Lørdag 18. mai 2019
SVARER: Iselin Nybø (V).
Forsvarer reformen
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.

akademia

De siste ukene har det vært mye bråk rundt Nord universitet, som ønsker å legge ned flere studiesteder.

Campus-kuttene kommer etter en bølge av sammen­slåinger i den norske høyskole-­ og universitetssektoren. Bakgrunnen er den såkalte strukturreformen som regjeringen lanserte i 2015. Tanken var at det skulle bli færre, men sterkere institusjoner.

– Nedlegging er ikke mål

Sist mandag uttalte stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til Klassekampen at det nå var på tide å gjøre noe med sentraliserings­iveren som brer om seg i ­utdanningssektoren. Hun fikk støtte fra SV-leder Audun Lysbakken, som mente at nedleggelsene har vært en «villet politikk fra den borgerlige regjeringen».

Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser ­påstanden fra Lysbakken.

«Strukturreformen har ikke som mål at det skal bli færre studiesteder. Stortingsmeldingen som ligger til grunn for reformen hadde seks mål, der to av dem er nettopp god tilgang til utdanning og kompetanse over hele landet, og regional utvikling», skriver hun i en e-post via sin kommunikasjonsavdeling.

Hun forteller videre at Nord universitet nå arbeider med å finne ut av hvilke studie­steder en institusjon skal ha, og hvordan utdanningen og ­forskningen skal organiseres.

– Kan en sentralisering av utdanningssektoren føre til svikt i rekrutteringen til ­lærer- og sykepleieryrket?

«Det er riktig at rektor ved Nord universitet foreslår å samle fagmiljøer på færre ­steder, men det innebærer ikke færre studieplasser totalt. Nå er rektors forslag på høring. For meg har det vært viktig å minne om at styret ved Nord må ha to tanker i hodet», skriver Nybø.

Gjemmer seg bak styret?

Hun påpeker at styret både skal vurdere hvordan de best kan tilby utdanning og forskning av høy kvalitet, og hvordan de kan levere kandidater som nærings- og arbeidslivet etterspør.

«Jeg har også minnet om at universitetet skal levere blant annet sykepleiere til helsefore­takene og at det må være en del av vurderingen», skriver hun.

Det var også høy temperatur rundt denne saken i Stortingets spørretime onsdag. Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet gikk til angrep på regjeringens håndtering av de planlagte nedleggelsene ved Nord universitet.

Ifølge NTB mente stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) at regjeringen hadde gitt et utydelig signal, og at de nå «gjemte seg bak skjørtene» til styret i Nord universitet.

– Hva om styret velger sentralisering, hva gjør regjeringen da? spurte Arnstad fra talerstolen i Stortinget.

dageivindl@klassekampen.no

Tirsdag 25. juni 2019
Dagbladet fjerner sin faste kulturspalte fra papiravisa. – Det er mulig tv og podkast kommuniserer dette stoffet bedre enn tekst, sier sjef­redaktør Alexandra Beverfjord.
Mandag 24. juni 2019
Norsk Presseforbund frykter at dokumentarserier som «Helene sjekker inn» blir tilnærmet umulig å lage dersom Helsedepartementets forslag til ny veileder for filming på sykehus blir vedtatt.
Lørdag 22. juni 2019
Det er ikke Nasjonalmuseets oppgave å bygge opp en privat kunstsamling, sier Aros-direktør Erling Høyersten. Han kaller avtalen med Fredriksen-søstrene «betenkelig».
Fredag 21. juni 2019
Mens nyhetsreportere var opptatt av selve hendelses­forløpet, ga kulturjournalistikken et mer fortolkende og nyansert perspektiv på Paris-terroren i 2015, viser svensk rapport.
Torsdag 20. juni 2019
NFFO-leder Arne Vestbø mener det er greit at forfattere forhandler fram høyere royalty på egne vegne. – Selvskudd fra foreningen, hevder sakprosaforfatter.
Onsdag 19. juni 2019
Unni Lindell fikk romanroyalty da hun ga ut sak­prosabok hos Aschehoug. Forlaget avviser at forfatteren har fått en spesialavtale.
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Fredag 14. juni 2019
Eidsvoll Ullensaker Blad vurderer å komme ut færre dager i uka for å overleve Amedias varslede prishopp på distribusjon av avisa. Amedia svarer med å øke prisen ytterligere.