Onsdag 12. juni 2019
Skolekamerater mintes Anne Frank
To av Anne Franks tidligere skolekamerater besøkte onsdag leiligheten i Amsterdam der den jødiske jenta bodde før hun måtte gå i dekning for nazistene.
Publisert: 12 Juni 22:02
To av Anne Franks tidligere skolekamerater besøkte onsdag leiligheten i Amsterdam der den jødiske jenta bodde før hun måtte gå i dekning for nazistene.
Anne Frank ville ha fylt 90 år onsdag, men døde i nazistenes konsentrasjonsleir i Bergen-Belsen i 1945, bare 15 år gammel.
To av de gamle skolekameratene hennes, Albert Gomes de Mesquita (89) og Jacqueline van Maarsen (90), mintes onsdag hvordan de 12. juni i 1942 feiret 13-årsdagen til Anne Frank i leiligheten der hun bodde i Merwedeplein i Amsterdam.
Tre uker etter bursdagen i 1942 måtte Franks familie gå i dekning, og de to neste årene levde de i skjul og frykt for nazistene.
Det var i løpet av disse årene at den unge jenta skrev dagboken som faren utga etter hennes død og som siden er oversatt til over 50 språk.
Frank-familiens leilighet i Merwedeplein blir i dag tilbudt forfattere på flukt, mens bygningen der familien lå i dekning er omgjort til et museum.
Albert Gomes de Mesquita og Jacqueline van Maarsen fortalte onsdag en gruppe unge skoleelever hvordan de minnes Anne Frank og livet i Amsterdam var under tysk okkupasjon.
Gomes de Mesquita måtte selv gå i dekning, men unnslapp nazistene ved å flytte fra sted til sted. Han takker gode hjelpere for at han overlevde krigen.
– Jeg ble hjulpet av så mange ulike mennesker, av katolikker og protestanter, av ateister, kommunister, rike og fattige, fortalte han.
– Lærdommen er at man finner gode mennesker over alt, fortalte 89-åringen.
(©NTB)
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...
Fredag 23. august 2019
18 av de 20 siste nominerte til Arks barnebokpris har vært kvinner. – En pris for halvparten av leserne, mener forfatter Arne Svingen.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Fredag 23. august 2019
HÅP: Arbeidarpartiet går ned i ei rekke kommunar, men i industri­bastionen Årdal siktar Ap mot reint fleirtal. Denne veka kom Sp-sjef Trygve Slagsvold Vedum på vekkingsmøte i bygda.
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.