Fredag 10. mai 2019
Norge fikk gjennomslag for sterkere global kontroll med plastavfall
Nye globale regler for handel med plastavfall er vedtatt etter forslag fra Norge. Håpet er at reglene vil redusere de enorme mengdene plast som dumpes i havet.
Publisert: 10 Mai 21:28
Nye globale regler for handel med plastavfall er vedtatt etter forslag fra Norge. Håpet er at reglene vil redusere de enorme mengdene plast som dumpes i havet.
Vedtaket ble gjort fredag på en FN-konferanse i Genève for landene som har undertegnet Basel-konvensjonen om handel med farlig avfall.
– For å redusere mengden plastavfall i naturen er dette veldig viktig, og jeg er glad for at Norges forslag fikk flertall. Det er slike konkrete tiltak vi trenger flere av framover for å løse problemet med den enorme plastforsøplingen, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

MilliardindustriInternasjonal handel med plastavfall er en milliardindustri som inntil nå har vært uten internasjonal kontroll.
Vedtaket i Genève innebærer at eksport av plastavfall som ikke er helt klart for umiddelbar gjenvinning, vil kreve en spesiell eksportlisens.
Land som mottar store mengder plastavfall, vil dermed kunne stille større krav til hva det inneholder. Eksport av avfall som ikke går direkte til gjenvinning, må ha samtykke fra importlandet før transporten.
– Nå vil myndighetene få større nasjonal kontroll med den internasjonale plasthandelen. Utviklingsland vil lettere kunne stanse store mengder avfall som har liten eller ingen gjenvinningsverdi, sier Elvestuen i en uttalelse.

– Historisk vedtakStrengere regulering av handel av plastavfall kan redusere mengden plast som ender opp i naturen og sjøen. Over 8 millioner tonn plast er tidligere anslått å havne i havet hvert år.
Problemet har fått mer oppmerksomhet de siste årene. Noen anslag – riktignok svært usikre – tyder på at det om noen tiår kan være mer plast enn fisk i verdens hav.
Tidligere i år ble en erklæring mot plastforsøpling i havet vedtatt av FNs miljøforsamling etter forslag fra Norge. Dette skjedde på et møte i Kenyas hovedstad Nairobi hvor Elvestuen ble valgt til forsamlingens president.
Konferansen i Genève har pågått i to uker. Elvestuen mener det er historisk at et omfattende forslag om strengere miljøreguleringer blir behandlet og vedtatt på ett og samme møte.
Ifølge Aftenposten er USA det eneste landet som har vært tydelig negativ til de nye plastreglene.
USA har imidlertid ikke offisielt sluttet seg til Basel-konvensjonen. Dermed hadde ikke Donald Trumps regjering mulighet til å stanse det norske forslaget.

(©NTB)
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.