Onsdag 15. mai 2019
Varhaug-tiltalt erkjenner å ha drept Sunniva Ødegård (13)
18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i Rogaland i fjor sommer, erkjenner å ha drept henne. Han erkjenner ikke straffskyld.
Publisert: 15 Mai 09:59
18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i Rogaland i fjor sommer, erkjenner å ha drept henne. Han erkjenner ikke straffskyld.
18-åringen svarte nei på spørsmålet om straffskyld da han fikk lest opp tiltalen i Jæren tingrett onsdag morgen. Han snakket lavmælt, men tydelig.
Forsvarer, Tor Inge Borgersen, presiserte etterpå at tiltalte erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld fordi han mener å ha vært utilregnelig.
– Han har erkjent det rent faktiske, men han har tatt forbehold om at han har vært psykotisk på drapsnatten, og at han derfor ikke kan straffes, sa Borgersen.
18-åringen er også tiltalt for likskjending. På dette punktet erkjente han delvis straffskyld, men viste også her til tilregnelighet.

Samtalen ble brutt13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug 29. juli 2018. Ifølge tiltalen ble hun slått i hjel med en hammer og døde av hjerneblødninger.
I sitt innledningsforedrag fortalte statsadvokat Nina Grande at Sunniva hadde vært på besøk hos en kamerat den kvelden hun ble drept. På vei hjem, mens hun snakket med kameraten på telefon, ble hun angrepet, ifølge påtalemyndigheten.
– Klokka 22.44.56 blir samtalen med ham brutt. Det er da vi mener hun blir angrepet, rett før klokka 22.45 på kvelden, sa Grande.
Statsadvokaten forklarte at Sunniva ikke døde med en gang, men at de legger til grunn at hun ble bevisstløs ved det første slaget.
– Vi tror ikke at Sunniva har fått med seg noe av det som skjer senere.
Politiet ble varslet av Sunnivas familie da hun ikke kom hjem den kvelden, og mange dro ut for å lete etter henne. Rundt klokka 3 ble hun funnet død, og politiet mener at liket ble flyttet etter drapet.

Spørsmål om tilregnelighetSiden drapet i fjor sommer er det utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet. Den siste av disse er datert 30. april, og ifølge Stavanger Aftenblad er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva ble drept. Men siden psykosen var utløst av selvpåført rus, er ikke tiltalte å anse som utilregnelig på gjerningstidspunktet.
Forsvareren har tidligere forklart at han mener 18-åringen var psykotisk da han drepte jenta, og at psykosen ikke var utløst av rus.
Sunniva Ødegård ble funnet drept på en sti ved jernbanelinjen på Varhaug i Hå kommune på Jæren natt til mandag 30. juli i fjor. Under et tidlig avhør tilsto 18-åringen som er siktet for drapet, å ha tatt livet av 13-åringen. Mannen har forklart at Sunniva var et tilfeldig offer.
Ettersom den tiltalte var 17 år og således mindreårig da drapet skjedde, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel. Statsadvokat Nina Grande har varslet at de kan komme til å legge ned påstand om forvaring.
(©NTB)
Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.