Tirsdag 14. mai 2019
FRYKTER KRIG: USA har sendt flere bombefly, inkludert B-52 fly, som kan bære atombomber, til Midtøsten. Bildet viser Abraham Lincoln-flåten på vei gjennom Suezkanalen før helga. Frykten for en storkrig i regionen øker. FOTO: DARION CHANELLE TRIPLETT, U.S. NAVY VIA AP/NTB SCANPIX
USA sender nye skip til Midtøsten, mens Mike Pompeo er på Iran-møte i Brussel
Trapper opp i Persiabukta
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.

midtøsten

Lørdag sendte USA enda et hangarskip og antirakettvern til Midtøsten i en opptrapping av en allerede anspent situasjon med Iran.

Bombefly av typen B-52, som kan bære atombomber, har allerede ankommet Qatar, melder nyhetskanalen BBC.

– Det er en reell fare for en storkrig i regionen. USAs opptrapping handler om mer enn Iran. Den er nødvendig før offentliggjøring av det som er kjent som «århundrets avtale» – Trumps løsning på Israel-Palestina-konflikten, hevder Hassan Nafaa.

Han er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo og en av regionens anerkjente Midtøsten-kjennere.

USAs president Donald Trump trakk USA ut av atomavtalen med Iran i fjor og har siden innført tøffe sanksjoner mot landet. Irans president Hassan Rouhani sa søndag at Iran ikke vil gi etter for økonomisk og politisk press.

USAs utenriksminister Mike Pompeo skulle i går til Moskva for å møte Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov. Rett før avreise informerte USAs utenriksdepartement at Pompeo utsetter Moskva-besøket til i dag, og at han mellomlander i Brussel på et overraskende besøk.

EUs utenriksministre var samlet til møte mandag og skulle blant annet diskutere Iran med Pompeo.

Fakta

USA og Iran:

• I 2015 undertegnet USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland en atomavtale med Iran. USA trakk seg ut av avtalen i fjor og har siden innført harde sanksjoner mot Iran.

• Iran forplikter seg ikke lenger til deler av atomavtalen: De selger overskuddet av anriket uran og tungtvann. EU har fått 60 dager på å beskytte Iran mot USAs sanksjoner.

• Onsdag sendte USA hangarskip og bombefly til Midtøsten. I helga ankom B-52 bombefly og nytt hangarskip er på vei.

Kushners plan

I Midtøsten har forskere i de siste årene snakket om USAs «århundrets avtale».

Lenge var det usikkert om det fantes en slik plan i det hele tatt, men tidligere i år erklærte Trumps svigersønn og seniorrådgiver Jared Kushner at planen var klar. Den skal offentliggjøres i nær framtid.

– USA venter på at Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som vant valget i april, danner regjering. Når det skjer, vil «århundrets avtale» legges fram. Avtalen gir alt til Israel og ingenting til Palestina, sier Nafaa.

USA har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad. Øst-Jerusalem, som palestinerne krever som hovedstad, holdes dermed utenfor denne avtalen.

Lekkasjer omtalt i den israelske avisa Israel Hayom 7. mai viser en plan for en avtale som blant annet omfatter:

• De israelske bosettingene på Vestbredden skal innlemmes i Israel og vil få lov til å vokse sammen. Palestinerne mister 60 prosent av Vestbredden.

• «Det nye Palestina», som palestinernes land skal hete, vil bestå av resten av Vestbredden og Gaza. De skal bindes sammen av en 30 meter høy bru, som Kina skal bygge. Kina skal finansiere halvparten av prosjektet. Det er uklart om Kina har akseptert dette.

• Det nye Palestina kan ikke ha en egen hær, men inngår en avtale med den israelske hæren for forsvar av palestinerne.

• Egypt skal lease ut land­områder til flyplass og industrier der palestinere kan jobbe, men ikke bo. Egypt har ikke kommentert påstanden.

• Hamas skal legge ned våpnene og overlevere dem til Egypt. Hamas’ ledere må også gi fra seg private våpen, men vil fortsette å få lønn som militære ledere.

