Torsdag 16. mai 2019
PRESS: For en drøy uke siden dro USAs utenriksminister Mike Pompeo (midten) på et plutselig besøk til Bagdad for å vise støtte til den irakiske regjeringen. Her snakker han med diplomat ved ambassaden i Bagdad Joey Hood på flyplassen. FOTO: MANDEL NGAN, AP/NTB SCANPIX
• Iran til EU: Redd atomavtalen eller ta konsekvensene • USA vil presse Iran fra nabolandet
Irak trekkes inn mot Iran
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.

golfen

Søndag ble fire oljetankere sabotert utenfor Fujairah, i De forente arabiske emirater. Dagen etter poserte general Qassem Soleiman, øverstkommanderende for elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden, med to sjiamuslimske militsledere i Irak.

USA har nå beordret alt ambassadepersonell uten «essensielle» oppdrag om å forlate ambassaden i Bagdad og konsulatet i Erbil i den kurdiske autonome regionen i Irak. Spenningen mellom USA og Iran knytter seg til Irak der USA har 5000 soldater stående.

Fakta

Hett i Golfen:

• Iran vil stenge Hormuz-stradet om USA angriper oljetrafikken fra Iran.

• USA har sendt hangarskipgruppen «USS Abraham Lincoln» og B-52-bombefly til Golfen. Har 5. flåten i Bahrain.

• Sabotasje mot fire oljetankere i emiratet Fujairah søndag. USA anklager Iran. Iran peker mot Israel.

• To droneangrep fra houthiene i Jemen mot saudiske oljeinstallasjoner tirsdag.

• USA advarer Irak mot militsangrep på soldater i Irak.

Spenningsområde Irak

Irak er, i motsetning til Saudi-Arabia og de øvrige Golfstaten, fortsatt en slagmark selv om IS-kalifatet er dødt. Det øker risikoen for konfrontasjoner som kan sette hele Golfen i brann.

Tyskland har beordret sine styrker til å innstille alle treningsoppdrag i Irak, melder tyske DPA.

USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte Bagdad i mai med amerikansk etterretning om at sjiamilits, alliert med Iran, utplasserte raketter i nærheten av flere av USAs tolv baser i Irak som følge av USAs militære trusler mot Iran.

Pompeo truet med maktbruk om ikke Irak ringer inn militsen og luker ut deres økende innflytelse i sikkerhetsapparatet. Beskjeden var klar, opplyser irakiske sikkerhetskilder til Reuters: Om amerikanske styrker blir angrepet i Irak, vil USA reagere militært uten å konsultere irakiske styresmakter.

Spenningen i området har økt etter aksjonene i Golfen siden søndag.

Irak ligger langt framme i USAs, EUs og Israels vurdering av Irans økte innflytelse i Midtøsten, sammen med Syria.

Statsminister Adel Abdul Mahdi al-Muntafiki avviser at det har skjedd noen troppebevegelser eller utplassering av raketter.

Samtidig var Pompeo under sitt Bagdad-besøk ute etter å selge inn amerikanske økonomiske interesser, med klare begrensninger om at Irak må følge sanksjonene mot Iran for å øke presset mot iranske styresmakter. Både General Electric og ExxonMobil er på vei inn i Irak.

USA skaper uro

Ledelsen i Iran snakker utad med én stemme. Israelsk etterretning mener at Teheran har endret politikk som følge av innstramningene i sanksjonene og USAs økte militære nærvær og trusler. Tidligere avventet Iran presidentvalget i USA i november 2020 og kringgikk sanksjonene uten å konfrontere USA.

Men nå rammer sanksjonene Iran langt hardere enn hva de har villet innrømme, og utsiktene for at Trump kan bli gjenvalgt er reelle. Verst er imidlertid hva Iran opplever som et svik fra EU og EU3 (Storbritannia, Frankrike, Tyskland).

EU insisterer på å opprettholde atomavtalen og er dypt urolige etter samtalen med utenriksminister Mike Pompeo mandag, men unnviker å ta konfrontasjonen, økonomisk så vel som diplomatisk.

Store europeiske selskap er skremt fra å gå inn i Iran, og det europeiske Instex, Swift-systemet for handel med Iran for å omgå USAs sanksjoner, fungerer knapt.

EU følger politisk

I stedet støtter EU3 politisk USAs krav til Iran knyttet til utviklingen av raketter, mens de selger raketter til Golf-statene, og står sammen med USA, Israel, Saudi-Arabia og Emiratene mot Iran i Midtøsten.

Tyskland er allerede under press fra USA med hensyn til gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland, og er Trumps parialand i Nato. Storbritannia er lammet av brexit og står ellers bak USA i Midtøsten, mens Frankrikes president Emmanuel Macron truer med egne sanksjoner om ikke Iran stanser utviklingen av ballistiske missiler.

Reaksjonene har vært skarpere mot at Iran har atomavtalen oppe til vurdering enn mot USAs siste tilskudd til sanksjonene til å inkludere tungindustri (jern, stål, aluminium, kobber). Det til tross for at Irans varslede tiltak er hjemlet i artikkel 26 og 36 i atomavtalen.

Iran vil slutte å eksportere overflødig uran og tungtvann, varslet president Hassan Rouhani i forrige uke.

Sanksjonene har allerede slått inn på oljeproduksjonen, som har falt fra 2,5 millioner fat om dagen ned mot én million fat, sett ut fra dagens fall.

peterm@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
ENDELØS: De siste månedene har Libya hatt de verste kampene siden 2011. – FN sviktet Libya og lot landet bli en slagmark for en stedfortrederkrig, sier en talsmann for regjeringen i Tripoli.
Onsdag 10. juli 2019
FRIHANDEL: Afrikanske ledere vil industrialisere kontinentet ved å kopiere EUs indre marked.
Tirsdag 9. juli 2019
ARVTAKER: Kyriakos Mitsotakis følger i farens fotspor når høyresida nå tar ­makta i Hellas. – Den gamle ordenen er reetablert, mener tidligere Syriza-­parlamentariker Costas Lapavitsas.