Onsdag 15. mai 2019
KAMPKLARE: Bunadskledte demonstranter kjempet tirsdag mot kutt i fødetilbudet. Leder av Bunadsgeriljaen, Anja Solvik (til venstre), også kjent som «Norges nye landsmoder», varsler kamp mot regjeringen.
• 274 kvinner rammes av sommerstengte fødeavdelinger • Fødeavdelingen i Gjøvik er i fare
Møter stengte fødestuer
Undersak

Høie refses for å nedprioritere kvinner

– Regjeringen sparer 700 millioner kroner på færre fødsler enn forventa i år. Samtidig som de ikke tar seg råd til 17 millioner kroner for å sikre ­fødetilbudet i Kristiansund.

Det sier nestleder i Rødt Marie Sneve Martinussen til Klassekampen. Hun mener innsparingen som kom i revidert budsjett i går viser at ­regjeringen nedprioriterer kvinner.

– Hadde menn født barn, ville ingen funnet på å legge ned fødeavdelinger, sier hun.

Helseminister Bent Høie (H) møtte bunadsgeriljaen. I talen sin sa han at det fortsatt var en sjanse for at styret i helseforetaket vil snu. Etterpå spurte Klassekampen ham hvorfor regjeringen ikke kan bruke noen av pengene de sparer på færre fødsler til å sikre et bedre tilbud til de fødende:

– De 700 millionene er relatert til konkret aktivitet, altså antall i fødsler i Norge. De er ikke bundet til en bevilgning. De tallene har ingen sammenheng, sier Høie.

– Flere fødeavdelinger har stengt i sommer, noe som rammer 274 kvinner. Hva er din kommentar til det?

– Det har vi gjort for å få en bedre planlegging av fødeaktiviteten i sommer, sier Høie.

Divisjonsdirektør i Gjøvik-Lillehammer i Sykehuset Innlandet, Kari Mette Vika skriver i en e-post til Klassekampen at «Det foreligger ingen planer om endringer i dagens fødetilbud i Sykehuset Innlandet. Sammenslåingen av fødeavdelingene på Gjøvik og Lillehammer i sommerukene gjøres for å opprettholde god kvalitet i fødselsomsorgen i perioden med ferieavvikling».

GÅR NASJONALT: Rundt 500 bunadskvinner viste muskler foran Stortinget i går. De varsler kamp for fødeavdelinger over hele landet.

SYKEHUS

– Trygghet for barn og mor. Vi vil ha føden der vi bor.

Slik lød de taktfaste ropene da bunadsgeriljaen marsjerte opp Karl Johan og til Eidsvolls plass foran Stortinget i går formiddag.

En av demonstrantene var lederen av Den norske jordmorforening Kari Aarø.

– Vi støtter bunadsgeriljaene fordi vi krever en bedre fødselsomsorg for hele landet. Vi krever bevaring av fødeavdelingene, bedre bemanning og at barselkvinnen får ligge lenger, sier Aarø til Klassekampen.

Fakta

Bunadsgeriljaen:

• «Bunadsgeriljaen» ble opprettet i forbindelse med nedleggingen av fødeavdelingen i Kristiansund.

• I går protesterte de foran Stortinget.

• De krevde stans i nedleggingen av fødeavdelingen, distriktspsykiatrisk senter på Sjøholt og Aure rehabiliteringssenter.

• Bunadsgeriljaens leder Anja Solvik varslet også kamp mot fødeavdelinger som står «laglig til for hogg» andre steder i landet.

Varsler kamp

Bunadsgeriljaens hærfører Anja Solvik, ble introdusert som «Norges nye landsmoder» da hun inntok scenen foran Stortinget. Også hun varslet kamp over hele landet:

– Vi er blitt 70.000 medlemmer på seks uker. Vinner vi kampen om fødeavdelingen i Kristiansund, skal vi frigjøre krefter for å kjempe for Sandessjøen, Brønnøysund og Innlandet, sa Solvik. Både i helseforetaket Innlandet og i helseforetaket Helgeland, der Sandessjøen og Brønnøysund ligger, er det varslet en ny ­sykehusstruktur. Det uroer bunadsgeriljaen.

– Disse fødeavdelingene står laglig til for hogg, sa Solvik.

Stengt i sommer

Dersom KrF ikke snudde da avstemningen ble holdt etter vår dødlinje i går, kommer fødeavdelingen i Kristiansund til å legges ned.

Men som Solvik sa i sin appell, står det nå en kamp flere steder. Allerede i sommer rammes flere kvinner av at deres lokale fødeavdeling er stengt.

Klassekampen har hentet inn en oversikt fra helseforetakene over fødeavdelinger som holder stengt i sommer. Vi har også bedt om tall på hvor mange kvinner som har termin i stengingsperioden.

Til sammen skal 274 kvinner føde mens deres lokale fødeavdeling holder sommerstengt. Dette gjelder 100 kvinner i Harstad og Narvik, 74 kvinner i Mo i Rana, Brønnøysund og Sandessjøen og 100 kvinner på Gjøvik.

Fødeavdelingene i Harstad og Narvik, Mo i Rana, Sandessjøen og Brønnøysund har hatt sommerstengt tidligere, men det er første gang at fødeavdelingen på Gjøvik stenges i ni uker i sommer. Tilbudet vil flyttes til Lillehammer.

Kari Aarø i jordmorforeningen sier til Klassekampen at de tillitsvalgte er urolige.

– Det har skapt problemer med bemanningen, flere har sagt opp stillingen sin, og vi er faktisk bekymret for om det blir nok folk til å dekke behovet på Lillehammer, sier Aarø.

Marte Gran Holte, hovedtillitsvalgt for jordmødrene på Gjøvik sykehus bekrefter at folk har sagt opp på bakgrunn av sommerstengningen. Ifølge Holte er det frykt for hva som vil skje etter sommeren og framover.

– Mange uroer seg for at dette er en stille start på en nedlegging. Det er ikke sagt, men mange er urolige, sier hun og forteller at hun daglig blir kontaktet av flere gravide kvinner som er urolige for fødselen.

aseb@klassekampen.no

Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Onsdag 6. november 2019
GULL: Lakseoppdrett er god butikk. Samla formue til dei største eigarane i 18 av dei største selskapa runda ni milliardar kroner i 2018.
Tirsdag 5. november 2019
SLAKTA: Havbruksnæringa hentar ut ein ekstraprofitt på 20 milliardar kroner i året. LO meiner det trengst for å halde på og ut­vikle arbeidsplassar i Noreg.
Mandag 4. november 2019
LEIES INN: Barnehager i landets største kommuner leier vikarer fra bemanningsbyrå for titalls millioner hvert år. Fylkeslag i Utdanningsforbundet foreslår tiltak mot byråene.
Lørdag 2. november 2019
BLÅ HODEPINE: Et år etter at KrF ­bestemte seg for å gå inn i den borgerlige regjeringen, mister partiet medlemmer og blir forlatt av velgere.