Lørdag 18. mai 2019
SUKSESS: Thorbjørn Jagland kan avslutte karrieren med en seier, etter at utenriksministrene i Europarådets medlemsland besluttet å gi landet tilbake stemmeretten i rådet. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX
Russland ser ut til å beholde plassen i Europarådet:
Jagland seiret
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.

Russland

Russland er så godt som sikret fortsatt medlemskap i Europarådet. Det betyr at russiske borgere fremdeles vil kunne anke saker til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og at den russiske staten fremdeles er underlagt Den europeiske menneskerettserklæringen.

Avgjørelsen falt på et møte mellom utenriksministrene i Europarådets 47 medlemsland i går formiddag. Både Tyskland og Frankrike støttet arbeidet med å beholde landet i organisasjonen, mens Storbritannia, Ukraina og de baltiske landene jobbet mot resolusjonen.

– Dagens avgjørelse var viktig, og klargjorde at en stor majoritet av medlemslandene ønsker at Russland skal forbli i Europarådet, og også at landet skal ha stemmerett i parlamentariker­forsamlingen, sier Daniel Holtgen til Klassekampen.

Han er talsperson for Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Jagland ser på dette som et svært viktig steg framover, sier Holtgen.

Fakta

Europarådet:

» Europarådet har 47 medlemsland. Alle har forpliktet seg til å følge den europeiske menneske­rettskonvensjonen.

» Konvensjonen blir håndhevet av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Stras­bourg.

» Den består av en dommer fra hvert av Europarådets 47 medlemsland, og er høyeste ankeinstans for innbyggerne i de land domstolen dekker. Har i en rekke tilfeller overprøvd nasjonale domstoler. Domstolen kan motta klager fra stater og individer, grupper og organisasjoner.

Seier for Jagland

Thorbjørn Jagland har jobbet for å sikre det russiske medlemskapet i lang tid. Russland mistet stemmeretten i rådet i april 2014, etter at Russland invaderte og annekterte Krimhalvøya i Ukraina.

Som et svar på tapet av stemmerett har russiske myndigheter holdt tilbake medlemsavgifta på omtrent 320 millioner norske kroner i året. Det har ført til alvorlige penge­problemer i organisasjonen.

Denne sommeren er Jaglands tid som generalsekretær i Europarådet over, og rådet må velge en ny leder. Russland har varslet at landet ikke kan akseptere å være del av rådet hvis landet ikke kan ta del i avstemmingen.

Fredagens møte var altså siste frist for en løsning på problemet, og avgjørende for om Jagland kunne avslutte karrieren som en vellykket generalsekretær.

Det endte med seier. Kun fem land stemte mot resolusjonen som gir Russland tilbake stemmeretten.

Utenriksministrene i Europarådets medlemsland slo fast at alle medlemsland skal ha stemmerett, og at alle delegasjoner, også den russiske, bør delta i valget av ny generalsekretær og dommere til Den europeiske menneske­rettighetsdomstolen.

Betingelsen er at Russland betaler medlemskontingenten som landet skylder.

Russland lovet å betale

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa i en tale til Europarådet på fredag at organisasjonen har støttet Russland til å utvikle sine egne lover, reformere domstolene og fengselsvesenet.

– Vi er interesserte i å fortsette vår aktivitet i Europarådet, sa Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Den russiske utenriksministeren sa også at Russland vil betale medlemsavgifta hvis landet får tilbake fulle rettigheter i organisasjonen.

Den endelige avgjørelsen om fortsatt russisk medlemskap fattes i rådets parlamentarikerforsamling seinere i vår.

Parlamentarikerforsamlingen har allerede stemt over et forslag om å åpne for å gi Russland tilbake stemmeretten. Forslaget understreket samtidig at annekteringen av Krim var et brudd på folkeretten. Det fikk flertall 10. april i år.

Ukraina misfornøyd

Ukrainske myndigheter er svært misfornøyde med vedtaket i går. Landets representant til Europarådet Dmytro Kuleba skrev i går på Twitter at «enkelte europeiske nøkkelland har besluttet å ta Russland inn igjen i parlamentarikerforsamlingen. (...) Bak scenen hersker det vanlige kyniske diplomatiet fra dem som har besluttet å beskytte interessene til sin farlige men langvarige partner, Russland».

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.