Mandag 20. mai 2019
Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet
Svensk påtalemyndighet går rettens vei for å få Julian Assange utlevert til Sverige slik at han kan pågripes i forbindelse med voldtektsanklagene fra 2010.
Publisert: 20 Mai 18:58
Svensk påtalemyndighet går rettens vei for å få Julian Assange utlevert til Sverige slik at han kan pågripes i forbindelse med voldtektsanklagene fra 2010.
Viseriksadvokat Eva-Marie Persson ga mandag beskjed om at hun vil at tingretten i Uppsala behandler saken denne uken.
Beslutter domstolen at Assange skal pågripes, vil hun gå videre med å utstede en europeisk arrestordre der han blir begjært utlevert til Sverige. Ifølge Persson er målet å få WikiLeaks-grunnleggeren tiltalt for voldtekt av «mindre grov karakter».
Assanges svenske forsvarer, Per E. Samuelson, har på sin side bedt om at saksbehandlingen utsettes til 3. juni eller senere. Men Persson har ingen tid å miste ettersom saken vil være foreldet i august i år.
Saken ble henlagt i 2017, men nylig ba en av kvinnene som anmeldte Assange, om en gjenopptakelse.

Eiendeler til USAMandag var det også ventet at dokumenter og elektronisk utstyr som tilhører Assange, skulle beslaglegges av britiske myndigheter for så å bli overlevert til USA.
Flere av Assanges tilhengere samlet seg utenfor Ecuadors ambassade i London, der Assange oppholdt seg i sju år, for å protestere mot beslaget.
Assange sitter nå fengslet i et høysikkerhetsfengsel utenfor London etter å ha blitt dømt til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsvilkårene som gjaldt mens han ble etterforsket for voldtekt og seksuelle overgrep i Sverige.
Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i 2012, der han oppholdt seg inntil Ecuador trakk tilbake hans politiske asyl i april i år.

Slippes ut etter 25 uker?Ifølge Persson har svensk påtalemyndighet fått indikasjoner på at Assange vil bli sluppet fri etter å ha avtjent 25 uker av sin straff.
Men britiske myndigheter er også i ferd med å behandle en utleveringsbegjæring fra amerikanske myndigheter.
De vil stille ham for retten i forbindelse med at WikiLeaks i 2010 publiserte hundretusener av hemmelige amerikanske dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. Flere europeiske aviser samarbeidet med WikiLeaks og laget en rekke store nyhetsopplag basert på de lekkede dokumentene.
– Ved en konkurransesituasjon mellom en svensk, europeisk arrestordre og en amerikansk utleveringsbegjæring er det britiske myndigheter som beslutter om prioriteringen. Utgangen på den prosessen kan ikke forutses, sier Eva-Marie Persson.
WikiLeaks fikk igjen en rolle i amerikansk politikk under valgkampen i 2016, da nettstedet offentliggjorde informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton.
(©NTB)
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...
Fredag 23. august 2019
18 av de 20 siste nominerte til Arks barnebokpris har vært kvinner. – En pris for halvparten av leserne, mener forfatter Arne Svingen.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Fredag 23. august 2019
HÅP: Arbeidarpartiet går ned i ei rekke kommunar, men i industri­bastionen Årdal siktar Ap mot reint fleirtal. Denne veka kom Sp-sjef Trygve Slagsvold Vedum på vekkingsmøte i bygda.
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.