Torsdag 13. juni 2019
MEKLET: Talsmann for Etiopias statsminister Abiy Ahmed, Mahmoud Dreir, uttalte tirsdag kveld at generalstreiken i Sudan nå er avsluttet og at partene er klare for forhandlinger. Aktivister frykter utvanning av revolusjonen. FOTO: AP/NTB SCANPIX
Etiopisk mekling etter massakren i Sudan har ført til at forhandlingene starter igjen:
Splittelse truer opprøret
TILBAKESLAG: Demonstranter forsøkte, dagen etter den blodige aksjonen forrige mandag, å forskanse seg i protestleiren. Til slutt måtte de gi tapt. FOTO: MOHAMMED NAJIB, AP/NTB SCANPIX
Mubarak Ardoul
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.

Sudan

– Generalstreiken, som har vart i tre dager, ble avsluttet tirsdag. Partene i Sudan er enige om å gjenoppta forhandlinger, uttalte Mahmoud Dir, talsmann for Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

Abiy var fredag i Khartoum for å mekle mellom protestbevegelsen og militæret og etter at forhandlingene gikk i stå forrige måned. Situasjonen ble tilspisset da soldater mandag 3. juni oppløste protestleiren utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum. Ifølge protestbevegelsen ble 118 mennesker drept og 500 såret i den blodige aksjonen.

Fakta

Opprøret i Sudan:

• 11. april: Omar al-Bashir avsettes etter et folkeopprør. Hæren tar over.

• 15. mai: Opposisjonen og revolusjonære krefter blir enige om en tre års overgangsperiode. To uker seinere, 27. mai, går forhandlingene i stå.

• 3. juni: Protestleiren utenfor hærens hovedkvarter oppløses i en blodig aksjon.

• I går kom meldinger om at forhandlingene vil starte igjen, etter at Etiopia har meklet mellom partene.

Mangler legitimitet

«Massakren var en forbrytelse mot menneskeheten. Det er uakseptabelt at enkelte fraksjoner nå skal forhandle med hæren igjen», skriver «Ibrahim», en sudansk aktivist og et sentralt medlem av en stor opposisjonskoalisjon som også er en del av Alliansen for frihet og endring, i en melding til Klassekampen.

Alliansen har forhandlet med hæren om overgangsperioden etter at president Omar al-Bashir ble avsatt i april. «Ibrahim» er ikke aktivistens virkelige navn. Tidligere sto han fram med fullt navn. I dag tør han ikke det.

Forhandlingene mellom alliansen og hæren gikk i stå i mai etter uenighet om sammensetningen av Landets øverste råd. Hæren insisterer på å ha flertall i rådet, men Alliansen krevde en sivil majoritet.

Ibrahim reagerer på at Alliansen allerede tirsdag fremmet åtte kandidater til det som skal bli Landets øverste råd, og at forhandlingene med hæren starter igjen.

«Forhandlinger med hæren vil mangle legitimitet inntil en internasjonal gransking finner sted og de ansvarlige for massakren er stilt for retten. Det finnes fraksjoner i opposisjonen som bruker massakren til å sikre seg politisk makt», skriver han.

Tirsdag la hæren fram sin granskingsrapport og bekreftet at offiserer i hæren hadde deltatt i massakren. Offiserer er suspendert og vil bli stilt for retten, heter det i uttalelsen som hevder offiserene handlet på egen hånd.

«Vi krever er en uavhengig internasjonal gransking. Hæren var delaktig og kan ikke selv granske aksjonen», sier Ibrahim.

Ble landsforvist

Mandag ble tre opposisjonelle ledere fra Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLM-North), som er et forbudt politisk parti og milits i Sudan, deportert. SPLM ble etablert i 1983 og kjempet for uavhengighet. Da Sør-Sudan ble uavhengig, forble noen av medlemmene i nord og dannet SPLM-North. Gruppa beskyldes for å være støttet av Sør-Sudan, samtidig som Sudan også anklages for å støtte opposisjonsgrupper i Sør-Sudan.

Klassekampen har fått kontakt med Mubarak Ardoul, en av de tre som mandag ble sendt ut av landet.

– Vi er sudanere som kjemper for et demokratisk Sudan. Vi er en del av Alliansen for frihet og endring. Mandag ble vi satt på et militærfly og landsforvist. Jeg frykter at vi er de første i en bølge av landsforvisning av opposisjonelle, sier Ardoul på telefon fra Juba, hovedstaden i Sør-Sudan.

Yasir Arman, generalsekretærn av SPLM-North, og Ismail Jalab, en annen leder i samme gruppe, ble deportert sammen med Ardoul.

Advarer mot kaos

Ardoul krever også en gransking av massakren.

– Enhver gransking av hæren som har drept sudanere, vil bare forspille bevis og beskytte mordere. Derfor krever vi en internasjonal gransking, sier han.

Ardoul og SPLM-North ga betinget støtte til forhandlinger, etter å ha møtt Etiopias statsminister Abiy Ahmed i den etiopiske ambassaden i Khartoum forrige uke.

– Våre krav er tydelige: En internasjonal gransking av massakren, nettilgangen må tilbake, politiske fanger må løslates og hæren må trekke seg ut, også ut av konfliktområdene i sør, der vår væpnede kamp har funnet sted.

Han sier at han ikke kan bekrefte om forhandlingene vil starte igjen, men «håper det skjer på visse betingelser».

– Dersom hæren og militser fortsetter å holde på makta i landet og klarer splitte den opposisjonelle blokka, vil det få katastrofale følger for Sudan og hele regionen. Alle tjener på et stabilt Sudan, som bare er mulig ved å etablere et demokrati. Det regionale og det internasjonale samfunnet må legge press på hæren. Hvis ikke, vil alle merke følgene, sier Ardoul.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Mandag 7. oktober 2019
NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Lørdag 5. oktober 2019
VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.