Mandag 17. juni 2019
TO GODE VENNER: USAs utenriksminister Mike Pompeo får uforbeholden støtte fra Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt i påstanden om at Iran står bak angrep mot flere tankskip i Omanbukta. Her fra et møte i London 8. mai. FOTO: MANDEL NGAN, AFP/NTB SCANPIX
USA-allierte Storbritannia og Saudi-Arabia støtter Trump-administrasjonens anklager mot Iran:
Marsjerer i samme takt
Undersak

Anklager USA for angrep

Iran

USA kan ha stått bak ­angrepene mot to tankskip i Omanbukta før helga, ­mener presidenten i den iranske nasjonalforsamlingen.

– De mistenkelige handlingene mot tankskipene ser ut til å komplettere de økonomiske sanksjonene mot Iran, sett i lys av at USA ikke har oppnådd noen resultater som følge av sanksjonene, sa Ali Larijani til de folkevalgte søndag, ifølge det statlige nyhets­byrået Irna.

Han støttet opp på­standen ved å si at det ­finnes presedens «under andre verdenskrig, da ­amerikanerne angrep sine egne skip nær Japan for å etablere en unnskyldning for fiendtligheter».

Iran og USA har vært i konflikt siden president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen i mai i fjor. Avtalen ble inngått i 2015 mellom Iran, USA, ­Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. De øvrige landene bak avtalen har i ettertid forsøkt å redde den, så langt forgjeves.

Samtidig har Iran varslet opptrapping av uran­anrikingen, som motsvar til at USA, etter å ha snudd ryggen til avtalen, innførte sanksjoner mot Teheran. Sanksjonene rammer i særdeleshet bank- og ­oljesektoren i Iran. USA har også utvidet sin mili­tære tilstedeværelse i ­Golfen.

Det finnes ingen bevis for verken USA eller Irans påstander. Det nærmeste man har kommet så langt, er overvåkingsvideo- og bilder som USA har innhentet og som viser iranske fartøy. USA mener opptakene viser at iranerne fjerner en udetonert mine fra skroget til det japanske tankskipet.

©NTB

ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.

IRAN

– Fokuset for min del, og for [John] Bolton og utenriksminister [Mike] Pompeo, er nå å bygge internasjonal konsensus i dette internasjonale problemet, sa USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan til Associated Press utenfor Pentagon på fredag.

Forholdet mellom USA og Iran er kraftig tilspisset etter torsdagens angrep på to oljetankere i Hormuzstredet mellom Oman og Iran. Det ene skipet er japansk, mens tankeren Front Altair er eid av Norges rikeste mann, shippingmagnat John Fredriksen.

Trump-administrasjonen har slått fast at Iran står bak, men uten å legge fram bevis.

– Iran gjorde det, proklamerte Donald Trump på tv-kanalen Fox News fredag.

Fakta

Angrep på tankskip i Omanbukta:

• Torsdag ble to tankskip utafor Iran angrepet. Rundt 15 prosent av verdens olje passerer her, gjennom Hormuzstredet.

• Den ene oljetankeren er norskeid, den andre japansk. Eksplosjonene fant sted samtidig som Japans statsminister Shinzo Abe besøkte Iran.

• USA hevder Iran står bak. De mener en video som skal vise iransk marine som fjerner en udetonert mine fra den ene skipet, er bevis. Iran har avvist dette.

• Lørdag rykket amerikanske myndigheter ut og sa Iran skal ha forsøkt å skyte ned en av USAs droner i Omanbukta.

– Flygende objekt

Som Klassekampen skrev på lørdag, møter en kornete video som angivelig viser at iransk marinepersonell fjerner en udetonert mine fra det japanske skipet Kokuka Courageous, brei skepsis. Vitnemål fra mannskapet om bord står også i skarp kontrast til USAs versjon.

– Jeg tror ikke det var noen tidsinnstilt bombe eller et objekt festet på siden av skipet. Mannskapet vårt sier skipet ble angrepet av et flygende objekt, sa Yutaka Katada, sjef for selskapet Kokuka Sangyo som eier skipet, ifølge The New York Times.

Britisk uforbeholden støtte

Ønsket til USAs forsvarsminister Patrick Shanahan, sikkerhetsrådgiver Mike Bolton og utenriksminister Mike Pompeo om å etablere internasjonal konsensus, ble innfridd av den britiske regjeringen fredag kveld. Utenriksdepartementet fastslår i en uttalelse at «det er nesten sikkert at en gren i det iranske militæret – den islamske revolusjonsgarden – angrep de to tankskipene 13. juni. Det er ikke trolig at noen annen stat eller ikke-statlig aktør kan være ansvarlige».

Konservativ Corbyn-storm

Samme kveld rykket Labour-leder Jeremy Corbyn ut og advarte mot krigshissing:

«Storbritannia bør jobbe for å roe spenningene i Gulfen, ikke fyre opp under en militær eskalering som startet med USAs tilbaketrekning fra atomavtalen med Iran. Uten troverdige bevis for oljetanker-angrepene, vil regjeringens retorikk bare øke trusselen for krig», tvitret han.

Det utløste en Twitter-storm av reaksjoner fra konservative toppolitikere, som alle kappes om å overta lederjobben for Toryene etter Theresa May meldte sin avgang.

«Patetisk og forutsigbart. Fra Salisbury til Midtøsten, hvorfor kan han aldri ta seg tilbake til britiske allierte, britisk etterretning eller britiske interesser?», tvitret utenriksminister Jeremy Hunt, med henvisning til nervegiftangrepet mot Sergej og Julia Skripal i Salisbury i fjor, der Corbyn også tok til orde for at «absolutte beviser» behøvdes.

Miljøminister Michael Gove og tidligere brexit-minister Dominic Raab gikk også i strupen på Corbyn.

Labour-lederens uttalelse «viser nok en gang at han ikke er skikket» til å ha ansvar for britenes nasjonale sikkerhet, skrev Gove på Twitter og advarte mot at Corbyn noen gang kunne bli statsminister.

«Gang på gang har han nektet å stå opp for våre frihets- og demokrativerdier», hevdet Gove.

Raab var like nådeløs:

«Nok en gang tillater Jeremy Corbyn at hans antiamerikanske fordommer dreier hans moralske kompass og politiske dømmekraft».

Saudi-Arabia «vil ikke nøle»

Søndag bekreftet imidlertid Mohammed bin Salman, kronprins i Saudi-Arabia, at hans kompasskurs står i linje med USA og Storbritannia.

– Vi vil ikke ha en krig i regionen. Men vi vil ikke nøle med å håndtere enhver trussel mot vårt folk, vår suverenitet, vår territoriale integritet og våre viktigste interesser, sa kronprinsen til den arabiske dagsavisa Asharq al-Awsat på søndag, ifølge NTB.

Utdrag fra intervjuet ble gjengitt i The Guardian. Den britiske avisa skriver at også Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih har rykket ut og bedt om en «rask og bestemt respons» på «torsdagens terrorangrep».

yngvildt@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.