Søndag 16. juni 2019
Mistroiske guatemalanere går til valgurnene
Valgkampen i Guatemala har vært preget av mistillit, vold, korrupsjon og utestengelse av kandidater. Velgerne har liten tro på at valget går riktig for seg.
Publisert: 16 Juni 22:43
Valgkampen i Guatemala har vært preget av mistillit, vold, korrupsjon og utestengelse av kandidater. Velgerne har liten tro på at valget går riktig for seg.
Bakteppet var dystert da landets innbyggere søndag inntok valglokalene for å stemme fram en ny president.
Blant annet har valgkampen vært preget av at flere kandidater har blitt ekskludert. En av dem er Thelma Aldana, som er tidligere leder for landets påtalemyndighet. Hun har slått knallhardt ned på korrupsjon og mener selv det er bakgrunnen for at hun har blitt ekskludert.
19 kandidater stiller til valg for å etterfølge Jimmy Morales som landets president. 1,8 millioner mennesker er stemmeberettiget, og de skal også stemme fram en nasjonalforsamling og ordførere.
De to kandidatene som har ligget best an på målingene før valget, er Sandra Torres og Alejandro Giammattei
Marco René Cuellar mener det er behov for endringer i landet.
– Det er en oppfatning om at vi de siste årene i stedet for å ha beveget oss fremover, har gått tilbake, sier Cuellar, som skulle stemme i innlandskommunen Santa Catarina Pinula.
En fersk spørreundersøkelse fra CID Gallup Latinoamerica antyder at en av tre guatemalanere tror valgfusk vil finne sted.
Valgvinneren trenger halvparten av stemmene for å komme til makten. Før valget ser det ikke ut til at noen av kandidatene vil sikre seg minst 50 prosent.
Søndag ser det ikke ut til at noen av kandidatene vil ende opp med nok stemmer, og det vil da bli avholdt nytt valg i august.
(©NTB)
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Onsdag 16. oktober 2019
• Fellesforbundets landsmøte, som avsluttes på Folkets Hus i Oslo i dag, har vært en oppvisning av styrken norsk fagbevegelse representerer. 500 delegater har vært samlet i fem dager til intense politiske og faglige diskusjoner – ofte til...
Onsdag 16. oktober 2019
STOPP: Motstand i folket kan bety stans for norsk vindkraft, spår Norges vassdrags- og energidirektorat i sin analyse av kraftmarkedet fram mot 2040.
Tirsdag 15. oktober 2019
I MØTE: Tidligere har Ap-ledelsen avvist forslag om å utrede EØS. Nå sier Støre at det kan være en god idé.
Tirsdag 15. oktober 2019
Cappelen Damm Agency selger flere rettigheter enn konkurrentene, men går likevel med tap. Ingvild Haugland håper en bestselger skal redde økonomien.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Tirsdag 15. oktober 2019
• Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim (H) har funnet en gruppe fattige som Høyre bryr seg om: Lavtlønte med høy formue som «ikke kan selge den ene veggen i leiligheten sin for å betale formuesskatt», som Asheim formulerer det til Dagens...
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.