Tirsdag 14. mai 2019
ØYNER HÅP: Forlagsbransjens april-tall har ikke vært dårligere siden 2006. Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen øyner håp i strømmetjenestenes vekst, men vedgår at forlagene tjener mindre på strømming enn på papir.
• Salget av norsk skjønnlitteratur er 40 prosent lavere enn i fjor • Strømmetjenestene går mot strømmen
Reddes av strømmevekst
Undersak

Tror på Frankfurt-effekt

Medieforsker Tore Slaatta tror noe av omsetningsnedgangen for papirbøker også kan skyldes at forlagene har øynene rettet mot høstens bokmesse i Frankfurt, hvor Norge har hovedlandsstatus.

– Jeg kan ikke huske at det har vært noen store utgivelser så langt i 2019. Forlagene sparer nok de største forfatterne til Frankfurt, med håp om internasjonal oppmerksomhet, sier han. De neste månedene kommer det nye bøker av flere forfattere som er kjent for å ha mange lesere. Blant dem er Jo Nesbø, Maja Lunde, Tore Renberg, Jan Kjærstad og Jon Fosse. Sistnevnte skal lansere sitt nye storverk, «Septologien», på flere språk samtidig i løpet av Frankfurt-uka i midten av oktober.

Med drahjelp fra oppmerksomheten Frankfurt-messa vil gi norsk litteratur, tror Slaatta at bokåret vil se ganske normalt ut ved slutten av 2019.

Slaatta er likevel bekymret for framtida til norsk bokbransje.

– Skjermavhengighet brer seg, og det er dårlig rekruttering av unge lesere. Det meste tyder på at nedgangen vil fortsette, spesielt når vi snakker om papirboka, sier han.

Cecilie Naper
Salget av papir­bøker stuper, men strømming av lydbøker demper fallet for storforlagene. Nå må mindre aktører også få ta del i veksten, krever bokforsker.

bøker

Før helga publiserte Forleggerforeningen nye salgstall. Etter at fjoråret endte med en samlet nedgang på 8 prosent, var årets første fire måneder tilsynelatende enda mer illevarslende, sett med forlagsøyne:

Aprilresultatet er bransjens dårligste siden 2006. Samlet har salget falt med 11,5 prosent siden i fjor.

Verst går det med den norske skjønnlitteraturen for voksne, hvor salget er sunket fra 20 til 12 millioner på ett år – en nedgang på hele 39 prosent.

Tidligere har ikke Forleggerforeningen tatt med omsetningen til de nye strømmetjenestene i sin statistikk. Det gjør de denne gangen, og det er disse tallene som gir bransjen en strime av håp:

I første kvartal tjente forlagene 42,5 millioner kroner på lydbøker – hvorav rundt 35 millioner kom fra strømming. Det utgjør nesten tre ganger så mye som inntektene fra skjønnlitteratur i papirformat.

– Disse tallene viser at strømming av bøker er i ferd med å få en eksponentiell vekst, antakelig på bekostning av salget av fysiske bøker, sier bokforsker Cecilie Naper ved Oslomet.

Fakta

Bokfall:

• Omsetningen av norsk skjønnlitteratur for voksne sank med 39 prosent i årets fire første måneder.

• Samlet nedgang for alle typer skjønnlitteratur var 13 prosent, tilsvarende 91 millioner kroner.

• Samtidig øker antall abonnenter på strømmetjenester for lydbøker, som Storytel og Fabel.

• I årets første kvartal, til og med mars måned, økte salget av lydbøker, som også inkluderer strømmetjenester, med 24 prosent.

Kilde: Forleggerforeningen

Frykter diskriminering

Dersom forlagene klarer å kompensere for tapte inntekter fra papirbøker gjennom økt tilstrømming av strømmeabonnenter, burde det være oppløftende nyheter også for det bokelskende publikum, mener Naper.

Problemet er at de mest populære strømmetjenestene ikke tilbyr bøker fra konkurrerende forlag. Som Klassekampen har omtalt tidligere, er Cappelen Damm innklaget til konkurransetilsynet av Ebok.no, med beskyldninger om at forlaget forbeholder sine egne lydbokutgivelser for Storytel.

– Ifølge avisa The Financial Times har Storytels omsetning vokst med 1007 prosent bare i perioden 2013 til 2017, påpeker Naper.

– Når vi ser denne at denne utviklingen er på vei til Norge, blir det helt avgjørende at eierne av de store strømmetjenestene også åpner opp for andre aktører enn dem de eier selv, i pakt med bokavtalens ikke-diskrimineringsprinsipp.

De største norske strømmetjenestene eies av Cappelen Damm (Storytel) og Aschehoug og Gyldendal (Fabel). Naper mener at disse forlagene må være villig til å tilby lydbøkene sine også til folkebibliotekene.

– Dette påla kulturministeren dem allerede i februar 2018. Men foreløpig har det dessverre ikke vært vilje til å framforhandle en slik avtale med bibliotekene, sier hun.

Maner til tålmodighet

Forleggerforeningens administrerende direktør Kristenn Einarsson viser til at strømming gir lavere omsetning for bruk av boka enn om den ble solgt over disk. Forretningsmodellen er fortsatt under utvikling, og direktøren oppfordrer derfor til tålmodighet.

– Forleggerforeningen har reforhandlet en avtale med Bokhandlerforeningen om generelle betingelser for strømmetjenester. Nå gjenstår det for partene å bli enige om de økonomiske betingelsene, sier Einarsson.

– Vi er veldig klare på at vi ønsker åpne salgskanaler og forsøker å legge til rette for dette så godt vi kan, men det er viktig å huske at dette er en kompleks materie.

Noe av årsaken til at det ennå ikke foreligger noen avtale om å tilby strømming av til bibliotekene, er ifølge Einarsson at forlagene ikke er enige om de nye betingelsene for såkalt pliktavlevering.

– Den nye forskrifta går lenger i å tilby gratis tilgang enn det vi mener det er grunnlag for. Men ved å utvise litt klokskap og tålmodighet vil vi etter hvert utvikle gode løsninger.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 14. mai 2019 kl. 14.00
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.
Tirsdag 19. november 2019
Kildeutvalget vil stramme inn på medienes bruk av anonyme kilder. Forslaget kan gjøre det vanskeligere å skrive om metoo, mener redaktør.
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Fredag 15. november 2019
Scenerøyk ved Den Norske Opera & Ballett har gjort 21 orkestermusikere syke. – Omfanget har økt betraktelig i år, sier kommunikasjonssjef.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Mandag 11. november 2019
En tredel av Forfatterforbundets medlemmer gir ut bøkene sine selv. Snart kan de få enklere tilgang til ettertraktede stipendmidler.