Torsdag 6. juni 2019
FÅR MER STØTTE: Demokrat-senator Elizabeth Warren har i flere år frontet kamp mot USAs teknologi-giganter. Nå får hun stadig flere med seg på oppgjøret med Amazon og Facebook. FOTO: PAUL SANCYA, AP/NTB SCANPIX
• Kongressen vil etterforske teknologiselskaper • Facebook- og Amazon-aksjer stuper
Angriper USAs giganter
Tor W. Andreassen
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.

USA

I skyggen av president Donald Trumps handelskrig mot blant andre kinesiske Huawei, ruster Kongressen opp til kamp mot fire USA-baserte teknologiselskaper mange mener utgjør en større trussel mot amerikaneres framtid: Facebook, Amazon, Google og Apple.

De fire selskapenes aksjer stupte kraftig etter mandagens sjokkbeskjed fra en komité i Representantenes hus:

Kongressen vil sette i gang etterforskning selskapene for å finne ut om de driver med urettferdig og konkurransekvelende oppførsel.

Manøveren skjer etter at stadig flere økonomer, politikere og økonomer har tatt til orde for å forsterke og bruke såkalt antitrust-lovverk i møte med monopoldannelser i teknologiindustrien.

Elizabeth Warren, som kjemper for å bli Demokratenes presidentkandidat, satte tirsdag, midt i teknologihovedstaden San Francisco, opp en valgkampplakat med påskrifta «Break Up Big Tech».

Fakta

USAs teknologi-kjemper presses:

• I store deler av Vesten øker bekymringen knyttet til den voksende makta til store, amerikanske teknologiselskaper som Amazon, Facebook, Google og Apple.

• I USA tar nå stadig flere politikere og økonomer til orde for å bruke såkalt antitrust-lovgivning til å bryte opp teknologi-gigantene.

• Slikt lovverk ble blant annet brukt da oljemonopolet Standard Oil ble brutt opp i 1911, og mot dataselskapet Microsoft på 1990-tallet.

• I Europa har amerikanske teknologiselskaper kommet under hardt press de siste årene. Både Amazon og Google har blitt bøtelagt av EU.

– Har blitt monopoler

Ifølge avisa The New York Times har justisdepartementet sagt de vil ta seg av etterforskninger av Apple og Google, mens USAs føderale handelskommisjon (FTC) vil etterforske Facebook og Amazon.

Dette skjer etter flere år med stadig større oppmerksomhet og bekymring for Facebooks rolle i i nyhetsstrømmer, ikke minst etter USAs presidentvalg i 2016.

Samtidig har det også vokst fram uro for veksten til Amazon, som under verdens rikeste mann Jeff Bezos, har ekspandert fra boknetthandel til et massivt monopol som opererer i flere industrier.

Ifølge en Yale-avhandling fra juristen Lina Khan, har Amazon fått stor strukturell kontroll over en stadig større del av økonomien.

Tor W. Andreassen er professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han ser granskingen som et resultat av at stadig flere nå «innser at selskapene har fått operere i et vakuum uten kontroll når det gjelder konkurranse».

– De har blitt monopoler, sier han til Klassekampen.

Skremmer selskapene

Andreassen peker på at selskapene bruker uregulert makt til å trappe opp datainnsamling om brukere og til å unngå å betale skatt.

– Nå som det offisielle USA har besluttet å gå dem etter i sømmene, vil dette skape masse uro innad i selskapene, mener han.

Etter nyheten sprakk, falt Facebooks aksjekurs med 7 prosent, Google med 6 prosent og Amazon med 4.

Andreassen sier granskingen vil kunne gi innblikk i mulig misbruk av markedsmakt og bruk av kundedata.

– Vi vil også lære hvordan vi bedre kan beskatte selskapene slik at de bidrar der de tjener penger, blant annet i Norge.

– Så gransking er nødvendig og fornuftig?

– Ja dette er riktig, viktig, og på tide, sier han.

Matt Stoller fra tenketanken Open Markets Institute har skrevet i tidsskriftet The New Republic at å tøyle monopoler er et av få temaer som mange både på den amerikanske høyresida og venstresida er enige om.

Bredt sinne

President Trump har flere ganger kritisert Amazon, og konservative Fox News-anker Tucker Carlson har sagt at Demokratenes venstrestjerne Alexandria Ocasio-Cortez har gode poenger i sin kritikk av selskapet.

Blant Demokratenes presidentkandidater, som håper å bekjempe Trump i presidentvalget i 2020, har Elizabeth Warren lenge vært en høylytt monopolkritiker. Også Bernie Sanders snakker om å konfrontere teknologigigantene.

Forfatter av boka «Move Fast and Break Things», Jonathan Taplin, har fortalt Klassekampen at «både Republikanere og Demokrater siden 1970-tallet har kjøpt ideen om at reguleringer hemmer vekst».

– Dette har endret seg etter at folk har innsett hvilken ekstraordinær makt plattformer som Google, Facebook og Amazon har akkumulert, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.