Onsdag 29. mai 2019
GIR ROS: Ubah Abdullah Aden mener bostøtten snarere bør styrkes enn å kuttes og viser til at dagens ordning slår urettferdig ut for Oslo-borgere. Her står hun utenfor sitt hjem på Holmlia i Oslo.
Ap-politiker Ubah A. Aden mener Frp-utspill om kutt bidrar til diskriminering:
Lånte for sine barn
Ahmed Aden Warsame
FEIL: Frp vil tvinge muslimer til å ta lån gjennom å kutte i bostøtten. Ubah Abdullah Aden (Ap) tok selv boliglån for å gi barna en stabil oppvekst.

BOLIGFELLA

– Et mangfoldig samfunn krever mangfoldige løsninger. Det bør Frp-politikeren forstå, sier Ubah Abdullah Aden (Ap).

Hun sikter til at byrådet i Oslo vil innføre leie-til-eie-boliger: Boligkjøper inngår en leieavtale med tanke på kjøpe leiligheten på sikt. Leia blir en del av nedbetaling på boligen.

I mandagens Klassekampen gikk innvandringspolitisk talsperson for Frp Jon Helgheim til angrep på ordningen som han mente var «en måte å tilpasse seg muslimer som ikke vil ta opp lån».

Helgheim foreslo heller å kutte i bostøtten til dem som ikke vil ta lån av religiøse årsaker.

Fakta

Renteforbud i islam:

• Innen islam regnes riba (åger), som synd.

• Forbudet mot renter skal hindre utnytting og har skapt en egen banksektor i den islamske verden.

• 22. mai skrev Klassekampen om norsk-somaliere som sier nei til boliglån på grunn av renteforbudet i islam.

• Mandag gikk Jon Helgheim (Frp) ut og truet med kutte i bostøtten til de som ikke vil ta lån med renter.

Vil heller styrke bostøtten

Ap-politiker i Oslo Ubah Abdullah Aden reagerer sterkt på utspillet. Hun roser byrådet for endelig å komme med tiltak for en sosial boligpolitikk og mener Frp heller bør styrke ordningen med bostøtte framfor å kutte i den.

– Det er dyrt å bo i en storby som Oslo, og boligprisene fortsetter å øke. Statlig bostøtte fordeles likt mellom kommunene. Det slår urettferdig ut for osloborgere som sliter med mye høyere boutgifter enn beboere i andre kommuner. sier hun.

Aden mener utspillet bidrar til diskriminering.

– Utrolig mange mennesker kunne ha vært en ressurs for samfunnet, men kommer ikke inn arbeidslivet med mindre de bytter sitt navn og sin identitet, sier hun.

Også Kystpartiets Ahmed Aden Warsame i Troms reagerer. Han anklager Frp for å dra «innvandrerkortet» nå som det nærmer seg valg.

– Frp har ført en usosial boligpolitikk i mange år. Når noen vil gjøre noe med det, så svarer de med å generalisere muslimer og stigmatisere somaliere. De burde skamme seg, sier Warsame.

Tall fra Husbanken viser at 1 av 50 av dem som fikk startlån også fikk bostøtte i fjor.

– Sånn som boligprisene er i dag, er det ofte slik at de som har betjeningsevne til å få et startlån ligger over inntektsgrensene for å få bostøtte, sier kommunikasjonsrådgiver Jorunn Rogne Tennfjord.

Vil ha debatt

Ubah Abdullah Aden har lån på boligen hun eier på Holmlia. Hun valgte å kjøpe bolig fordi leiemarkedet er ustabilt.

– Den beste investeringen jeg har gjort for mine barns stabilitet var da jeg kjøpte min egen bolig, sier hun.

Stabilitet er fundamentalt for oppveksten til barna – og stabilitet kommer når man har en fast plass å bo. Mange familier opplever uforutsigbare leieforhold hvor de må flytte flere ganger i løpet av kort tid. Slik mister barna nærmiljøet sitt gang på gang, sier Aden.

Hun synes det er bra at byrådet vil finne løsninger for å få flere inn på boligmarkedet.

Nå mener hun religiøse ledere må se at også de har et ansvar for at norske muslimer har et trygt sted å bo og etterlyser teologisk debatt om temaet:

– Å ta lån med rente er et tabu blant mange muslimer. Selv om muslimer bekjenner seg til samme religion, er praksisen ulik når det kommer til boligkjøp. Noens tolkning gir mulighet for boligkjøp, mens andres tolkning innskrenker denne muligheten. Hvorfor er det slik?

Hun mener hensynet til familiene bør veie tungt.

– Til sjuende og sist vil foreldre gjøre det beste for sine barn. Hvis det er å ta lån og eie egen bolig, hvorfor skal religionen være til hinder for det? spør Aden.

aseb@klassekampen.no

Tirsdag 25. juni 2019
OVER: Sykehusstreiken ble avsluttet med tvang. Som vanlig. 18 av 22 helsestreiker de siste 30 årene har endt i tvungen lønnsnemnd. Streikeretten øde­legges, mener streikeleder.
Mandag 24. juni 2019
KRITISK: Legen Gunnar Fæhn har tidligere uttrykt sterk motstand mot innvandring. Det var han som godkjente transporten av Atefa Rezaie. Familiens advokat vil klage til Rådet for legeetikk.
Lørdag 22. juni 2019
SVARTEPER: Avinor kjemper med nebb og klør for å unngå å sitte igjen med regningen for Forsvarets nye luftforsvarsbase på Evenes.
Fredag 21. juni 2019
SVINERI: Avsløringene av dyremis­handling ved norske grisefarmer gir en unik sjanse til å mobilisere for en ny kurs, mener Svenn Arne Lie. – I stedet kaster bondelederne bøndene under bussen, sier han.
Torsdag 20. juni 2019
MÅLING: 7 av 10 på Stovner er svært negative til den nye bomringen i Oslo. Innvandrerbutikkene i sentrum frykter å miste kunder.
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.