Torsdag 16. mai 2019
Trump trapper opp kampen mot Huawei
Donald Trump har signert en presidentordre som i praksis utestenger den kinesiske telegiganten Huawei fra det amerikanske markedet.
Publisert: 16 Mai 08:57
Donald Trump har signert en presidentordre som i praksis utestenger den kinesiske telegiganten Huawei fra det amerikanske markedet.
Gjennom å erklære en nasjonal økonomisk krise forbyr Trump amerikanske selskaper å kjøpe eller bruke utenlandsk utstyr eller tjenester fra selskaper som «utgjør en uakseptabel risiko».
Ingen spesifikke land eller selskaper navngis i Trumps ordre onsdag. Men handelsdepartementet satte samme dag Huawei og flere titall tilknyttede selskaper på en svarteliste over selskaper som utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet. Dermed trenger Huawei godkjenning fra den amerikanske regjeringen for å kjøpe amerikansk teknologi som kineserne er helt avhengige av.
En høytstående tjenestemann i Det hvite hus insisterer på at Trumps erklæring ikke er rettet mot noe bestemt land eller selskap. Tiltaket innføres imidlertid mens USAs handelskrig med Kina tilspisses og omtales som det mest ekstreme hittil i Trumps kamp mot den kinesiske IT-sektoren.

Trygghet og velstand– Denne administrasjonen vil gjøre det som trengs for å bevare Amerikas trygghet og velstand og for å beskytte Amerika fra utenlandske motstandere, sier presidentens talsperson Sarah Sanders.
USA har forsøkt å overtale allierte til ikke å la Kina ta noen del i byggingen av neste generasjons 5G-nett. Frykten er at bruk av utstyr fra Huawei skal bli en bakdør for kinesisk spionasje i vestlige land.
Huawei kaller restriksjonene urimelige og urettferdig.
– Å nekte Huawei å gjøre forretninger i USA vil ikke gjøre landet sikrere eller sterkere, bare føre til færre, dyrere og dårligere alternativer, sier selskapet i en uttalelse få timer etter Trumps erklæring.

Globale ringvirkningerUSA forbyr allerede statlige etater å inngå kontrakter med Huawei eller andre selskaper som bruker selskapets utstyr. Huawei mener forbudet er ulovlig og har levert et søksmål til en føderal domstol.
Når Huawei nå også ilegges eksportkontroll, vil det få store konsekvenser også globalt, mener Kevin Wolf, som var statssekretær for handel og eksport under president Barack Obama.
– Det kommer til å få ringvirkninger i hele det globale telenettverket fordi Huaweis tilknyttede selskaper verden over er avhengig av amerikansk innhold for å fungere. Hvis de ikke kan få tak i innretningen eller delen eller programvareoppdateringen de trenger for å fungere, bryter disse systemene sammen, sier Wolf.

«Maktmisbruk»Kina ber torsdag USA om stanse det de kaller undertrykkelse av kinesiske selskap under påskudd av nasjonal sikkerhet.
– USA har i en tid misbrukt sin nasjonale makt til å undertrykke og bringe bestemte kinesiske foretak i vanry – med fullt overlegg og med alle midler. Det er verken hederlig eller rettferdig, sier talsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.
Så langt har Washington hatt blandede resultater i kampanjen for å få andre land til å vende ryggen til Huawei. Selv hos en av USAs aller nærmeste allierte, Storbritannia, pågår debatten fortsatt om hvorvidt Huaweis ekspertise skal benyttes i utviklingen av 5G-nettet.
(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.