Mandag 17. juni 2019
TO GODE VENNER: USAs utenriksminister Mike Pompeo får uforbeholden støtte fra Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt i påstanden om at Iran står bak angrep mot flere tankskip i Omanbukta. Her fra et møte i London 8. mai. FOTO: MANDEL NGAN, AFP/NTB SCANPIX
USA-allierte Storbritannia og Saudi-Arabia støtter Trump-administrasjonens anklager mot Iran:
Marsjerer i samme takt
Undersak

Anklager USA for angrep

Iran

USA kan ha stått bak ­angrepene mot to tankskip i Omanbukta før helga, ­mener presidenten i den iranske nasjonalforsamlingen.

– De mistenkelige handlingene mot tankskipene ser ut til å komplettere de økonomiske sanksjonene mot Iran, sett i lys av at USA ikke har oppnådd noen resultater som følge av sanksjonene, sa Ali Larijani til de folkevalgte søndag, ifølge det statlige nyhets­byrået Irna.

Han støttet opp på­standen ved å si at det ­finnes presedens «under andre verdenskrig, da ­amerikanerne angrep sine egne skip nær Japan for å etablere en unnskyldning for fiendtligheter».

Iran og USA har vært i konflikt siden president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen i mai i fjor. Avtalen ble inngått i 2015 mellom Iran, USA, ­Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. De øvrige landene bak avtalen har i ettertid forsøkt å redde den, så langt forgjeves.

Samtidig har Iran varslet opptrapping av uran­anrikingen, som motsvar til at USA, etter å ha snudd ryggen til avtalen, innførte sanksjoner mot Teheran. Sanksjonene rammer i særdeleshet bank- og ­oljesektoren i Iran. USA har også utvidet sin mili­tære tilstedeværelse i ­Golfen.

Det finnes ingen bevis for verken USA eller Irans påstander. Det nærmeste man har kommet så langt, er overvåkingsvideo- og bilder som USA har innhentet og som viser iranske fartøy. USA mener opptakene viser at iranerne fjerner en udetonert mine fra skroget til det japanske tankskipet.

©NTB

ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.

IRAN

– Fokuset for min del, og for [John] Bolton og utenriksminister [Mike] Pompeo, er nå å bygge internasjonal konsensus i dette internasjonale problemet, sa USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan til Associated Press utenfor Pentagon på fredag.

Forholdet mellom USA og Iran er kraftig tilspisset etter torsdagens angrep på to oljetankere i Hormuzstredet mellom Oman og Iran. Det ene skipet er japansk, mens tankeren Front Altair er eid av Norges rikeste mann, shippingmagnat John Fredriksen.

Trump-administrasjonen har slått fast at Iran står bak, men uten å legge fram bevis.

– Iran gjorde det, proklamerte Donald Trump på tv-kanalen Fox News fredag.

Fakta

Angrep på tankskip i Omanbukta:

• Torsdag ble to tankskip utafor Iran angrepet. Rundt 15 prosent av verdens olje passerer her, gjennom Hormuzstredet.

• Den ene oljetankeren er norskeid, den andre japansk. Eksplosjonene fant sted samtidig som Japans statsminister Shinzo Abe besøkte Iran.

• USA hevder Iran står bak. De mener en video som skal vise iransk marine som fjerner en udetonert mine fra den ene skipet, er bevis. Iran har avvist dette.

• Lørdag rykket amerikanske myndigheter ut og sa Iran skal ha forsøkt å skyte ned en av USAs droner i Omanbukta.

– Flygende objekt

Som Klassekampen skrev på lørdag, møter en kornete video som angivelig viser at iransk marinepersonell fjerner en udetonert mine fra det japanske skipet Kokuka Courageous, brei skepsis. Vitnemål fra mannskapet om bord står også i skarp kontrast til USAs versjon.

– Jeg tror ikke det var noen tidsinnstilt bombe eller et objekt festet på siden av skipet. Mannskapet vårt sier skipet ble angrepet av et flygende objekt, sa Yutaka Katada, sjef for selskapet Kokuka Sangyo som eier skipet, ifølge The New York Times.

Britisk uforbeholden støtte

Ønsket til USAs forsvarsminister Patrick Shanahan, sikkerhetsrådgiver Mike Bolton og utenriksminister Mike Pompeo om å etablere internasjonal konsensus, ble innfridd av den britiske regjeringen fredag kveld. Utenriksdepartementet fastslår i en uttalelse at «det er nesten sikkert at en gren i det iranske militæret – den islamske revolusjonsgarden – angrep de to tankskipene 13. juni. Det er ikke trolig at noen annen stat eller ikke-statlig aktør kan være ansvarlige».

Konservativ Corbyn-storm

Samme kveld rykket Labour-leder Jeremy Corbyn ut og advarte mot krigshissing:

«Storbritannia bør jobbe for å roe spenningene i Gulfen, ikke fyre opp under en militær eskalering som startet med USAs tilbaketrekning fra atomavtalen med Iran. Uten troverdige bevis for oljetanker-angrepene, vil regjeringens retorikk bare øke trusselen for krig», tvitret han.

Det utløste en Twitter-storm av reaksjoner fra konservative toppolitikere, som alle kappes om å overta lederjobben for Toryene etter Theresa May meldte sin avgang.

«Patetisk og forutsigbart. Fra Salisbury til Midtøsten, hvorfor kan han aldri ta seg tilbake til britiske allierte, britisk etterretning eller britiske interesser?», tvitret utenriksminister Jeremy Hunt, med henvisning til nervegiftangrepet mot Sergej og Julia Skripal i Salisbury i fjor, der Corbyn også tok til orde for at «absolutte beviser» behøvdes.

Miljøminister Michael Gove og tidligere brexit-minister Dominic Raab gikk også i strupen på Corbyn.

Labour-lederens uttalelse «viser nok en gang at han ikke er skikket» til å ha ansvar for britenes nasjonale sikkerhet, skrev Gove på Twitter og advarte mot at Corbyn noen gang kunne bli statsminister.

«Gang på gang har han nektet å stå opp for våre frihets- og demokrativerdier», hevdet Gove.

Raab var like nådeløs:

«Nok en gang tillater Jeremy Corbyn at hans antiamerikanske fordommer dreier hans moralske kompass og politiske dømmekraft».

Saudi-Arabia «vil ikke nøle»

Søndag bekreftet imidlertid Mohammed bin Salman, kronprins i Saudi-Arabia, at hans kompasskurs står i linje med USA og Storbritannia.

– Vi vil ikke ha en krig i regionen. Men vi vil ikke nøle med å håndtere enhver trussel mot vårt folk, vår suverenitet, vår territoriale integritet og våre viktigste interesser, sa kronprinsen til den arabiske dagsavisa Asharq al-Awsat på søndag, ifølge NTB.

Utdrag fra intervjuet ble gjengitt i The Guardian. Den britiske avisa skriver at også Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih har rykket ut og bedt om en «rask og bestemt respons» på «torsdagens terrorangrep».

yngvildt@klassekampen.no

Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
UTE: Arbeiderpartiets ekspresident Lula da Silva er ute av fengsel – enn så lenge. Nå vil han ta opp kampen mot høyre­radikale Jair Bolsonaro.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.