Torsdag 9. mai 2019
MULIG SKIFTE: Partileder i Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, ligger an til å overta statsministerjobben etter Lars Løkke Rasmussen, nåværende statsminister og leder i det borgerlige partiet Venstre. I går rykket Rasmussen ut og lovte 69 milliarder til velferd fram mot 2025. FOTO: Terje Pedersen og Heiko Junge, NTB scanpix
Anti-innvandringspartiene Stram kurs og De nye borgerlige setter agendaen i dansk valgkamp:
Nye partier skaper uro
Helene Helboe Pedersen
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.

dansk VALG

«Vi vet vi burde snakke om klima og pensjon, men Rasmus Paludan viste at det stadig er utlendingsdebatten det virkelig er bensin i», slo den politiske kommentatoren Kristian Madsen fast i avisa Politiken tirsdag kveld.

Få timer tidligere hadde den borgerlige statsministeren Lars Løkke Rasmussen utlyst valg til Folketinget 5. juni.

Og like etter at startskuddet for fire ukers valgkamp var avfyrt, gikk de første partilederdebattene av stabelen i Danmarks Radio og TV2. Der «sjanghaiet» den nevnte nykommeren Rasmus Paludan, med sitt islamfiendtlige parti Stram kurs, det hele, ifølge kommentatorkorpset. I debatten sa han blant annet at «muslimer får for mange barn».

– Nå handler det hele om å sette dagsorden. Og det er dem som presser på for å få innvandring på dagsordenen igjen, som har vind i seilene nå, sier Helene Helboe Pedersen, professor i statsvitenskap ved Aarhus universitet.

Fakta

Folketingsvalg i Danmark:

• Tirsdag utlyste statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre, tilsvarende Høyre i Norge) valg til Folketinget.

• Valget avholdes 5. juni, som er Danmarks grunnlovsdag.

• 175 representanter velges fra det danske fastlandet, mens to representanter velges fra Grønland og to velges fra Færøyene.

• Sperregrensa er 2 prosent og 40 mandater er utjevnings­mandater.

«Religionskrig»

Den svært kontroversielle Paludan er kjent i Danmark for å reise rundt i innvandrerområder og tenne på Koranen.

For to år siden stiftet han Stram kurs – men det var først på mandag det ble klart at partiet får stille i dette valget. På målingene har Paludans parti nå 2,1 prosent oppslutning og ligger dermed akkurat over sperregrensa, som i Danmark er på to prosent.

– Han vil forby islam i Danmark og utvise muslimer. For han handler det dermed ikke bare om innvandring. Han vil gjøre valgkampen til en religionskrig, sier Pedersen.

I tillegg til Stram kurs ligger et annet nytt borgerlig parti an til å komme inn i Folketinget: De nye borgerlige.

Partiet, som ledes av Pernille Vermund, har nå 2,7 prosent oppslutning. Det er ikke like ekstremt som Stram kurs, men beskrives av Pedersen som «meget innvandringskritisk». Dermed har Dansk Folkeparti (DF), som i en årrekke har hatt monopol på den hardeste innvandringspolitikken og -retorikken, i innspurten fått to nye utfordrere på høyre fløy.

– De nye borgerlige står til høyre for DF både i økonomisk politikk og verdipolitikk. De søker en nisje av økonomisk liberale velgere som er verdikonservative og innvandringskritiske, sier Pedersen.

Ville ha velferd og pensjon

Selv om Stram kurs og De nye borgerlige per i dag ikke ligger an til å få mer enn fem prosent av stemmene til sammen, kan partiene påvirke hele valget, mener Pedersen.

DF ser ut til å gjøre et dårlig valg med målinger på rundt 11 prosent – som er nær halvparten av det de fikk i valget for fire år siden (21,1 prosent).

– Jeg er spent på å se hvordan DF vil reagere på disse to partiene. Spørsmålet er om de vil gå så langt til høyre at Socialdemokratiet ikke lenger kan følge med dem – som til nå har vært sosialdemokratenes strategi på innvandringsområdet, sier Pedersen.

Statsvitenskapsprofessoren tror like fullt Socialdemokratiet kan danne mindretallsregjering og gjøre Mette Frederiksen til Danmarks nye statsminister etter valget. Partiet har hatt stor suksess med å stramme inn innvandringspolitikken og satse på klassisk sosialdemokratisk velferdspolitikk.

– De har lagt seg tett opp til velgernes holdninger og vunnet tilbake gamle velgere som hadde gått til DF. Det har tatt nesten tjue år, sier Pedersen.

Muligens godt nytt

At nye høyrepartier stjeler stemmer fra de etablerte borgerlige partiene og «skaper tumulter på høyresida», er ifølge Pedersen i utgangspunktet godt nytt for Mette Frederiksen. Men det er med blandede følelser, mener statsviteren.

– For jeg tror bestemt at Socialdemokratiet ikke ønsket at dette skulle bli et innvandringsvalg.

Socialdemokratiet har for lengst avklart at partiet vil søke støtte hos DF og borgerlig side i innvandringspolitikken, og var nå klar for en valgkamp som skulle handle om velferd og pensjon, sammen med resten av venstresida. Partiet «hadde akkurat fått ro» i innvandringsdebatten, mener Pedersen.

– Men nå er det på dags­ordenen igjen.

yngvildt@klassekampen.no

Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.
Onsdag 8. mai 2019
VIL HJEM: Regimeskifte eller ikke, Jannyra González drømmer om å en dag samle familien i Venezuela igjen. – For oss handler ikke dette om politikk, men om å overleve, sier hun.
Tirsdag 7. mai 2019
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.
Mandag 6. mai 2019
I KØ: Til nå har regjeringen stått mot offensiven fra Juan Guaidó og USA. Men hvor lenge kan Nicolás Maduro overleve med et folk som presses stadig hardere av inflasjon, sanksjoner og mat­mangel?