Søndag 19. mai 2019
Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter
Saudi-Arabia har kalt inn landene i Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) og Den arabiske ligaen for å diskutere den økte spenningen i regionen.
Publisert: 19 Mai 00:37
Saudi-Arabia har kalt inn landene i Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) og Den arabiske ligaen for å diskutere den økte spenningen i regionen.
Det opplyser det statlige nyhetsbyrået i Saudi-Arabia lørdag.
Kong Salman har invitert statslederne i regionen og de arabiske statene til to krisemøter i Mecca 30. mai for å diskutere «aggresjonene og deres konsekvenser».
Spenningsnivået har økt i Golfen etter sabotasjeaksjoner mot fire tankskip, ett av dem seilte under norsk flagg. USA har sendt hangarskip og bombefly til området etter angivelige trusler fra Iran.
Fredag meldte nyhetsbyrået Reuters at en rapport fra Den Norske Krigsforsikring for Skib, Gjensidig Forening (DNK), konkluderer med at den iranske Revolusjonsgarden «med stor grad av sannsynlighet» sto bak sabotasjen nær havnebyen Fujairah i De forente arabiske emirater.
Etter hendelsen fulgte droneangrep tirsdag mot en viktig oljerørledning i Saudi-Arabia, som rystet det globale oljemarkedet og bidro til økt oljepris. Den jemenittiske Houthi-bevegelsen påtok seg ansvaret for droneangrepet, men saudiarabiske myndigheter anklager Iran for å stå bak. Oljerørledningen var et viktig alternativ til Hormuz-stredet til å frakte olje ut av Saudi-Arabia.
Iran har gjentatte ganger forhindret, eller truet med å gjøre det, skipstrafikken gjennom Hormuz, et område en tredel av verdens oljeforsyning passerer før oljen blir fraktet videre til resten av verden, som svar på USAs sanksjoner mot landet.
(©NTB)
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Lørdag 15. juni 2019
Gullpenn: Bøkene om Elling er en språklig fryd, men vanskelig å bli berørt av.
Fredag 14. juni 2019
• Statens sivilrettsforvaltning har avslått tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders krav på erstatning etter at korrupsjonssiktelsen mot ham ble henlagt. Lunders krav var på mer enn en halv milliard kroner, basert på et regnestykke hvor tapte...
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.