Onsdag 12. juni 2019
Filippinsk fiskebåt rent i senk i Sør-Kinahavet
En filippinsk fiskebåt som lå for anker i Sør-Kinahavet er blitt rent i senk av et fartøy som trolig var kinesisk, opplyser Filippinenes forsvarsminister.
Publisert: 12 Juni 17:40
En filippinsk fiskebåt som lå for anker i Sør-Kinahavet er blitt rent i senk av et fartøy som trolig var kinesisk, opplyser Filippinenes forsvarsminister.
Fartøyet forlot deretter de 22 filippinske besetningsmedlemmene, sier forsvarsminister Delfin Lorenzana. Han krever granskning av hendelsen 9. juni på Reed Bank utenfor den vestlige filippinske provinsen Palawan.
Lorenzana ber om at det nå tas diplomatiske skritt for å hindre at noe lignende skjer igjen.
Utviklingen er delikat i et havområde som flere land gjør krav på. Spenningen har steget kraftig de siste årene etter at Kina har bygget ut sju omstridte rev til små øyer som kan brukes som framskutte militærbaser.
De 22 besetningsmedlemmene på fiskefartøyet F/B Gimver 1 ble reddet av et vietnamesisk skip. En fregatt fra den filippinske marinen som patruljerte i området tok senere hånd om dem.
Den filippinske kystvakten undersøker nå om kinesiske fiskere var innblandet i hendelsen, eller om det kan ha vært et fartøy fra Vietnam eller ett av de andre landene i regionen. De vurderer også om kollisjonen skjedde med hensikt.
Kinesiske tjenestemenn har så langt ikke uttalt seg om saken.
(©NTB)
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Onsdag 19. juni 2019
• Leder i Manifest tankesmie Magnus Marsdal tok i gårsdagens avis til orde for at SV og Rødt bør inngå en forpliktende avtale om politikk de ønsker gjennomslag for, før de vil støtte en ny regjering. Han mener det vil gi partiene sterkere...
Onsdag 19. juni 2019
Unni Lindell fikk romanroyalty da hun ga ut sak­prosabok hos Aschehoug. Forlaget avviser at forfatteren har fått en spesialavtale.
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...