Onsdag 29. mai 2019
GIR ROS: Ubah Abdullah Aden mener bostøtten snarere bør styrkes enn å kuttes og viser til at dagens ordning slår urettferdig ut for Oslo-borgere. Her står hun utenfor sitt hjem på Holmlia i Oslo.
Ap-politiker Ubah A. Aden mener Frp-utspill om kutt bidrar til diskriminering:
Lånte for sine barn
Ahmed Aden Warsame
FEIL: Frp vil tvinge muslimer til å ta lån gjennom å kutte i bostøtten. Ubah Abdullah Aden (Ap) tok selv boliglån for å gi barna en stabil oppvekst.

BOLIGFELLA

– Et mangfoldig samfunn krever mangfoldige løsninger. Det bør Frp-politikeren forstå, sier Ubah Abdullah Aden (Ap).

Hun sikter til at byrådet i Oslo vil innføre leie-til-eie-boliger: Boligkjøper inngår en leieavtale med tanke på kjøpe leiligheten på sikt. Leia blir en del av nedbetaling på boligen.

I mandagens Klassekampen gikk innvandringspolitisk talsperson for Frp Jon Helgheim til angrep på ordningen som han mente var «en måte å tilpasse seg muslimer som ikke vil ta opp lån».

Helgheim foreslo heller å kutte i bostøtten til dem som ikke vil ta lån av religiøse årsaker.

Fakta

Renteforbud i islam:

• Innen islam regnes riba (åger), som synd.

• Forbudet mot renter skal hindre utnytting og har skapt en egen banksektor i den islamske verden.

• 22. mai skrev Klassekampen om norsk-somaliere som sier nei til boliglån på grunn av renteforbudet i islam.

• Mandag gikk Jon Helgheim (Frp) ut og truet med kutte i bostøtten til de som ikke vil ta lån med renter.

Vil heller styrke bostøtten

Ap-politiker i Oslo Ubah Abdullah Aden reagerer sterkt på utspillet. Hun roser byrådet for endelig å komme med tiltak for en sosial boligpolitikk og mener Frp heller bør styrke ordningen med bostøtte framfor å kutte i den.

– Det er dyrt å bo i en storby som Oslo, og boligprisene fortsetter å øke. Statlig bostøtte fordeles likt mellom kommunene. Det slår urettferdig ut for osloborgere som sliter med mye høyere boutgifter enn beboere i andre kommuner. sier hun.

Aden mener utspillet bidrar til diskriminering.

– Utrolig mange mennesker kunne ha vært en ressurs for samfunnet, men kommer ikke inn arbeidslivet med mindre de bytter sitt navn og sin identitet, sier hun.

Også Kystpartiets Ahmed Aden Warsame i Troms reagerer. Han anklager Frp for å dra «innvandrerkortet» nå som det nærmer seg valg.

– Frp har ført en usosial boligpolitikk i mange år. Når noen vil gjøre noe med det, så svarer de med å generalisere muslimer og stigmatisere somaliere. De burde skamme seg, sier Warsame.

Tall fra Husbanken viser at 1 av 50 av dem som fikk startlån også fikk bostøtte i fjor.

– Sånn som boligprisene er i dag, er det ofte slik at de som har betjeningsevne til å få et startlån ligger over inntektsgrensene for å få bostøtte, sier kommunikasjonsrådgiver Jorunn Rogne Tennfjord.

Vil ha debatt

Ubah Abdullah Aden har lån på boligen hun eier på Holmlia. Hun valgte å kjøpe bolig fordi leiemarkedet er ustabilt.

– Den beste investeringen jeg har gjort for mine barns stabilitet var da jeg kjøpte min egen bolig, sier hun.

Stabilitet er fundamentalt for oppveksten til barna – og stabilitet kommer når man har en fast plass å bo. Mange familier opplever uforutsigbare leieforhold hvor de må flytte flere ganger i løpet av kort tid. Slik mister barna nærmiljøet sitt gang på gang, sier Aden.

Hun synes det er bra at byrådet vil finne løsninger for å få flere inn på boligmarkedet.

Nå mener hun religiøse ledere må se at også de har et ansvar for at norske muslimer har et trygt sted å bo og etterlyser teologisk debatt om temaet:

– Å ta lån med rente er et tabu blant mange muslimer. Selv om muslimer bekjenner seg til samme religion, er praksisen ulik når det kommer til boligkjøp. Noens tolkning gir mulighet for boligkjøp, mens andres tolkning innskrenker denne muligheten. Hvorfor er det slik?

Hun mener hensynet til familiene bør veie tungt.

– Til sjuende og sist vil foreldre gjøre det beste for sine barn. Hvis det er å ta lån og eie egen bolig, hvorfor skal religionen være til hinder for det? spør Aden.

aseb@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.