Lørdag 25. mai 2019
AVSLØRTE OVERGREP: Julian Assange offentliggjorde store mengder dokumenter som viste grove overgrep i krigene i Afghanistan og Irak. Her fra da han ble transportert fra rettssalen i London 1. mai i år.FOTO: MATT DUNHAM AP/NTB SCANPIX
Julian Assange anklaget for å publisere hemmeligheter:
Rammer medier
SENSUR: Det amerikanske forsvarsdepartementet har offentliggjort nye anklager mot Julian Assange. Anklagene er et åpent angrep på pressefriheten i USA, skriver The New York Times.

MEDIER

Det amerikanske forsvars­departementet har nå offentliggjort den fulle lista med anklager mot Julian Assange, ni år etter at han ble verdenskjent for avsløringer om USAs kriger i Afghanistan og Irak.

Anklagene er rettet mot handlingene Assange først ble berømt for: Massive lekkasjer fra innsida av det amerikanske sikkerhetsapparatet, flere hundre tusen dokumenter som blant annet røpet krigsforbrytelser og grove overgrep.

Anklagene er listet opp som 18 punkter, 17 av dem nye. Halvparten av dem går ut på at han har publisert sikkerhetsgradert informasjon, den andre halvparten at han har mottatt hemmelige dokumenter.

Den siste av de nye anklagepunktene består i at han oppfordret varsleren Chelsea Manning til å lekke de hemmelige dokumentene.

Alle de nye anklagene vil kunne ramme amerikanske journalister som dekker det amerikanske militæret, diplomatiet eller etterretningstjenestene, og har blitt kritisert hardt i amerikanske medier de siste dagene.

Fakta

Sakene mot Assange:

• 13. mai i år gjenopptok svensk påtalemyndighet voldtektsetterforskningen mot Assange.

• 23. mai offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på spionasjeloven gjennom lekkasjene fra 2010.

• 3. juni skal tingretten i Uppsala etter planen ta stilling til om Assange skal begjæres utlevert til Sverige.

• 12. juni behandles utleveringsbegjæringen fra USA i en britisk domstol.

Kilde: NTB

Rettet mot mediene

Den amerikanske storavisa The New York Times skrev på lederplass torsdag at Trump-administrasjonen nå angriper «selve grunnlaget for pressefriheten i USA».

Avisa skriver om de såkalte Pentagon-papirene, en stor lekkasje tidlig på 1970-tallet, der The New York Times publiserte myndighetenes interne vurderinger av krigen i Vietnam. Pentagon-papirene viste for en hel verden av myndighetene ikke snakket sant, at den amerikanske strategien var håpløs, og at krigen ikke lot seg vinne.

Trump-administrasjonen angriper nå medienes rett til å gjøre nettopp dette – «å gi offentligheten tilgang til sannheten», heter det i lederartikkelen.

«Medienes framtid»

Julian Assange har tidligere blitt anklaget for å samarbeide om å hacke det amerikanske forsvarets servere. Denne anklagen ble kjent tidligere i vinter og har også møtt kritikk.

De nye punktene i det amerikanske forsvarsdepartementets siktelse er likevel et langt steg videre i retning av angrep på pressefriheten i USA.

Varsleren Edward Snowden skriver på Twitter at «Forsvarsdepartementet har erklært krig mot journalistikken i seg selv. Dette handler ikke lenger om Julian Assange. Saken vil avgjøre medienes framtid».

Obama stanset siktelsen

Trump-administrasjonen har hentet fram anklagene fra arkivet i Forsvarsdepartementet. Lekkasjene fant sted da Barack Obama var president i USA, og en tidligere talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet sier til The New York Times at Obama-administrasjonen besluttet å legge dem vekk nettopp fordi den samme anklagen kunne rammene mediene.

– Vi fant ut at det ikke var passende å sikte Assange for å publisere sikkerhetsgradert informasjon (...), fordi den samme lovfortolkningen kan brukes mot journalister i alle de store mediene. Det var hovedgrunnen, sier den tidligere talspersonen Matthew Miller.

– Assange er en varsler

Anklagene mot Assange vekker kritikk mange steder i verden, også i Norge. Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen sier at det vil være «svært uheldig om han skal utleveres til USA».

– Det som er avgjørende for oss er at Assange gjennom å tilgjengeliggjøre dette materiale er en varsler og har bidratt med svært viktige opplysninger til offentligheten. Dette er informasjon som mange medier har brukt og lagd journalistikk på, og som har skapt viktige debatter ikke bare i USA, men over hele verden, sier hun.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.