Torsdag 13. juni 2019
MEKLET: Talsmann for Etiopias statsminister Abiy Ahmed, Mahmoud Dreir, uttalte tirsdag kveld at generalstreiken i Sudan nå er avsluttet og at partene er klare for forhandlinger. Aktivister frykter utvanning av revolusjonen. FOTO: AP/NTB SCANPIX
Etiopisk mekling etter massakren i Sudan har ført til at forhandlingene starter igjen:
Splittelse truer opprøret
TILBAKESLAG: Demonstranter forsøkte, dagen etter den blodige aksjonen forrige mandag, å forskanse seg i protestleiren. Til slutt måtte de gi tapt. FOTO: MOHAMMED NAJIB, AP/NTB SCANPIX
Mubarak Ardoul
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.

Sudan

– Generalstreiken, som har vart i tre dager, ble avsluttet tirsdag. Partene i Sudan er enige om å gjenoppta forhandlinger, uttalte Mahmoud Dir, talsmann for Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

Abiy var fredag i Khartoum for å mekle mellom protestbevegelsen og militæret og etter at forhandlingene gikk i stå forrige måned. Situasjonen ble tilspisset da soldater mandag 3. juni oppløste protestleiren utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum. Ifølge protestbevegelsen ble 118 mennesker drept og 500 såret i den blodige aksjonen.

Fakta

Opprøret i Sudan:

• 11. april: Omar al-Bashir avsettes etter et folkeopprør. Hæren tar over.

• 15. mai: Opposisjonen og revolusjonære krefter blir enige om en tre års overgangsperiode. To uker seinere, 27. mai, går forhandlingene i stå.

• 3. juni: Protestleiren utenfor hærens hovedkvarter oppløses i en blodig aksjon.

• I går kom meldinger om at forhandlingene vil starte igjen, etter at Etiopia har meklet mellom partene.

Mangler legitimitet

«Massakren var en forbrytelse mot menneskeheten. Det er uakseptabelt at enkelte fraksjoner nå skal forhandle med hæren igjen», skriver «Ibrahim», en sudansk aktivist og et sentralt medlem av en stor opposisjonskoalisjon som også er en del av Alliansen for frihet og endring, i en melding til Klassekampen.

Alliansen har forhandlet med hæren om overgangsperioden etter at president Omar al-Bashir ble avsatt i april. «Ibrahim» er ikke aktivistens virkelige navn. Tidligere sto han fram med fullt navn. I dag tør han ikke det.

Forhandlingene mellom alliansen og hæren gikk i stå i mai etter uenighet om sammensetningen av Landets øverste råd. Hæren insisterer på å ha flertall i rådet, men Alliansen krevde en sivil majoritet.

Ibrahim reagerer på at Alliansen allerede tirsdag fremmet åtte kandidater til det som skal bli Landets øverste råd, og at forhandlingene med hæren starter igjen.

«Forhandlinger med hæren vil mangle legitimitet inntil en internasjonal gransking finner sted og de ansvarlige for massakren er stilt for retten. Det finnes fraksjoner i opposisjonen som bruker massakren til å sikre seg politisk makt», skriver han.

Tirsdag la hæren fram sin granskingsrapport og bekreftet at offiserer i hæren hadde deltatt i massakren. Offiserer er suspendert og vil bli stilt for retten, heter det i uttalelsen som hevder offiserene handlet på egen hånd.

«Vi krever er en uavhengig internasjonal gransking. Hæren var delaktig og kan ikke selv granske aksjonen», sier Ibrahim.

Ble landsforvist

Mandag ble tre opposisjonelle ledere fra Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLM-North), som er et forbudt politisk parti og milits i Sudan, deportert. SPLM ble etablert i 1983 og kjempet for uavhengighet. Da Sør-Sudan ble uavhengig, forble noen av medlemmene i nord og dannet SPLM-North. Gruppa beskyldes for å være støttet av Sør-Sudan, samtidig som Sudan også anklages for å støtte opposisjonsgrupper i Sør-Sudan.

Klassekampen har fått kontakt med Mubarak Ardoul, en av de tre som mandag ble sendt ut av landet.

– Vi er sudanere som kjemper for et demokratisk Sudan. Vi er en del av Alliansen for frihet og endring. Mandag ble vi satt på et militærfly og landsforvist. Jeg frykter at vi er de første i en bølge av landsforvisning av opposisjonelle, sier Ardoul på telefon fra Juba, hovedstaden i Sør-Sudan.

Yasir Arman, generalsekretærn av SPLM-North, og Ismail Jalab, en annen leder i samme gruppe, ble deportert sammen med Ardoul.

Advarer mot kaos

Ardoul krever også en gransking av massakren.

– Enhver gransking av hæren som har drept sudanere, vil bare forspille bevis og beskytte mordere. Derfor krever vi en internasjonal gransking, sier han.

Ardoul og SPLM-North ga betinget støtte til forhandlinger, etter å ha møtt Etiopias statsminister Abiy Ahmed i den etiopiske ambassaden i Khartoum forrige uke.

– Våre krav er tydelige: En internasjonal gransking av massakren, nettilgangen må tilbake, politiske fanger må løslates og hæren må trekke seg ut, også ut av konfliktområdene i sør, der vår væpnede kamp har funnet sted.

Han sier at han ikke kan bekrefte om forhandlingene vil starte igjen, men «håper det skjer på visse betingelser».

– Dersom hæren og militser fortsetter å holde på makta i landet og klarer splitte den opposisjonelle blokka, vil det få katastrofale følger for Sudan og hele regionen. Alle tjener på et stabilt Sudan, som bare er mulig ved å etablere et demokrati. Det regionale og det internasjonale samfunnet må legge press på hæren. Hvis ikke, vil alle merke følgene, sier Ardoul.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.