Mandag 20. mai 2019
HOLDER FORTET: Tusenvis av demonstranter har i protestleiren utenfor hærens hovedkvarter fortsatt å legge press på hæren for å gi fra seg makta. I går startet forhandlingene med hæren igjen. FOTO: SALIH BASHEER, AP/NTB SCANPIX
• Barrikadene fjernes i Khartoums gater • Hæren starter forhandlinger igjen
Vil holde islamister ute
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.

Sudan

I april ble Sudans mangeårige leder Omar Bashir avsatt etter vedvarende protester. Etter hans avgang har protestene fortsatt med krav om overgang til sivilt styre i landet der hæren har stor makt.

Da Klassekampen gikk i trykken i går var det ventet at hærens forhandlinger med protestbevegelsen ville starte igjen, etter en pause på 72 timer. Generalene frøs forhandlingene i protest mot at demonstrantene ikke hadde fjernet barrikadene i Khartoums gater. Tusenvis av ­demonstranter får fortsatt lov til å ha protestleir utenfor ­hærens hovedkvarter.

Fakta

Opprør i Sudan

• 19. desember 2018: Protester mot økning av prisene på brød og drivstoff. Protestene går fort over til å kreve regimets fall.

• 6. april 2019: Opprørerne starter en protestleir utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum

• 11. april: Hæren avsetter Bashir, men protestene fortsetter. Bashir fengsles og tiltales for drap og korrupsjon.

• 15. mai: Hæren og demonstrantene enige om overgangsperiode.

• 19. mai: Hæren gjenopptar samtaler etter å fryst dem i 72 timer.

Bevisst

– Opprørerne i Sudan er ­veldig bevisste og beskytter revolusjonen, også fra et nytt militært regime, sier Amira Ahmed til Klassekampen.

Hun er sudansk aktivist og professor i sosiologi og sosialantropologi ved Det amerikanske universitetet i Kairo. Ahmed mener det er viktig at revolusjonære krefter har klart å forene seg i fellesfronten «Alliansen for frihet og forandring». Det er en allianse som omfatter alle revolusjonære krefter «bortsett fra militante grupper i landet». Det er denne koalisjonen som forhandler med hæren. ­Hæren møter altså «en samlet opposisjonsfront», understreker Ahmed.

Klassekampen snakker også med Mohamed Farouk, medlem av Alliansen for ­frihet og forhandling.

– Nå som regimeskiftet er i gang, vil vi ikke se en kamp om makta som kan splitte fronten, slik tilfellet var i ­andre land under den arabiske ­våren?

– Nei, jeg tror ikke det vil skje. Sudan har mange partier og sterke koalisjoner mellom dem. De har også fagforeninger som ledet opprøret. De har klart å organisere seg godt nok til å kunne styre Sudan, sier han over telefon fra Sudan.

Islamister kan splitte

Bak den forsonende tonen og optimistiske stemmer, frykter andre analytikere at et regime som har sittet i flere tiår, vil holde på makta med nebb og klør i lang tid etter at deres overhode har falt.

Sudan har vært styrt etter regimets forståelse av islamsk lovgivning (sharia). Til tross for splittelser dem imellom, har islamister styrt landet ­siden Bashir kom til makta ­etter kuppet i 1989. Nå frykter de motvind.

Lørdag demonstrerte hundrevis av islamister i Khartoum av frykt for å bli stengt ute av det politiske sluttspillet i Sudan.

– Alliansen ignorerer den islamske lovgivningen i ­forhandlingene. Det vil åpne helvetes dører i Sudan, sa ­al-Tayeb Mustafa, som leder en koalisjon av tjue islamistiske grupperinger, til AFP.

Mohamed Farouk, som også er talsmann for landets største opposisjonskoalisjon Nidaa Sudan, sier det er spenning rundt hvem som skal få lov til å delta i overgangsperioden.

– Flere stemmer ønsker alle islamistiske krefter på sidelinja, men i Nidaa Sudan har det islamistiske Umma-partiet vært helt avgjørende for oppbyggingen av landets største opposisjonsblokk, sier Farouk.

Da det islamistiske partiet Popular Congress Party holdt møte i begynnelsen av mai, ble de buet ut av demonstranter som ropte «Nei til islamister».

– Folk har sett og opplevd islamistenes styre, og vil ikke ha dem. Islamistene vil ikke få lov til å delta i overgangsperioden, men om tre år vil de kunne stille til valg. De vil ikke forsvinne med det første og vil få muligheten om tre år, sier Amira Ahmed.

Forhandlingene fortsetter

Tirsdag forrige uke ble hæren og Alliansen for frihet og ­forandring enige om å etablere et overgangsparlament på 300 representanter. To tre­deler av dette parlamentet skal komme fra alliansen, ­resten fra andre politiske grupper i landet. De ble også enige om etableringen av en teknokratregjering og at det skal dannes et øverste råd for styret av landet.

Sammensetningen av dette rådet vil toppe agendaen for forhandlingene framover. Hæren ønsker å sikre seg ­majoritet mens alliansen ­ønsker et sivilt flertall i rådet.

amal.wahab@klassekampen.no

Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.