Torsdag 6. juni 2019
FÅR MER STØTTE: Demokrat-senator Elizabeth Warren har i flere år frontet kamp mot USAs teknologi-giganter. Nå får hun stadig flere med seg på oppgjøret med Amazon og Facebook. FOTO: PAUL SANCYA, AP/NTB SCANPIX
• Kongressen vil etterforske teknologiselskaper • Facebook- og Amazon-aksjer stuper
Angriper USAs giganter
Tor W. Andreassen
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.

USA

I skyggen av president Donald Trumps handelskrig mot blant andre kinesiske Huawei, ruster Kongressen opp til kamp mot fire USA-baserte teknologiselskaper mange mener utgjør en større trussel mot amerikaneres framtid: Facebook, Amazon, Google og Apple.

De fire selskapenes aksjer stupte kraftig etter mandagens sjokkbeskjed fra en komité i Representantenes hus:

Kongressen vil sette i gang etterforskning selskapene for å finne ut om de driver med urettferdig og konkurransekvelende oppførsel.

Manøveren skjer etter at stadig flere økonomer, politikere og økonomer har tatt til orde for å forsterke og bruke såkalt antitrust-lovverk i møte med monopoldannelser i teknologiindustrien.

Elizabeth Warren, som kjemper for å bli Demokratenes presidentkandidat, satte tirsdag, midt i teknologihovedstaden San Francisco, opp en valgkampplakat med påskrifta «Break Up Big Tech».

Fakta

USAs teknologi-kjemper presses:

• I store deler av Vesten øker bekymringen knyttet til den voksende makta til store, amerikanske teknologiselskaper som Amazon, Facebook, Google og Apple.

• I USA tar nå stadig flere politikere og økonomer til orde for å bruke såkalt antitrust-lovgivning til å bryte opp teknologi-gigantene.

• Slikt lovverk ble blant annet brukt da oljemonopolet Standard Oil ble brutt opp i 1911, og mot dataselskapet Microsoft på 1990-tallet.

• I Europa har amerikanske teknologiselskaper kommet under hardt press de siste årene. Både Amazon og Google har blitt bøtelagt av EU.

– Har blitt monopoler

Ifølge avisa The New York Times har justisdepartementet sagt de vil ta seg av etterforskninger av Apple og Google, mens USAs føderale handelskommisjon (FTC) vil etterforske Facebook og Amazon.

Dette skjer etter flere år med stadig større oppmerksomhet og bekymring for Facebooks rolle i i nyhetsstrømmer, ikke minst etter USAs presidentvalg i 2016.

Samtidig har det også vokst fram uro for veksten til Amazon, som under verdens rikeste mann Jeff Bezos, har ekspandert fra boknetthandel til et massivt monopol som opererer i flere industrier.

Ifølge en Yale-avhandling fra juristen Lina Khan, har Amazon fått stor strukturell kontroll over en stadig større del av økonomien.

Tor W. Andreassen er professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han ser granskingen som et resultat av at stadig flere nå «innser at selskapene har fått operere i et vakuum uten kontroll når det gjelder konkurranse».

– De har blitt monopoler, sier han til Klassekampen.

Skremmer selskapene

Andreassen peker på at selskapene bruker uregulert makt til å trappe opp datainnsamling om brukere og til å unngå å betale skatt.

– Nå som det offisielle USA har besluttet å gå dem etter i sømmene, vil dette skape masse uro innad i selskapene, mener han.

Etter nyheten sprakk, falt Facebooks aksjekurs med 7 prosent, Google med 6 prosent og Amazon med 4.

Andreassen sier granskingen vil kunne gi innblikk i mulig misbruk av markedsmakt og bruk av kundedata.

– Vi vil også lære hvordan vi bedre kan beskatte selskapene slik at de bidrar der de tjener penger, blant annet i Norge.

– Så gransking er nødvendig og fornuftig?

– Ja dette er riktig, viktig, og på tide, sier han.

Matt Stoller fra tenketanken Open Markets Institute har skrevet i tidsskriftet The New Republic at å tøyle monopoler er et av få temaer som mange både på den amerikanske høyresida og venstresida er enige om.

Bredt sinne

President Trump har flere ganger kritisert Amazon, og konservative Fox News-anker Tucker Carlson har sagt at Demokratenes venstrestjerne Alexandria Ocasio-Cortez har gode poenger i sin kritikk av selskapet.

Blant Demokratenes presidentkandidater, som håper å bekjempe Trump i presidentvalget i 2020, har Elizabeth Warren lenge vært en høylytt monopolkritiker. Også Bernie Sanders snakker om å konfrontere teknologigigantene.

Forfatter av boka «Move Fast and Break Things», Jonathan Taplin, har fortalt Klassekampen at «både Republikanere og Demokrater siden 1970-tallet har kjøpt ideen om at reguleringer hemmer vekst».

– Dette har endret seg etter at folk har innsett hvilken ekstraordinær makt plattformer som Google, Facebook og Amazon har akkumulert, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Mandag 7. oktober 2019
NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Lørdag 5. oktober 2019
VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.
Fredag 4. oktober 2019
GAMBLER: Kan Boris Johnson klare det umulige – å få ja til en brexitplan fra både EU og det britiske parlamentet? Flere mener det ikke er det han prøver på.