EUs indre marked.