Onsdag 12. juni 2019
Skolekamerater mintes Anne Frank
To av Anne Franks tidligere skolekamerater besøkte onsdag leiligheten i Amsterdam der den jødiske jenta bodde før hun måtte gå i dekning for nazistene.
Publisert: 12 Juni 22:02
To av Anne Franks tidligere skolekamerater besøkte onsdag leiligheten i Amsterdam der den jødiske jenta bodde før hun måtte gå i dekning for nazistene.
Anne Frank ville ha fylt 90 år onsdag, men døde i nazistenes konsentrasjonsleir i Bergen-Belsen i 1945, bare 15 år gammel.
To av de gamle skolekameratene hennes, Albert Gomes de Mesquita (89) og Jacqueline van Maarsen (90), mintes onsdag hvordan de 12. juni i 1942 feiret 13-årsdagen til Anne Frank i leiligheten der hun bodde i Merwedeplein i Amsterdam.
Tre uker etter bursdagen i 1942 måtte Franks familie gå i dekning, og de to neste årene levde de i skjul og frykt for nazistene.
Det var i løpet av disse årene at den unge jenta skrev dagboken som faren utga etter hennes død og som siden er oversatt til over 50 språk.
Frank-familiens leilighet i Merwedeplein blir i dag tilbudt forfattere på flukt, mens bygningen der familien lå i dekning er omgjort til et museum.
Albert Gomes de Mesquita og Jacqueline van Maarsen fortalte onsdag en gruppe unge skoleelever hvordan de minnes Anne Frank og livet i Amsterdam var under tysk okkupasjon.
Gomes de Mesquita måtte selv gå i dekning, men unnslapp nazistene ved å flytte fra sted til sted. Han takker gode hjelpere for at han overlevde krigen.
– Jeg ble hjulpet av så mange ulike mennesker, av katolikker og protestanter, av ateister, kommunister, rike og fattige, fortalte han.
– Lærdommen er at man finner gode mennesker over alt, fortalte 89-åringen.
(©NTB)
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Onsdag 19. juni 2019
• Leder i Manifest tankesmie Magnus Marsdal tok i gårsdagens avis til orde for at SV og Rødt bør inngå en forpliktende avtale om politikk de ønsker gjennomslag for, før de vil støtte en ny regjering. Han mener det vil gi partiene sterkere...
Onsdag 19. juni 2019
Unni Lindell fikk romanroyalty da hun ga ut sak­prosabok hos Aschehoug. Forlaget avviser at forfatteren har fått en spesialavtale.
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...