Tirsdag 4. juni 2019
LEDER: Partileder for Socialdemokratiet Mette Frederiksen ligger godt an før valget, men står foran vanskelige forhandlinger. Her møter hun frivillige og velgere i Kastrup utenfor København. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
Økonomi, innvandring og klima er sakene Socialdemokratiet må forhandle om:
Frederiksens fallgruver
VENSTRE: Talsperson for Enhedslisten Pernille Skipper (t.v.) og lederen for Socialistisk Folkeparti Pia Olsen Dyhr feirer 1. mai sammen. 88FOTO: MARTIN SYLVEST, AFP/NTB SCANPIX
SENTRUM: Sentrumspartiet Alternativet forsøker å profilere seg som det fremste miljøpartiet. Her ved Nørreport i København. FOTO: ANN FREDRIKSEN, NTB SCANPIX
STRIDSTEMA: Socialdemokratiet leder soleklart på målingene. Her er uenighetene partileder Mette Frederiksen må løse før hun kan bli Danmarks nye statsminister.

Danmark

Det går mot regjeringsskifte i Danmark. Rød blokk leder klart på målingene, og forspranget har økt for hver dag som har gått i valgkampen. Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen er klar favoritt til å bli statsminister. Men den erfarne politikeren Frederiksen må manøvrere en rekke krav fra støttepartiene i sentrum og på venstresida, dersom hun skal klare å danne regjering.

Socialdemokratiet må både bli enige med venstrepartiene Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti og minst ett av sentrumspartiene Alternativet og Radikale Venstre. De største stridspunktene er innvandring, den økonomiske politikken og klima. Sentrumspartiet Radikale Venstre har gått til valg som opposisjonsparti, men vil ha en konservativ økonomisk politikk med lite vekst i offentlige utgifter. Partileder Morten Østergaard gikk på mandag ut med et krav om at handlingsrommet på budsjettet skal økes, altså at den neste regjeringen må bremse veksten i utgiftene.

Det har Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen avvist. Frederiksen har gått til valg på å øke skattenivået, og sa mandag til avisa Politiken at hun ikke kommer til å akseptere ultimatumet fra Radikale Venstre.

– De velgerne som overveier å stemme på Radikale Venstre må tenke over om en stemme på partiet i virkeligheten betyr støtte til Lars Løkke Rasmussen, sa Frederiksen.

Fakta

Valg i Danmark:

• 5. juni holdes det folketingsvalg i Danmark. Valget ble utskrevet 7. mai.

• Velgerne i Danmark kan stemme på 13 partier: Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkepartiet, Liberal Alliance, Kristendemokratene, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige, Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen. Færøyene og Grønland har egne partier.

Venstresidas kraftige vekst på målingene de siste ukene gjør det usikkert om Socialdemokratiet må ha støtte fra sentrum for å danne flertall. Venstresida har flertall uten Radikale Venstre på flere av de siste meningsmålingene, men spriket er stort, og utfallet usikkert.

Krever ny politikk

Det kan også bli vanskelig for venstresidepartiene å bli enige om innvandringspolitikken.

Socialdemokratiet har under ledelse av Mette Frederiksen gått i restriktiv retning, og lovet innstramminger i innvandringspolitikken.

Det har ført til både velgertilstrømming og velgersvikt for sosialdemokratene.

Professor i statsvitenskap Kasper Møller Hansen ved Københavns Universitet har utført en velgerundersøkelse for den danske nettavisa Altinget. Analysen viser at Socialdemokratiet har tatt mer enn 60.000 velgere fra det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti.

Den restriktive innvandringspolitikken har imidlertid også ført til at Socialdemokratiet har mistet velgere til de mindre partiene på venstresida. Partiet har mistet nesten 50.000 velgere til Socialistisk Folkeparti.

Nå krever venstre- og sentrumspartiene en mer liberal innvandringspolitikk.

«Ikke for enhver pris»

I den andre statsministerduellen sa Frederiksen at hun «ikke vil være statsminister for enhver pris», og at hun vil føre en innvandringspolitikk som hun mener er riktig.

Det innebærer ifølge den sosialdemokratiske statsministerkandidaten å «ha kontroll på hvor mange kom kommer hit, sånn at vi også kan få integrasjonen til å fungere».

Det førte til et motangrep fra Radikale Venstre. Partilederen Morten Østergaard gikk ut med et motangrep, og sa til danske TV2 at han «ikke kan tvinge noen til å bli statsminister».

Både Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti har lovet en mer liberal innvandringspolitikk enn det Mette Frederiksen går inn for, men har ikke fremmet det som ultimatum før valget.

Forrige uke samlet Enhedslisten, De Radikale og SF seg om et felles klimakrav til Socialdemokratiet. Kravet går ut på at en ny regjering må forplikte seg før den tiltrer til reduksjonsmål på 70 prosent av klimagassutslipp i 2030, sammenlignet med 1990.

Alternativet tilslutter seg også kravet selv om de ikke peker på Mette Frederiksen som statsminister.

– Vi har samlet alle opposisjonspartiene utenom Socialdemokratiet – så det er umulig for Mette Frederiksen å avvise det. Vi forplikter oss alle til å gjøre det til et toppkrav når vi møtes til forhandlinger, sier Pernille Skipper fra Enhedslisten til DR.

Socialdemokratiet har selv gått inn for å kutte klimagassutslippene med 60 prosent innen 2030 i sin nye klimaplan «Danmark skal igjen være en grønn stormakt».

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.