Torsdag 6. juni 2019
FÅR MER STØTTE: Demokrat-senator Elizabeth Warren har i flere år frontet kamp mot USAs teknologi-giganter. Nå får hun stadig flere med seg på oppgjøret med Amazon og Facebook. FOTO: PAUL SANCYA, AP/NTB SCANPIX
• Kongressen vil etterforske teknologiselskaper • Facebook- og Amazon-aksjer stuper
Angriper USAs giganter
Tor W. Andreassen
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.

USA

I skyggen av president Donald Trumps handelskrig mot blant andre kinesiske Huawei, ruster Kongressen opp til kamp mot fire USA-baserte teknologiselskaper mange mener utgjør en større trussel mot amerikaneres framtid: Facebook, Amazon, Google og Apple.

De fire selskapenes aksjer stupte kraftig etter mandagens sjokkbeskjed fra en komité i Representantenes hus:

Kongressen vil sette i gang etterforskning selskapene for å finne ut om de driver med urettferdig og konkurransekvelende oppførsel.

Manøveren skjer etter at stadig flere økonomer, politikere og økonomer har tatt til orde for å forsterke og bruke såkalt antitrust-lovverk i møte med monopoldannelser i teknologiindustrien.

Elizabeth Warren, som kjemper for å bli Demokratenes presidentkandidat, satte tirsdag, midt i teknologihovedstaden San Francisco, opp en valgkampplakat med påskrifta «Break Up Big Tech».

Fakta

USAs teknologi-kjemper presses:

• I store deler av Vesten øker bekymringen knyttet til den voksende makta til store, amerikanske teknologiselskaper som Amazon, Facebook, Google og Apple.

• I USA tar nå stadig flere politikere og økonomer til orde for å bruke såkalt antitrust-lovgivning til å bryte opp teknologi-gigantene.

• Slikt lovverk ble blant annet brukt da oljemonopolet Standard Oil ble brutt opp i 1911, og mot dataselskapet Microsoft på 1990-tallet.

• I Europa har amerikanske teknologiselskaper kommet under hardt press de siste årene. Både Amazon og Google har blitt bøtelagt av EU.

– Har blitt monopoler

Ifølge avisa The New York Times har justisdepartementet sagt de vil ta seg av etterforskninger av Apple og Google, mens USAs føderale handelskommisjon (FTC) vil etterforske Facebook og Amazon.

Dette skjer etter flere år med stadig større oppmerksomhet og bekymring for Facebooks rolle i i nyhetsstrømmer, ikke minst etter USAs presidentvalg i 2016.

Samtidig har det også vokst fram uro for veksten til Amazon, som under verdens rikeste mann Jeff Bezos, har ekspandert fra boknetthandel til et massivt monopol som opererer i flere industrier.

Ifølge en Yale-avhandling fra juristen Lina Khan, har Amazon fått stor strukturell kontroll over en stadig større del av økonomien.

Tor W. Andreassen er professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han ser granskingen som et resultat av at stadig flere nå «innser at selskapene har fått operere i et vakuum uten kontroll når det gjelder konkurranse».

– De har blitt monopoler, sier han til Klassekampen.

Skremmer selskapene

Andreassen peker på at selskapene bruker uregulert makt til å trappe opp datainnsamling om brukere og til å unngå å betale skatt.

– Nå som det offisielle USA har besluttet å gå dem etter i sømmene, vil dette skape masse uro innad i selskapene, mener han.

Etter nyheten sprakk, falt Facebooks aksjekurs med 7 prosent, Google med 6 prosent og Amazon med 4.

Andreassen sier granskingen vil kunne gi innblikk i mulig misbruk av markedsmakt og bruk av kundedata.

– Vi vil også lære hvordan vi bedre kan beskatte selskapene slik at de bidrar der de tjener penger, blant annet i Norge.

– Så gransking er nødvendig og fornuftig?

– Ja dette er riktig, viktig, og på tide, sier han.

Matt Stoller fra tenketanken Open Markets Institute har skrevet i tidsskriftet The New Republic at å tøyle monopoler er et av få temaer som mange både på den amerikanske høyresida og venstresida er enige om.

Bredt sinne

President Trump har flere ganger kritisert Amazon, og konservative Fox News-anker Tucker Carlson har sagt at Demokratenes venstrestjerne Alexandria Ocasio-Cortez har gode poenger i sin kritikk av selskapet.

Blant Demokratenes presidentkandidater, som håper å bekjempe Trump i presidentvalget i 2020, har Elizabeth Warren lenge vært en høylytt monopolkritiker. Også Bernie Sanders snakker om å konfrontere teknologigigantene.

Forfatter av boka «Move Fast and Break Things», Jonathan Taplin, har fortalt Klassekampen at «både Republikanere og Demokrater siden 1970-tallet har kjøpt ideen om at reguleringer hemmer vekst».

– Dette har endret seg etter at folk har innsett hvilken ekstraordinær makt plattformer som Google, Facebook og Amazon har akkumulert, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.