Søndag 16. juni 2019
Mistroiske guatemalanere går til valgurnene
Valgkampen i Guatemala har vært preget av mistillit, vold, korrupsjon og utestengelse av kandidater. Velgerne har liten tro på at valget går riktig for seg.
Publisert: 16 Juni 22:43
Valgkampen i Guatemala har vært preget av mistillit, vold, korrupsjon og utestengelse av kandidater. Velgerne har liten tro på at valget går riktig for seg.
Bakteppet var dystert da landets innbyggere søndag inntok valglokalene for å stemme fram en ny president.
Blant annet har valgkampen vært preget av at flere kandidater har blitt ekskludert. En av dem er Thelma Aldana, som er tidligere leder for landets påtalemyndighet. Hun har slått knallhardt ned på korrupsjon og mener selv det er bakgrunnen for at hun har blitt ekskludert.
19 kandidater stiller til valg for å etterfølge Jimmy Morales som landets president. 1,8 millioner mennesker er stemmeberettiget, og de skal også stemme fram en nasjonalforsamling og ordførere.
De to kandidatene som har ligget best an på målingene før valget, er Sandra Torres og Alejandro Giammattei
Marco René Cuellar mener det er behov for endringer i landet.
– Det er en oppfatning om at vi de siste årene i stedet for å ha beveget oss fremover, har gått tilbake, sier Cuellar, som skulle stemme i innlandskommunen Santa Catarina Pinula.
En fersk spørreundersøkelse fra CID Gallup Latinoamerica antyder at en av tre guatemalanere tror valgfusk vil finne sted.
Valgvinneren trenger halvparten av stemmene for å komme til makten. Før valget ser det ikke ut til at noen av kandidatene vil sikre seg minst 50 prosent.
Søndag ser det ikke ut til at noen av kandidatene vil ende opp med nok stemmer, og det vil da bli avholdt nytt valg i august.
(©NTB)
Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.