Søndag 19. mai 2019
Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter
Saudi-Arabia har kalt inn landene i Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) og Den arabiske ligaen for å diskutere den økte spenningen i regionen.
Publisert: 19 Mai 00:37
Saudi-Arabia har kalt inn landene i Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) og Den arabiske ligaen for å diskutere den økte spenningen i regionen.
Det opplyser det statlige nyhetsbyrået i Saudi-Arabia lørdag.
Kong Salman har invitert statslederne i regionen og de arabiske statene til to krisemøter i Mecca 30. mai for å diskutere «aggresjonene og deres konsekvenser».
Spenningsnivået har økt i Golfen etter sabotasjeaksjoner mot fire tankskip, ett av dem seilte under norsk flagg. USA har sendt hangarskip og bombefly til området etter angivelige trusler fra Iran.
Fredag meldte nyhetsbyrået Reuters at en rapport fra Den Norske Krigsforsikring for Skib, Gjensidig Forening (DNK), konkluderer med at den iranske Revolusjonsgarden «med stor grad av sannsynlighet» sto bak sabotasjen nær havnebyen Fujairah i De forente arabiske emirater.
Etter hendelsen fulgte droneangrep tirsdag mot en viktig oljerørledning i Saudi-Arabia, som rystet det globale oljemarkedet og bidro til økt oljepris. Den jemenittiske Houthi-bevegelsen påtok seg ansvaret for droneangrepet, men saudiarabiske myndigheter anklager Iran for å stå bak. Oljerørledningen var et viktig alternativ til Hormuz-stredet til å frakte olje ut av Saudi-Arabia.
Iran har gjentatte ganger forhindret, eller truet med å gjøre det, skipstrafikken gjennom Hormuz, et område en tredel av verdens oljeforsyning passerer før oljen blir fraktet videre til resten av verden, som svar på USAs sanksjoner mot landet.
(©NTB)
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...
Fredag 23. august 2019
18 av de 20 siste nominerte til Arks barnebokpris har vært kvinner. – En pris for halvparten av leserne, mener forfatter Arne Svingen.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Fredag 23. august 2019
HÅP: Arbeidarpartiet går ned i ei rekke kommunar, men i industri­bastionen Årdal siktar Ap mot reint fleirtal. Denne veka kom Sp-sjef Trygve Slagsvold Vedum på vekkingsmøte i bygda.
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.