Lørdag 18. mai 2019
SUKSESS: Thorbjørn Jagland kan avslutte karrieren med en seier, etter at utenriksministrene i Europarådets medlemsland besluttet å gi landet tilbake stemmeretten i rådet. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX
Russland ser ut til å beholde plassen i Europarådet:
Jagland seiret
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.

Russland

Russland er så godt som sikret fortsatt medlemskap i Europarådet. Det betyr at russiske borgere fremdeles vil kunne anke saker til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og at den russiske staten fremdeles er underlagt Den europeiske menneskerettserklæringen.

Avgjørelsen falt på et møte mellom utenriksministrene i Europarådets 47 medlemsland i går formiddag. Både Tyskland og Frankrike støttet arbeidet med å beholde landet i organisasjonen, mens Storbritannia, Ukraina og de baltiske landene jobbet mot resolusjonen.

– Dagens avgjørelse var viktig, og klargjorde at en stor majoritet av medlemslandene ønsker at Russland skal forbli i Europarådet, og også at landet skal ha stemmerett i parlamentariker­forsamlingen, sier Daniel Holtgen til Klassekampen.

Han er talsperson for Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Jagland ser på dette som et svært viktig steg framover, sier Holtgen.

Fakta

Europarådet:

» Europarådet har 47 medlemsland. Alle har forpliktet seg til å følge den europeiske menneske­rettskonvensjonen.

» Konvensjonen blir håndhevet av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Stras­bourg.

» Den består av en dommer fra hvert av Europarådets 47 medlemsland, og er høyeste ankeinstans for innbyggerne i de land domstolen dekker. Har i en rekke tilfeller overprøvd nasjonale domstoler. Domstolen kan motta klager fra stater og individer, grupper og organisasjoner.

Seier for Jagland

Thorbjørn Jagland har jobbet for å sikre det russiske medlemskapet i lang tid. Russland mistet stemmeretten i rådet i april 2014, etter at Russland invaderte og annekterte Krimhalvøya i Ukraina.

Som et svar på tapet av stemmerett har russiske myndigheter holdt tilbake medlemsavgifta på omtrent 320 millioner norske kroner i året. Det har ført til alvorlige penge­problemer i organisasjonen.

Denne sommeren er Jaglands tid som generalsekretær i Europarådet over, og rådet må velge en ny leder. Russland har varslet at landet ikke kan akseptere å være del av rådet hvis landet ikke kan ta del i avstemmingen.

Fredagens møte var altså siste frist for en løsning på problemet, og avgjørende for om Jagland kunne avslutte karrieren som en vellykket generalsekretær.

Det endte med seier. Kun fem land stemte mot resolusjonen som gir Russland tilbake stemmeretten.

Utenriksministrene i Europarådets medlemsland slo fast at alle medlemsland skal ha stemmerett, og at alle delegasjoner, også den russiske, bør delta i valget av ny generalsekretær og dommere til Den europeiske menneske­rettighetsdomstolen.

Betingelsen er at Russland betaler medlemskontingenten som landet skylder.

Russland lovet å betale

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa i en tale til Europarådet på fredag at organisasjonen har støttet Russland til å utvikle sine egne lover, reformere domstolene og fengselsvesenet.

– Vi er interesserte i å fortsette vår aktivitet i Europarådet, sa Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Den russiske utenriksministeren sa også at Russland vil betale medlemsavgifta hvis landet får tilbake fulle rettigheter i organisasjonen.

Den endelige avgjørelsen om fortsatt russisk medlemskap fattes i rådets parlamentarikerforsamling seinere i vår.

Parlamentarikerforsamlingen har allerede stemt over et forslag om å åpne for å gi Russland tilbake stemmeretten. Forslaget understreket samtidig at annekteringen av Krim var et brudd på folkeretten. Det fikk flertall 10. april i år.

Ukraina misfornøyd

Ukrainske myndigheter er svært misfornøyde med vedtaket i går. Landets representant til Europarådet Dmytro Kuleba skrev i går på Twitter at «enkelte europeiske nøkkelland har besluttet å ta Russland inn igjen i parlamentarikerforsamlingen. (...) Bak scenen hersker det vanlige kyniske diplomatiet fra dem som har besluttet å beskytte interessene til sin farlige men langvarige partner, Russland».

magnusl@klassekampen.no

Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.