Onsdag 12. juni 2019
Filippinsk fiskebåt rent i senk i Sør-Kinahavet
En filippinsk fiskebåt som lå for anker i Sør-Kinahavet er blitt rent i senk av et fartøy som trolig var kinesisk, opplyser Filippinenes forsvarsminister.
Publisert: 12 Juni 17:40
En filippinsk fiskebåt som lå for anker i Sør-Kinahavet er blitt rent i senk av et fartøy som trolig var kinesisk, opplyser Filippinenes forsvarsminister.
Fartøyet forlot deretter de 22 filippinske besetningsmedlemmene, sier forsvarsminister Delfin Lorenzana. Han krever granskning av hendelsen 9. juni på Reed Bank utenfor den vestlige filippinske provinsen Palawan.
Lorenzana ber om at det nå tas diplomatiske skritt for å hindre at noe lignende skjer igjen.
Utviklingen er delikat i et havområde som flere land gjør krav på. Spenningen har steget kraftig de siste årene etter at Kina har bygget ut sju omstridte rev til små øyer som kan brukes som framskutte militærbaser.
De 22 besetningsmedlemmene på fiskefartøyet F/B Gimver 1 ble reddet av et vietnamesisk skip. En fregatt fra den filippinske marinen som patruljerte i området tok senere hånd om dem.
Den filippinske kystvakten undersøker nå om kinesiske fiskere var innblandet i hendelsen, eller om det kan ha vært et fartøy fra Vietnam eller ett av de andre landene i regionen. De vurderer også om kollisjonen skjedde med hensikt.
Kinesiske tjenestemenn har så langt ikke uttalt seg om saken.
(©NTB)
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Torsdag 19. september 2019
• Er det nå over for den lengst­sittende statsministeren i Israels historie, Benjamin Netanyahu? Det får vi antakeligvis ikke vite på en god stund. De jevne resultatene etter nyvalget på tirsdag viser at den politiske situasjonen i Israel er...
Onsdag 18. september 2019
• Lørdag for halvannen uke siden sto en gruppe foreldre viftende med flagget til Ukrainas marine på Boryspil lufthavn utenfor Kiev for å ta imot sine sønner. De hadde vært i fangenskap siden i fjor da Russland tok tre ukrainske fartøy i...
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.