Torsdag 6. juni 2019
FÅR MER STØTTE: Demokrat-senator Elizabeth Warren har i flere år frontet kamp mot USAs teknologi-giganter. Nå får hun stadig flere med seg på oppgjøret med Amazon og Facebook. FOTO: PAUL SANCYA, AP/NTB SCANPIX
• Kongressen vil etterforske teknologiselskaper • Facebook- og Amazon-aksjer stuper
Angriper USAs giganter
Tor W. Andreassen
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.

USA

I skyggen av president Donald Trumps handelskrig mot blant andre kinesiske Huawei, ruster Kongressen opp til kamp mot fire USA-baserte teknologiselskaper mange mener utgjør en større trussel mot amerikaneres framtid: Facebook, Amazon, Google og Apple.

De fire selskapenes aksjer stupte kraftig etter mandagens sjokkbeskjed fra en komité i Representantenes hus:

Kongressen vil sette i gang etterforskning selskapene for å finne ut om de driver med urettferdig og konkurransekvelende oppførsel.

Manøveren skjer etter at stadig flere økonomer, politikere og økonomer har tatt til orde for å forsterke og bruke såkalt antitrust-lovverk i møte med monopoldannelser i teknologiindustrien.

Elizabeth Warren, som kjemper for å bli Demokratenes presidentkandidat, satte tirsdag, midt i teknologihovedstaden San Francisco, opp en valgkampplakat med påskrifta «Break Up Big Tech».

Fakta

USAs teknologi-kjemper presses:

• I store deler av Vesten øker bekymringen knyttet til den voksende makta til store, amerikanske teknologiselskaper som Amazon, Facebook, Google og Apple.

• I USA tar nå stadig flere politikere og økonomer til orde for å bruke såkalt antitrust-lovgivning til å bryte opp teknologi-gigantene.

• Slikt lovverk ble blant annet brukt da oljemonopolet Standard Oil ble brutt opp i 1911, og mot dataselskapet Microsoft på 1990-tallet.

• I Europa har amerikanske teknologiselskaper kommet under hardt press de siste årene. Både Amazon og Google har blitt bøtelagt av EU.

– Har blitt monopoler

Ifølge avisa The New York Times har justisdepartementet sagt de vil ta seg av etterforskninger av Apple og Google, mens USAs føderale handelskommisjon (FTC) vil etterforske Facebook og Amazon.

Dette skjer etter flere år med stadig større oppmerksomhet og bekymring for Facebooks rolle i i nyhetsstrømmer, ikke minst etter USAs presidentvalg i 2016.

Samtidig har det også vokst fram uro for veksten til Amazon, som under verdens rikeste mann Jeff Bezos, har ekspandert fra boknetthandel til et massivt monopol som opererer i flere industrier.

Ifølge en Yale-avhandling fra juristen Lina Khan, har Amazon fått stor strukturell kontroll over en stadig større del av økonomien.

Tor W. Andreassen er professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han ser granskingen som et resultat av at stadig flere nå «innser at selskapene har fått operere i et vakuum uten kontroll når det gjelder konkurranse».

– De har blitt monopoler, sier han til Klassekampen.

Skremmer selskapene

Andreassen peker på at selskapene bruker uregulert makt til å trappe opp datainnsamling om brukere og til å unngå å betale skatt.

– Nå som det offisielle USA har besluttet å gå dem etter i sømmene, vil dette skape masse uro innad i selskapene, mener han.

Etter nyheten sprakk, falt Facebooks aksjekurs med 7 prosent, Google med 6 prosent og Amazon med 4.

Andreassen sier granskingen vil kunne gi innblikk i mulig misbruk av markedsmakt og bruk av kundedata.

– Vi vil også lære hvordan vi bedre kan beskatte selskapene slik at de bidrar der de tjener penger, blant annet i Norge.

– Så gransking er nødvendig og fornuftig?

– Ja dette er riktig, viktig, og på tide, sier han.

Matt Stoller fra tenketanken Open Markets Institute har skrevet i tidsskriftet The New Republic at å tøyle monopoler er et av få temaer som mange både på den amerikanske høyresida og venstresida er enige om.

Bredt sinne

President Trump har flere ganger kritisert Amazon, og konservative Fox News-anker Tucker Carlson har sagt at Demokratenes venstrestjerne Alexandria Ocasio-Cortez har gode poenger i sin kritikk av selskapet.

Blant Demokratenes presidentkandidater, som håper å bekjempe Trump i presidentvalget i 2020, har Elizabeth Warren lenge vært en høylytt monopolkritiker. Også Bernie Sanders snakker om å konfrontere teknologigigantene.

Forfatter av boka «Move Fast and Break Things», Jonathan Taplin, har fortalt Klassekampen at «både Republikanere og Demokrater siden 1970-tallet har kjøpt ideen om at reguleringer hemmer vekst».

– Dette har endret seg etter at folk har innsett hvilken ekstraordinær makt plattformer som Google, Facebook og Amazon har akkumulert, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.