Mandag 17. juni 2019
Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død
Amnesty International oppfordrer Egypt til å etterforske hva som førte til at tidligere president Mohamed Mursi falt om i en rettssal og døde mandag.
Publisert: 17 Juni 23:16
Amnesty International oppfordrer Egypt til å etterforske hva som førte til at tidligere president Mohamed Mursi falt om i en rettssal og døde mandag.
– Vi ber egyptiske myndigheter gjennomføre en upartisk, grundig og åpen etterforskning av omstendighetene rundt Mursis død, deriblant det at han satt på isolasjonscelle og var isolert fra omverdenen, skriver Amnesty på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Amnesty ber også om en etterforskning av hva slags helsehjelp Mursi mottok, samtidig som organisasjonen krever at de som eventuelt hadde ansvar for den dårlige behandlingen, blir stilt til ansvar.
Mursi tilhørte Det muslimske brorskapet og ble Egypts første demokratisk valgte president da han i 2012 vant valget etter massedemonstrasjonene året før.
Han ble avsatt og pågrepet i et militærkupp ett år senere.
Magdalena Mughrabi, visedirektør for Amnestys Midtøsten-avdeling, sier at dødsfallet reiser alvorlige spørsmål om hvordan Mursi ble behandlet i fangenskap.
Sist gang Mursi så noen i familien sin skal ha vært i september 2018. En måned senere ble en av sønnene hans pågrepet. Han skal ikke ha møtt noen av forsvarerne sine siden november 2017.
Det muslimske brorskapet anklaget mandag egyptiske myndigheter for å ha sørget for at den avsatte presidenten led en «langsom død».
– De satte ham på isoleringscelle i over fem år, begrenset tilgangen på medisin og ga ham dårlig mat. De nektet leger og advokater og selv familien å kommunisere med ham. De tok fra ham de mest grunnleggende menneskerettigheter. Målet var å drepe ham langsomt, heter det i en uttalelse fra Brorskapets Frihet- og rettferdighetsparti.

(©NTB)
Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Tirsdag 23. juli 2019
NYTT BLIKK: Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvern­forbundet krev ny handsaming av alle vindkraftkonse- sjonar der utbygginga ikkje er starta.
Tirsdag 23. juli 2019
• I går ble det holdt markeringer mange steder for å minnes at det var åtte år siden en av de verste høyreekstreme terroraksjonene i nyere tid rammet Norge. Bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på AUF-ere på Utøya var tragisk,...
Tirsdag 23. juli 2019
Modernistiske bygg er blitt turistattraksjoner i Brasil og Tyskland. I Norge er flere bygg fra samme periode rivningstruet. Kunstprofessor mener arkitekturen rammes av en 40-årskrise.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Mandag 22. juli 2019
Det var ikke et angrep på alle.Det er en myte at det var et angrep på alle.Det var ikke et angrep på rasister.
Mandag 22. juli 2019
Skuespillerforbundets leder Knut Alfsen vil ha teaterstrømming inn i tariffavtalen med Spekter. Vi er klare til å jobbe for det, svarer teaterstrømme-tjenesten Applaus scene.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.