Tirsdag 7. mai 2019
GAZA: Palestinere ser på skadene på et ødelagt hus i Beit Lahiya, nord i Gaza. Kamphandlingene i helga var de alvorligste siden 2014. 25 palestinere og fire israelere er drept. FOTO: KHALIL HAMRA, AP/NTB SCANPIX
• FN frykter det vil bli ulevelig i Gaza i 2020 • Helseleder sier stedet er ulevelig allerede
– Samfunnet er knekt
RAKETTER: Palestinske raketter skytes mot Israel søndag. FOTO: KHALIL HAMRA, AP/NTB SCANPIX
I GRUS: Et portrett i et hjem i Gaza er dekket til med støv etter de israelske angrepene. FOTO: ARIEL SCHALIT, AP/NTB SCANPIX
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.

Gaza

Natt til i går ble Israel og Hamas enige om våpenhvile etter ei blodig helg. Det er blitt skutt 700 raketter mot Israel fra Gaza, og Israel har bombet hundrevis av mål på Gaza­stripen.

I Israel ble fire sivile drept og rundt 50 såret. Også to israelske soldater ble skutt og såret fredag, ved grensegjerdet mot Gaza.

Fakta

Gazastripen:

• Okkupert av Israel i 1967. Israel trakk seg formelt ut i 2005. Fra 2007 har de holdt Gaza under tøff blokade.

• FN varslet i 2012 at det vil bli umulig å leve i Gaza i 2020 om ikke blokaden blir hevet.

• Israel har gjennomført tre store militæroffensiver mot Gaza mellom 2008 og 2014.

• Palestinere har protestert ved grensegjerdet siden 30. mars 2018. Minst 250 palestinere og to israelske soldater er drept.

25 drepte palestinere

– 25 palestinere ble drept i helga, sier visehelseminister dr. Yousef Abu Al-Rish til Klassekampen, på telefon fra Gaza.

– Av de drepte var det fire kvinner, to var gravide. Også to babyer og en tolvåring ble drept, og 154 ble såret, forteller legen, som var på Shifa-sykehuset i Gaza by mens det sto på som verst.

Al-Rish er sjef for helse­vesenet på Gazastripen, underlagt helseministeren i Ramallah. Han sier at jobben ikke er politisk, men teknisk.

I går formiddag fortalte han at våpenhvilen var trådt i kraft og at det var rolig i Gaza.

– Men folk er fortvilte. Selv om det er blitt våpenhvile, så er jo situasjonen like forferdelig for oss som bor her. Folk her reagerer på to måter: På den ene sida er de fortvilte og sjokkerte og sørger over tapene. På den andre sida er de så frustrerte at de tenker det kan være like greit å fortsette kampen mot Israel.

Ulevelig i Gaza

FN varslet i 2012 at det vil bli ulevelig i Gaza i 2020 om ikke blokaden ble hevet. Hvordan ser det ut nå, bare måneder fra 2020?

– Vi venter ikke på en dato i 2020. Det er allerede ulevelig i Gaza. Vi har vært under blokade så lenge at samfunnet er helt knekt. Folk er lutfattige. 54 prosent er arbeidsløse, 80 prosent trenger bistand til livsopphold. Selv legene, som er blant de bedre stilte, har ikke penger til å betale transport til jobben.

Legen viser til at også elementære ting som vannforsyning er ødelagt. Bare 5 prosent av folket får vann som er egnet til drikkevann, og det er et skrikende behov for livsnødvendige medisiner.

– Vi har en liste over grunnleggende medisiner som et samfunn ikke kan klare seg uten. Vi mangler 45 prosent av de medisinene. Det betyr at fire–fem av dem som kommer til sykehus eller primærhelsetjenesten ikke får den medisinen de trenger. Kan du tenke det hvordan det er å skulle måtte avgjøre hvilken pasient som skal få leve og hvem som skal dø? spør legen oppgitt.

Han forteller at medisinmangelen rammer folk med alle slags sykdommer: kreft, høyt blodtrykk, hjertesykdommer.

– Også psykisk syke rammes. Folk med depresjon ender med å ta livet av seg. Og det var nylig en psykotisk mann i Rafah som drepte kone og to barn.

Skadde fra grensegjerdet

Den israelske hærens angrep mot demonstrasjonene langs grensegjerdet har ifølge FN ført til at 279 palestinere er drept og 31.500 er såret.

– Alle de unge menneskene som er blitt handikappet har det veldig tøft. Mange har mistet bein og trenger behandling i årevis. De føler nå at de blir en byrde for sine allerede lutfattige familier, sier han og påpeker at det ifølge folkeretten er okkupantens ansvar å betale for helsesystemet i det landet de okkuperer.

– Israel okkuperer oss, de dreper og skader oss, men betaler ingen ting.

Rakettene mot Israel

– Både EU, USA og Norge har gått tungt ut og kritisert utskytingen av raketter fra Gaza. Hva tenker du om det?

– De må spørre seg hvorfor de rakettene kommer. Folk her er presset til randen etter tolv års blokade og ser ingen løsning. Mange tenker at det er like greit å bli drept raskt, som å pines langsomt i hjel. De tenker at våpenhvilen bare betyr fortsatt lidelse, der de dør gradvis.

– Og: Hovedproblemet er okkupasjonen. Også konflikten mellom Hamas og Fatah er et resultat av okkupasjonen. Alt kan endres med en løsning: Opphev okkupasjonen og blokaden. La oss leve normale liv.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.
Onsdag 8. mai 2019
VIL HJEM: Regimeskifte eller ikke, Jannyra González drømmer om å en dag samle familien i Venezuela igjen. – For oss handler ikke dette om politikk, men om å overleve, sier hun.
Tirsdag 7. mai 2019
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.
Mandag 6. mai 2019
I KØ: Til nå har regjeringen stått mot offensiven fra Juan Guaidó og USA. Men hvor lenge kan Nicolás Maduro overleve med et folk som presses stadig hardere av inflasjon, sanksjoner og mat­mangel?