Onsdag 5. juni 2019
KREVER AVTALE: Sakprosaforfatterne har ingen kollektiv avtale for pocket, og kan derfor få dårligere betalt enn sine romanskrivende kolleger. – Først og fremst vil vi ha det samme som de skjønnlitterære forfatterne, sier Arne Vestbø i NFFO. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Forfattere som skriver sakprosa, kan tjene enda dårligere enn romanforfatterne som nå «pocketstreiker»:
–Skremmende lav royalty
Sakprosaforfattere kan få så lite som 5 prosent i royalty for pocketutgaven. – Krev minst 10 prosent, råder Arne Vestbø i fagbokforfatternes forening.

BØKER

– Jeg signerte kontrakten i glede over at boka skulle ut i pocket. Det var først i ettertid jeg skjønte at royaltyprosenten var latterlig lav, sier Reidar Müller, som er forfatter og leder av Frilans- og formidlingsutvalget i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

På mandag kunne Klassekampen melde at Tore Renberg ­nekter Cappelen Damm å gi ut hans neste roman som pocketbok. Begrunnelsen er royalty­vilkårene, som Renberg ­mener er urimelige.

Men i sakprosaforfatternes leir står det enda dårligere til.

Da Müllers bok «Det som ble Norge» kom ut i pocket i 2016, fikk han kontraktfestet 5 prosent royalty av salget. Når boka nå selges til en vei­ledende pris på 229 kroner, sitter Müller igjen med 11 kroner per salg.

– Det er knapt penger å tjene på pocket hvis du er sakprosaforfatter, konkluderer Müller, som for øvrig understreker at han er veldig fornøyd med Aschehougs markedsføring og det redaksjonelle arbeidet med boka.

Nå etterlyser han en kollektiv billigbokavtale også for sakprosaforfattere.

Fakta

Pocket-opprør:

• Tore Renberg ­nekter Cappelen Damm å gi ut hans neste roman som pocketbok. Begrunnelsen er at royaltysatsen på 10 prosent er for lav.

• Sakprosaforfatterne har ingen kollektiv avtale for billigbøker. Flere tilbys 5 prosent royalty, mot 15 prosent for innbundne bøker.

• Nå krever også flere sakprosaforfattere høyere pocket-royalty.

Vil ha lik betaling

Arne Vestbø er nyansatt generalsekretær i NFFO. Han kan fortelle at Müllers tilfelle ikke er unikt.

– Vi vet om flere eksempler på forfattere fra ulike forlag som får 5 prosent royalty for pocketbøker. Det gir en skremmende lav fortjeneste, sier han.

Vestbø viser til en debatt på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer for to uker siden. Der kunne bokagent Even Råkil meddele at fortellende sakprosa er den sjangeren som er mest etterspurt når norsk litteratur skal oversettes til andre språk.

– Det må jo bety at vi må ivareta og dyrke fram disse forfatterne. En god begynnelse er å gi dem samme royalty som de skjønnlitterære forfatterne, da de i stor grad henvender seg til det samme markedet.

Kan det bli aktuelt med pocketstreik hos sakprosaforfatterne også?

– Det er naturligvis et mulig virkemiddel for å få på plass et felles avtaleverk, men hver enkelt forfatter må få bestemme dette selv, sier Vestbø, som håper at samtaler med Forleggerforeningen skal føre fram til en kollektiv avtale.

Mener forlagene er sleipe

I mellomtida vil Vestbø oppfordre alle sakprosaforfatter til å takke nei til royalty på under 10 prosent, selv om han heller ikke mener at dette er godt nok.

– Først og fremst vil vi ha det samme som de skjønnlitterære forfatterne. Men vi ønsker også, sammen med Forfatterforeningen, å komme opp på et enda høyere royaltynivå, sier Vestbø.

Sakprosaforfatter Erika Fatland har gjort stor suksess med bøker som «Sovjetistan» og «Grensen», som begge fortsatt selger godt i pocket.

Hun kjenner til at norske forlag skal ha tilbudt de skjønnlitterære forfatternes gamle billigbokkontrakt til sakprosaforfattere. Denne kontrakten ble avløst av en ny og bedre kontrakt i 2008. «Sleipt», mener Fatland.

– Dette gjelder heldigvis ikke mitt forlag, Kagge, som forholder seg til den nyeste billigbokkontrakten for skjønnlitterære forfattere, som er på 10 prosent.

Men også dette er for lite, mener Fatland.

– Det henger ikke på greip at royaltysatsen skal være lavere bare fordi innbindingen er billigere – det burde vært tvert om.

Vurderer du, som Renberg, å gå for pocketstreik?

– Jeg har allerede inngått kontrakt med Kagge om pocket­utgave på neste bok, og det er ikke aktuelt å trekke den tilbake. Men jeg håper selvsagt at vilkårene er blitt bedre innen neste bokhøst.

– Har gått bort fra 5 prosent

Jan Swensson, forlagssjef i Aschehougs sakprosaavdeling, innrømmer at forlaget i seinere år har tilbudt den gamle skjønnlitterære billigbokavtalen til sine sakprosaforfattere. Dette hevder han at forlaget har gått bort fra nå, etter at de merket seg at forfattere på andre forlag fikk en høyere royaltyprosent.

– Nå gir vi 10 prosent opp til 15.000 eksemplarer, og 12,5 prosent over det, sier Swensson.

Får alle sakprosaforfatterne samme royalty hos dere, eller har noen spesialavtaler?

– Vi har ingen spesialavtaler, men det kan bli trekk i royalty i pocketbøker med mange illustrasjoner, slik det også er i den innbundne utgaven, sier Swensson, som gjerne ser at det kommer på plass en kollektiv avtale for sakprosa i pocket.

thomase@klassekampen.no

Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Torsdag 12. desember 2019
• I dag går britene til et valg landets tabloider har døpt «brexmas elections» fordi spørsmålet om EU-medlemskap har en så sentral posisjon i en valgkamp rett oppunder jul. De britiske tabloidene er ellers omtrent akkurat så hardt vinklet...
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.