Tirsdag 7. mai 2019
GAZA: Palestinere ser på skadene på et ødelagt hus i Beit Lahiya, nord i Gaza. Kamphandlingene i helga var de alvorligste siden 2014. 25 palestinere og fire israelere er drept. FOTO: KHALIL HAMRA, AP/NTB SCANPIX
• FN frykter det vil bli ulevelig i Gaza i 2020 • Helseleder sier stedet er ulevelig allerede
– Samfunnet er knekt
RAKETTER: Palestinske raketter skytes mot Israel søndag. FOTO: KHALIL HAMRA, AP/NTB SCANPIX
I GRUS: Et portrett i et hjem i Gaza er dekket til med støv etter de israelske angrepene. FOTO: ARIEL SCHALIT, AP/NTB SCANPIX
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.

Gaza

Natt til i går ble Israel og Hamas enige om våpenhvile etter ei blodig helg. Det er blitt skutt 700 raketter mot Israel fra Gaza, og Israel har bombet hundrevis av mål på Gaza­stripen.

I Israel ble fire sivile drept og rundt 50 såret. Også to israelske soldater ble skutt og såret fredag, ved grensegjerdet mot Gaza.

Fakta

Gazastripen:

• Okkupert av Israel i 1967. Israel trakk seg formelt ut i 2005. Fra 2007 har de holdt Gaza under tøff blokade.

• FN varslet i 2012 at det vil bli umulig å leve i Gaza i 2020 om ikke blokaden blir hevet.

• Israel har gjennomført tre store militæroffensiver mot Gaza mellom 2008 og 2014.

• Palestinere har protestert ved grensegjerdet siden 30. mars 2018. Minst 250 palestinere og to israelske soldater er drept.

25 drepte palestinere

– 25 palestinere ble drept i helga, sier visehelseminister dr. Yousef Abu Al-Rish til Klassekampen, på telefon fra Gaza.

– Av de drepte var det fire kvinner, to var gravide. Også to babyer og en tolvåring ble drept, og 154 ble såret, forteller legen, som var på Shifa-sykehuset i Gaza by mens det sto på som verst.

Al-Rish er sjef for helse­vesenet på Gazastripen, underlagt helseministeren i Ramallah. Han sier at jobben ikke er politisk, men teknisk.

I går formiddag fortalte han at våpenhvilen var trådt i kraft og at det var rolig i Gaza.

– Men folk er fortvilte. Selv om det er blitt våpenhvile, så er jo situasjonen like forferdelig for oss som bor her. Folk her reagerer på to måter: På den ene sida er de fortvilte og sjokkerte og sørger over tapene. På den andre sida er de så frustrerte at de tenker det kan være like greit å fortsette kampen mot Israel.

Ulevelig i Gaza

FN varslet i 2012 at det vil bli ulevelig i Gaza i 2020 om ikke blokaden ble hevet. Hvordan ser det ut nå, bare måneder fra 2020?

– Vi venter ikke på en dato i 2020. Det er allerede ulevelig i Gaza. Vi har vært under blokade så lenge at samfunnet er helt knekt. Folk er lutfattige. 54 prosent er arbeidsløse, 80 prosent trenger bistand til livsopphold. Selv legene, som er blant de bedre stilte, har ikke penger til å betale transport til jobben.

Legen viser til at også elementære ting som vannforsyning er ødelagt. Bare 5 prosent av folket får vann som er egnet til drikkevann, og det er et skrikende behov for livsnødvendige medisiner.

– Vi har en liste over grunnleggende medisiner som et samfunn ikke kan klare seg uten. Vi mangler 45 prosent av de medisinene. Det betyr at fire–fem av dem som kommer til sykehus eller primærhelsetjenesten ikke får den medisinen de trenger. Kan du tenke det hvordan det er å skulle måtte avgjøre hvilken pasient som skal få leve og hvem som skal dø? spør legen oppgitt.

Han forteller at medisinmangelen rammer folk med alle slags sykdommer: kreft, høyt blodtrykk, hjertesykdommer.

– Også psykisk syke rammes. Folk med depresjon ender med å ta livet av seg. Og det var nylig en psykotisk mann i Rafah som drepte kone og to barn.

Skadde fra grensegjerdet

Den israelske hærens angrep mot demonstrasjonene langs grensegjerdet har ifølge FN ført til at 279 palestinere er drept og 31.500 er såret.

– Alle de unge menneskene som er blitt handikappet har det veldig tøft. Mange har mistet bein og trenger behandling i årevis. De føler nå at de blir en byrde for sine allerede lutfattige familier, sier han og påpeker at det ifølge folkeretten er okkupantens ansvar å betale for helsesystemet i det landet de okkuperer.

– Israel okkuperer oss, de dreper og skader oss, men betaler ingen ting.

Rakettene mot Israel

– Både EU, USA og Norge har gått tungt ut og kritisert utskytingen av raketter fra Gaza. Hva tenker du om det?

– De må spørre seg hvorfor de rakettene kommer. Folk her er presset til randen etter tolv års blokade og ser ingen løsning. Mange tenker at det er like greit å bli drept raskt, som å pines langsomt i hjel. De tenker at våpenhvilen bare betyr fortsatt lidelse, der de dør gradvis.

– Og: Hovedproblemet er okkupasjonen. Også konflikten mellom Hamas og Fatah er et resultat av okkupasjonen. Alt kan endres med en løsning: Opphev okkupasjonen og blokaden. La oss leve normale liv.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.