Torsdag 16. mai 2019
Varhaug-tiltalt så drapsvideo samme dag som drapet
Samme dag som 13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug i fjor sommer, så den drapstiltalte 18-åringen en film som viste drap med hammer.
Publisert: 16 Mai 19:23
Samme dag som 13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug i fjor sommer, så den drapstiltalte 18-åringen en film som viste drap med hammer.
Den 18 år gamle mannen avsluttet sin forklaring i Jæren tingrett i Sandnes torsdag. Her kom det fram at samme kveld som Ødegård ble slått i hjel med en hammer 29. juli i fjor, så tiltalte en film om en seriemorder som slo i hjel tre personer med samme redskap, skriver Stavanger Aftenblad.
18-åringen erkjente i retten at han kunne ha søkt på nettet etter forhold rundt det å drepe et annet menneske.
– Jeg husker ikke, men føler jeg har søkt på det på Google. Jeg ville vite hvordan det skjer fort, så det ikke blir pining, sa 18-åringen.
Da politiet undersøkte den da 17 år gamle guttens PC, oppdaget de at det var blitt søkt etter filmer som viser ekte drap og seksuelle overgrep mot mindreårige. I retten mente han at dette skyldtes at han var blitt utsatt for hacking.
Søkene etter overgrep er tema i retten fordi påtalemyndigheten mener deler av likskjendingen 18-åringen er tiltalt for, kan være seksuelt motivert, skriver avisen.

PsykoseSpørsmålet om tilregnelighet blir avgjørende i rettssaken mot 18-åringen. Så langt har de sakkyndige konkludert med at tiltalte var tilregnelig da han slo i hjel 13-åringen, men forsvarer Tor Inge Borgersen mener ny utvikling de siste månedene kan få betydning.
– Han har antakeligvis utviklet en psykose uten rus. Det er derfor han er innlagt nå, sier Borgersen.
Tiltalte har vært innlagt på psykiatrisk de siste ukene, og i retten kom det onsdag fram at han også har fått diagnosen schizofreni. Statsadvokat Nina Grande utelukker ikke at 18-åringen hadde utviklet en underliggende psykoselidelse på tiden rundt drapet.
– Han er en ung gutt, og han er i en aldersgruppe hvor en eventuell underliggende psykoselidelse normalt debuterer. Det kan godt stemme, men det trenger ikke få noen betydning i saken, sier Grande til NTB.

Rusutløst?Dersom tiltalte hadde en psykose drapsnatten, blir neste spørsmål om denne var rusutløst eller ikke. Dersom den skyldes rus, kan han straffes som normalt. Hvis ikke, kan han bli erklært utilregnelig og blir i så fall overført til psykisk helsevern i stedet.
Forsvareren sier spørsmålet om ruspåvirkningen blir svært viktig.
– Det er derfor vi meldte inn nye vitner fra oss nå på slutten. Det at han er innlagt med psykose som en diagnose, gjør at vi lurer på om han hadde en «egentlig psykose» og ikke en som er rusutløst, sier han.

– SentraltAktor Nina Grande tror foreløpig ikke den nye diagnosen innebærer at tiltalte var utilregnelig.
– Ikke ut ifra det vi vet i dag. På dette punktet skal det føres beviser i saken. Det blir sentralt fra forsvarers side, så må vi se hva som kommer fram, sier Grande.
Siden drapet i fjor sommer er det utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet. Den siste av disse kom etter den siste innleggelsen, og ifølge Stavanger Aftenblad er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva ble drept.

– TilfeldigRettssaken startet med tiltaltes forklaring onsdag. Da fortalte 18-åringen at drapsofferet var helt tilfeldig valgt. Tiltalte erkjente å ha utført drapet, men erkjente ikke straffskyld fordi han mener han var i en psykose. Han fortalte at han i perioder har ruset seg daglig på hasj, og at han har prøvd en rekke rusmidler.
Da rettssaken fortsatte torsdag, var svaret «husker ikke» en gjenganger når aktor stilte spørsmål, og for å belyse saken best mulig ble det besluttet å spille av forklaringer han har gjort i tidligere avhør, ifølge Stavanger Aftenblad.
Tiltalte var 17 år da drapet skjedde. Siden han var mindreårig, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel. Påtalemyndigheten har varslet at de kan komme til å legge ned påstand om forvaring.

(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.