Fredag 31. mai 2019
PÅ VAKT: Medlemmer i LO og YS ved sykehusene er i streik etter at forhandlinger om pensjon brøt sammen natt til onsdag. De streikende er klare til langvarig streik for kravet om at alle skal få pensjon uansett stillingsbrøk.
Sykehusansatte er forberedt på langvarig streik for kolleger i små deltidsstillinger:
Tusenvis får ikke pensjon
GOD TID: Fagforbundet og YS er forbanna over at arbeidsgiver ikke vil gi pensjon til ansatte i små deltidsstillinger. 5700 sykehusansatte jobber for lite til å tjene opp pensjon.

Arbeidsliv

– Vi kan holde det gående lenge, sier Gunnar Søberg, streikeleder og foretakstillitsvalgt for Delta ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Onsdag morgen møtte han og 33 fagorganiserte på plassen foran Kunnskapssenteret ved St. Olavs hospital med blå vester og bevæpnet med kaffe og plakater. Litt lenger ned i sykehusgata delte Fagforbundet ut løpesedler, ikledd sine knall gule streikevester.

– Vi streiker i solidaritet med dem som ikke får pensjon fra første krone, sier Hilde Grostad, vanligvis cateringansvarlig og organisert i Fagforbundet.

Fakta

Streik i sykehusene:

• Torsdag tok LO og YS ut 500 sykehusansatte i streik.

• Streiken handler om pensjon til ansatte med stillingsbrøk under 20 prosent. Per i dag får ikke sykehusansatte med stillinger under dette pensjonsopptjening.

• Kravet fra de streikende vil koste 50–100 millioner kroner i året.

• Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Spekter er det 5840 ansatte som har stillinger under 20 prosent. Spekter har foreslått å sikre alle en stillingsbrøk over 20 prosent.

Gjelder tusenvis

Stridens kjerne er pensjon. Med dagens regelverk er det bare de som har stillinger på mer enn 20 prosent, som blir en del av sykehusenes pensjonsordning. Fagbevegelsen vil at alle skal med. Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sier plent nei. Natt til onsdag var streiken et faktum. Nasjonalt gikk nær 500 sykehusansatte ut i streik.

Av over hundre tusen ansatte ved norske sykehus har 5840 ansatte så små stillinger at de ikke kvalifiserer til pensjonsopptjening. Tre av fire er kvinner og anslagsvis halvparten er under 35 år. Mens pensjon tidligere ble regnet ut basert på de 25 beste årene av arbeidslivet, ble systemet endret i 2011 til å omfatte alle år i arbeid.

– Mange har små stillinger i starten av karrieren. Om du ikke har pensjonsopptjening da, går du glipp av mange kroner i slutten av arbeidslivet. Men det verste er at du kan gå glipp av både uførepensjon og etterlattepensjon, sier Søberg.

Som foretakstillitsvalgt er han opptatt av å gi sommervikarer, vikarer og ufaglærte i små stillinger de samme rettighetene som andre ansatte.

Av de nesten 6000 pensjonsløse er 4160 er omfattet av Fellesordningen hvor LO og YS er forhandlingspart. De resterende 1600 er leger og sykepleiere, som er omfattet av egne avtaler som ikke påvirkes av utfallet av streiken i denne omgang.

Spekter anslår at det vil koste et sted mellom 50 og 100 millioner å etterkomme kravet fra fagbevegelsen. Samlede lønnsutgifter i sykehusene er rundt 60 milliarder kroner årlig.

– Det gjør meg forbanna

Fagforbundet sentralt er provosert over at arbeidsgiver ikke vil komme arbeiderne i møte.

– Dette er statlige virksomheter. De får alle pengene sine fra fellesskapet, og så sitter disse sykehusdirektørene og sier at ansatte ikke er verdig til å innlemmes i pensjonsordningene. Det gjør meg forbanna, sier Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet.

Han viser til at alle ansatte i kommunen allerede får pensjon fra første krone.

Redd for forskjeller

– Det er veldig leit at vi har havnet i denne situasjonen, men vi føler vi hadde få alternativer. Vi kan ikke forskjellsbehandle ansattgruppene, sier Herlof Nilssen, direktør i Helse Vest og talsperson for arbeidsgiverene i Spekter.

Direktøren forteller at ansatte som omfattes av avtaler med LO og YS, utgjør 25 prosent av de ansatte. Resten er omfattet av avtaler med 20 prosents innslag for pensjon.

– Det er en grense som ble satt i forhandlinger om ny tjenestepensjon med staten. Vi forholder oss til den, sier han.

Arbeidsgiverne mener de har tilbudt en fullgod løsning ved å love at alle ansatte med små stillinger, skal sikres stillinger på mer enn 20 prosent.

jos@klassekampen.no

fridag@klassekampen.no

Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.
Torsdag 13. juni 2019
ALARM: Over 2000 er blitt sjuke av bakterieinfisert drikkevatn på Askøy. Mattilsynet slår alarm om gamle ­leidningsnett og dårlege reservevatn fleire stadar.
Onsdag 12. juni 2019
TVIL: Unge Venstre var den ivrigste pådriveren for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Nå har ungdoms­partiet holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen.
Tirsdag 11. juni 2019
TAUSE: Nordkapp kommune gikk inn for privatisering av Nordkapplatået etter hemmelige møter med Scandic og Rica. Nå vil ingen fortelle hva som skjedde på møtene.
Lørdag 8. juni 2019
TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.
Fredag 7. juni 2019
I MÅL: Som energi­minister var Ola Borten Moe rundhåndet med tillatelse til vindkraftutbygging. Nå vil Sp-nest­lederen stanse nye konsesjoner.