Lørdag 18. mai 2019
SVARER: Iselin Nybø (V).
Forsvarer reformen
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.

akademia

De siste ukene har det vært mye bråk rundt Nord universitet, som ønsker å legge ned flere studiesteder.

Campus-kuttene kommer etter en bølge av sammen­slåinger i den norske høyskole-­ og universitetssektoren. Bakgrunnen er den såkalte strukturreformen som regjeringen lanserte i 2015. Tanken var at det skulle bli færre, men sterkere institusjoner.

– Nedlegging er ikke mål

Sist mandag uttalte stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til Klassekampen at det nå var på tide å gjøre noe med sentraliserings­iveren som brer om seg i ­utdanningssektoren. Hun fikk støtte fra SV-leder Audun Lysbakken, som mente at nedleggelsene har vært en «villet politikk fra den borgerlige regjeringen».

Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser ­påstanden fra Lysbakken.

«Strukturreformen har ikke som mål at det skal bli færre studiesteder. Stortingsmeldingen som ligger til grunn for reformen hadde seks mål, der to av dem er nettopp god tilgang til utdanning og kompetanse over hele landet, og regional utvikling», skriver hun i en e-post via sin kommunikasjonsavdeling.

Hun forteller videre at Nord universitet nå arbeider med å finne ut av hvilke studie­steder en institusjon skal ha, og hvordan utdanningen og ­forskningen skal organiseres.

– Kan en sentralisering av utdanningssektoren føre til svikt i rekrutteringen til ­lærer- og sykepleieryrket?

«Det er riktig at rektor ved Nord universitet foreslår å samle fagmiljøer på færre ­steder, men det innebærer ikke færre studieplasser totalt. Nå er rektors forslag på høring. For meg har det vært viktig å minne om at styret ved Nord må ha to tanker i hodet», skriver Nybø.

Gjemmer seg bak styret?

Hun påpeker at styret både skal vurdere hvordan de best kan tilby utdanning og forskning av høy kvalitet, og hvordan de kan levere kandidater som nærings- og arbeidslivet etterspør.

«Jeg har også minnet om at universitetet skal levere blant annet sykepleiere til helsefore­takene og at det må være en del av vurderingen», skriver hun.

Det var også høy temperatur rundt denne saken i Stortingets spørretime onsdag. Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet gikk til angrep på regjeringens håndtering av de planlagte nedleggelsene ved Nord universitet.

Ifølge NTB mente stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) at regjeringen hadde gitt et utydelig signal, og at de nå «gjemte seg bak skjørtene» til styret i Nord universitet.

– Hva om styret velger sentralisering, hva gjør regjeringen da? spurte Arnstad fra talerstolen i Stortinget.

dageivindl@klassekampen.no

Fredag 23. august 2019
18 av de 20 siste nominerte til Arks barnebokpris har vært kvinner. – En pris for halvparten av leserne, mener forfatter Arne Svingen.
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Lørdag 17. august 2019
Det internasjonale kunstfeltet er i ferd med å kutte sine bånd til rike filantroper. Det nye begrepet er «giftige donasjoner».
Fredag 16. august 2019
Det danske medie­konsernet Aller tok ut 100 millioner kroner i utbytte og konsern­bidrag fra Dagbladet i fjor. – Det virker ikke som avisa har behov for presse­støtte, sier medieviter.
Torsdag 15. august 2019
Lørdag åpner egyptiske Mohamed El Masrys utstilling i Oslo. Men kunstneren selv nektes visum fordi UDI frykter at han vil søke asyl. – Et angrep på min kunstneriske frihet, sier han.
Onsdag 14. august 2019
Terror fra ytre høyre har påvirket hvordan svenskene snakker om innvandring. – Sveriges historie med høyreekstrem vold har preget landet mer enn vi tror, sier Bjarne Riiser Gundersen.
Tirsdag 13. august 2019
Terrorforskere ber mediene tone ned omtalen av den terrorsiktede 21-åringen etter moskéskytingen i helga.