Mandag 17. juni 2019
Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død
Amnesty International oppfordrer Egypt til å etterforske hva som førte til at tidligere president Mohamed Mursi falt om i en rettssal og døde mandag.
Publisert: 17 Juni 23:16
Amnesty International oppfordrer Egypt til å etterforske hva som førte til at tidligere president Mohamed Mursi falt om i en rettssal og døde mandag.
– Vi ber egyptiske myndigheter gjennomføre en upartisk, grundig og åpen etterforskning av omstendighetene rundt Mursis død, deriblant det at han satt på isolasjonscelle og var isolert fra omverdenen, skriver Amnesty på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Amnesty ber også om en etterforskning av hva slags helsehjelp Mursi mottok, samtidig som organisasjonen krever at de som eventuelt hadde ansvar for den dårlige behandlingen, blir stilt til ansvar.
Mursi tilhørte Det muslimske brorskapet og ble Egypts første demokratisk valgte president da han i 2012 vant valget etter massedemonstrasjonene året før.
Han ble avsatt og pågrepet i et militærkupp ett år senere.
Magdalena Mughrabi, visedirektør for Amnestys Midtøsten-avdeling, sier at dødsfallet reiser alvorlige spørsmål om hvordan Mursi ble behandlet i fangenskap.
Sist gang Mursi så noen i familien sin skal ha vært i september 2018. En måned senere ble en av sønnene hans pågrepet. Han skal ikke ha møtt noen av forsvarerne sine siden november 2017.
Det muslimske brorskapet anklaget mandag egyptiske myndigheter for å ha sørget for at den avsatte presidenten led en «langsom død».
– De satte ham på isoleringscelle i over fem år, begrenset tilgangen på medisin og ga ham dårlig mat. De nektet leger og advokater og selv familien å kommunisere med ham. De tok fra ham de mest grunnleggende menneskerettigheter. Målet var å drepe ham langsomt, heter det i en uttalelse fra Brorskapets Frihet- og rettferdighetsparti.

(©NTB)
Mandag 18. november 2019
• Hva vil vi egentlig med Nav? Skandalen der minst 48 mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel ble offentlig kjent 28. oktober, og for hver stein Nav nå løfter opp og kikker under, dukker det opp nye saker som får antallet til å stige.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Lørdag 16. november 2019
• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British...
Lørdag 16. november 2019
Kongens dag­bøker, som han egenhendig nedtegnet fra 1906 til 1955, er prismet Tor Bomann-Larsen bruker for å skrive historien om Norge i åttebindsverket om kong Haakon og Maud, som nå avsluttes med boka «Kongen». Noen ganger er ikke kongeprismet helt...
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.