• Opprettelsen av Det nye Palestina skal finansieres av Gulfstatene (70 prosent), USA (20 prosent) og EU (10 prosent). Det er uklart om dette er godkjent av landene eller EU.

Avgjørende måneder

Lekkasjene i Israel Hayom skiller seg fra tidligere lekkasjer som blant annet sa at Egypt skulle gi bort deler av den egyptiske Sinai-halvøya til en palestinsk stat.

– Jeg tror dette er ganske nær den endelige versjonene. Når den legges fram for PLO, Hamas og Israel, kan den enten aksepteres eller forkastes, men ikke forhandles om. Den som aksepterer, vil få USA velsignelse. Den som ikke aksepterer planen, vil være forbannet av Washington, D.C for alltid, mener Nafaa.

Om palestinerne ikke aksepterer avtalen, vil USA sørge for at all bistand til palestinerne opphører, og støtte Israel i en krig mot palestinerne.

Nafaa sier videre at USAs gjennomføring av planen ikke bare avhenger av å ødelegge Hamas, men også Hizbollah og et nytt regime i Iran.

– Målet med USAs militære opptrapping mot Iran er enten fullt regimeskifte, eller at Iran skal ha så mye å stri med at de ikke klarer å støtte Hamas og Hizbuallah. Disse gruppene kan komme til å kjempe militært mot avtalen, mener Nafaa.

– Trump må klare dette i år. Til neste år vil Trump være opptatt med at neste valg nærmer seg. De neste månedene er helt avgjørende og svært skremmende, legger han til.

Irak-scenario igjen

USA har sagt at opptrappingen skyldes «trusler om mulige iranske angrep». Det er, ifølge israelske Channel 13, israelsk etterretning som skal ha varslet USA om trusselen.

Onsdag forrige uke sendte USA hangarskip til Persiabukta og truet med «nådeløst svar på angrep».

Den militære opptrappingen kom få timer etter at Iran hadde meldt at de ikke lenger vil forplikte seg til å selge overskuddet av uran og tungtvann. De forplikter seg heller ikke lenger til å anrike en begrenset mengde av uran.

Sayyid Shalaby var Egypts ambassadør i Oslo under forhandlingene rundt Oslo-avtalen og er i dag forsker i den uavhengige tenketanken Egyptian Council for Foreign Affairs. Han advarer om en mulig storkrig i regionen.

– I 2003 invaderte USA Irak basert på etterretningsinformasjon som viste seg å være fabrikkerte løgner. Denne gangen er det Israel og israelsk etterretning som presser på for en krig mot Iran. Trump-administrasjonen følger etter, og jeg frykter vi får en reprise av 2003, sier Shalaby.

Han minner om at USA har vært på krigsstien i regionen i flere år. Han er uenig med Nafaa og mener det handler mer om press fra et krigssultent Israel og en mottakelig Trump-administrasjon, som begge ønsker å kvitte seg med regimet i Iran.

– Det vi ser, kan være opptakten til en storkrig i Midtøsten. Kloke stemmer, spesielt i EU, må advare USA om krigens konsekvenser, sier han og legger til:

– En krig i med Iran vil føre til eksplosjoner i Midtøsten, og vil ramme vanlige folk som allerede har betalt en høy pris på USAs krigføring i regionen.

amal.wahab@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 14. mai 2019 kl. 14.00
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Mandag 7. oktober 2019
NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Lørdag 5. oktober 2019
VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.
Fredag 4. oktober 2019
GAMBLER: Kan Boris Johnson klare det umulige – å få ja til en brexitplan fra både EU og det britiske parlamentet? Flere mener det ikke er det han prøver på.
Torsdag 3. oktober 2019
PLAN: Boris Johnsons har lagt fram et forslag til brexit-plan. Hoved­problemet ligger i Nord-Irland, der Johnson nå aksepterer en åpen grense til EU. Alternativet er «no deal», sier han.