Torsdag 16. mai 2019
PRESS: For en drøy uke siden dro USAs utenriksminister Mike Pompeo (midten) på et plutselig besøk til Bagdad for å vise støtte til den irakiske regjeringen. Her snakker han med diplomat ved ambassaden i Bagdad Joey Hood på flyplassen. FOTO: MANDEL NGAN, AP/NTB SCANPIX
• Iran til EU: Redd atomavtalen eller ta konsekvensene • USA vil presse Iran fra nabolandet
Irak trekkes inn mot Iran
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.

golfen

Søndag ble fire oljetankere sabotert utenfor Fujairah, i De forente arabiske emirater. Dagen etter poserte general Qassem Soleiman, øverstkommanderende for elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden, med to sjiamuslimske militsledere i Irak.

USA har nå beordret alt ambassadepersonell uten «essensielle» oppdrag om å forlate ambassaden i Bagdad og konsulatet i Erbil i den kurdiske autonome regionen i Irak. Spenningen mellom USA og Iran knytter seg til Irak der USA har 5000 soldater stående.

Fakta

Hett i Golfen:

• Iran vil stenge Hormuz-stradet om USA angriper oljetrafikken fra Iran.

• USA har sendt hangarskipgruppen «USS Abraham Lincoln» og B-52-bombefly til Golfen. Har 5. flåten i Bahrain.

• Sabotasje mot fire oljetankere i emiratet Fujairah søndag. USA anklager Iran. Iran peker mot Israel.

• To droneangrep fra houthiene i Jemen mot saudiske oljeinstallasjoner tirsdag.

• USA advarer Irak mot militsangrep på soldater i Irak.

Spenningsområde Irak

Irak er, i motsetning til Saudi-Arabia og de øvrige Golfstaten, fortsatt en slagmark selv om IS-kalifatet er dødt. Det øker risikoen for konfrontasjoner som kan sette hele Golfen i brann.

Tyskland har beordret sine styrker til å innstille alle treningsoppdrag i Irak, melder tyske DPA.

USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte Bagdad i mai med amerikansk etterretning om at sjiamilits, alliert med Iran, utplasserte raketter i nærheten av flere av USAs tolv baser i Irak som følge av USAs militære trusler mot Iran.

Pompeo truet med maktbruk om ikke Irak ringer inn militsen og luker ut deres økende innflytelse i sikkerhetsapparatet. Beskjeden var klar, opplyser irakiske sikkerhetskilder til Reuters: Om amerikanske styrker blir angrepet i Irak, vil USA reagere militært uten å konsultere irakiske styresmakter.

Spenningen i området har økt etter aksjonene i Golfen siden søndag.

Irak ligger langt framme i USAs, EUs og Israels vurdering av Irans økte innflytelse i Midtøsten, sammen med Syria.

Statsminister Adel Abdul Mahdi al-Muntafiki avviser at det har skjedd noen troppebevegelser eller utplassering av raketter.

Samtidig var Pompeo under sitt Bagdad-besøk ute etter å selge inn amerikanske økonomiske interesser, med klare begrensninger om at Irak må følge sanksjonene mot Iran for å øke presset mot iranske styresmakter. Både General Electric og ExxonMobil er på vei inn i Irak.

USA skaper uro

Ledelsen i Iran snakker utad med én stemme. Israelsk etterretning mener at Teheran har endret politikk som følge av innstramningene i sanksjonene og USAs økte militære nærvær og trusler. Tidligere avventet Iran presidentvalget i USA i november 2020 og kringgikk sanksjonene uten å konfrontere USA.

Men nå rammer sanksjonene Iran langt hardere enn hva de har villet innrømme, og utsiktene for at Trump kan bli gjenvalgt er reelle. Verst er imidlertid hva Iran opplever som et svik fra EU og EU3 (Storbritannia, Frankrike, Tyskland).

EU insisterer på å opprettholde atomavtalen og er dypt urolige etter samtalen med utenriksminister Mike Pompeo mandag, men unnviker å ta konfrontasjonen, økonomisk så vel som diplomatisk.

Store europeiske selskap er skremt fra å gå inn i Iran, og det europeiske Instex, Swift-systemet for handel med Iran for å omgå USAs sanksjoner, fungerer knapt.

EU følger politisk

I stedet støtter EU3 politisk USAs krav til Iran knyttet til utviklingen av raketter, mens de selger raketter til Golf-statene, og står sammen med USA, Israel, Saudi-Arabia og Emiratene mot Iran i Midtøsten.

Tyskland er allerede under press fra USA med hensyn til gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland, og er Trumps parialand i Nato. Storbritannia er lammet av brexit og står ellers bak USA i Midtøsten, mens Frankrikes president Emmanuel Macron truer med egne sanksjoner om ikke Iran stanser utviklingen av ballistiske missiler.

Reaksjonene har vært skarpere mot at Iran har atomavtalen oppe til vurdering enn mot USAs siste tilskudd til sanksjonene til å inkludere tungindustri (jern, stål, aluminium, kobber). Det til tross for at Irans varslede tiltak er hjemlet i artikkel 26 og 36 i atomavtalen.

Iran vil slutte å eksportere overflødig uran og tungtvann, varslet president Hassan Rouhani i forrige uke.

Sanksjonene har allerede slått inn på oljeproduksjonen, som har falt fra 2,5 millioner fat om dagen ned mot én million fat, sett ut fra dagens fall.

peterm@klassekampen.no

Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.