Tirsdag 4. juni 2019
LEDER: Partileder for Socialdemokratiet Mette Frederiksen ligger godt an før valget, men står foran vanskelige forhandlinger. Her møter hun frivillige og velgere i Kastrup utenfor København. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
Økonomi, innvandring og klima er sakene Socialdemokratiet må forhandle om:
Frederiksens fallgruver
VENSTRE: Talsperson for Enhedslisten Pernille Skipper (t.v.) og lederen for Socialistisk Folkeparti Pia Olsen Dyhr feirer 1. mai sammen. 88FOTO: MARTIN SYLVEST, AFP/NTB SCANPIX
SENTRUM: Sentrumspartiet Alternativet forsøker å profilere seg som det fremste miljøpartiet. Her ved Nørreport i København. FOTO: ANN FREDRIKSEN, NTB SCANPIX
STRIDSTEMA: Socialdemokratiet leder soleklart på målingene. Her er uenighetene partileder Mette Frederiksen må løse før hun kan bli Danmarks nye statsminister.

Danmark

Det går mot regjeringsskifte i Danmark. Rød blokk leder klart på målingene, og forspranget har økt for hver dag som har gått i valgkampen. Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen er klar favoritt til å bli statsminister. Men den erfarne politikeren Frederiksen må manøvrere en rekke krav fra støttepartiene i sentrum og på venstresida, dersom hun skal klare å danne regjering.

Socialdemokratiet må både bli enige med venstrepartiene Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti og minst ett av sentrumspartiene Alternativet og Radikale Venstre. De største stridspunktene er innvandring, den økonomiske politikken og klima. Sentrumspartiet Radikale Venstre har gått til valg som opposisjonsparti, men vil ha en konservativ økonomisk politikk med lite vekst i offentlige utgifter. Partileder Morten Østergaard gikk på mandag ut med et krav om at handlingsrommet på budsjettet skal økes, altså at den neste regjeringen må bremse veksten i utgiftene.

Det har Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen avvist. Frederiksen har gått til valg på å øke skattenivået, og sa mandag til avisa Politiken at hun ikke kommer til å akseptere ultimatumet fra Radikale Venstre.

– De velgerne som overveier å stemme på Radikale Venstre må tenke over om en stemme på partiet i virkeligheten betyr støtte til Lars Løkke Rasmussen, sa Frederiksen.

Fakta

Valg i Danmark:

• 5. juni holdes det folketingsvalg i Danmark. Valget ble utskrevet 7. mai.

• Velgerne i Danmark kan stemme på 13 partier: Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkepartiet, Liberal Alliance, Kristendemokratene, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige, Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen. Færøyene og Grønland har egne partier.

Venstresidas kraftige vekst på målingene de siste ukene gjør det usikkert om Socialdemokratiet må ha støtte fra sentrum for å danne flertall. Venstresida har flertall uten Radikale Venstre på flere av de siste meningsmålingene, men spriket er stort, og utfallet usikkert.

Krever ny politikk

Det kan også bli vanskelig for venstresidepartiene å bli enige om innvandringspolitikken.

Socialdemokratiet har under ledelse av Mette Frederiksen gått i restriktiv retning, og lovet innstramminger i innvandringspolitikken.

Det har ført til både velgertilstrømming og velgersvikt for sosialdemokratene.

Professor i statsvitenskap Kasper Møller Hansen ved Københavns Universitet har utført en velgerundersøkelse for den danske nettavisa Altinget. Analysen viser at Socialdemokratiet har tatt mer enn 60.000 velgere fra det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti.

Den restriktive innvandringspolitikken har imidlertid også ført til at Socialdemokratiet har mistet velgere til de mindre partiene på venstresida. Partiet har mistet nesten 50.000 velgere til Socialistisk Folkeparti.

Nå krever venstre- og sentrumspartiene en mer liberal innvandringspolitikk.

«Ikke for enhver pris»

I den andre statsministerduellen sa Frederiksen at hun «ikke vil være statsminister for enhver pris», og at hun vil føre en innvandringspolitikk som hun mener er riktig.

Det innebærer ifølge den sosialdemokratiske statsministerkandidaten å «ha kontroll på hvor mange kom kommer hit, sånn at vi også kan få integrasjonen til å fungere».

Det førte til et motangrep fra Radikale Venstre. Partilederen Morten Østergaard gikk ut med et motangrep, og sa til danske TV2 at han «ikke kan tvinge noen til å bli statsminister».

Både Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti har lovet en mer liberal innvandringspolitikk enn det Mette Frederiksen går inn for, men har ikke fremmet det som ultimatum før valget.

Forrige uke samlet Enhedslisten, De Radikale og SF seg om et felles klimakrav til Socialdemokratiet. Kravet går ut på at en ny regjering må forplikte seg før den tiltrer til reduksjonsmål på 70 prosent av klimagassutslipp i 2030, sammenlignet med 1990.

Alternativet tilslutter seg også kravet selv om de ikke peker på Mette Frederiksen som statsminister.

– Vi har samlet alle opposisjonspartiene utenom Socialdemokratiet – så det er umulig for Mette Frederiksen å avvise det. Vi forplikter oss alle til å gjøre det til et toppkrav når vi møtes til forhandlinger, sier Pernille Skipper fra Enhedslisten til DR.

Socialdemokratiet har selv gått inn for å kutte klimagassutslippene med 60 prosent innen 2030 i sin nye klimaplan «Danmark skal igjen være en grønn stormakt».

magnusl@klassekampen.no

Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.