Lørdag 4. mai 2019
Folkedomstol

• Denne uka utkom Fredrik Virtanens bok «Uten nåde – en ran­sakelse» på det norske forlaget ­Gloria. Virtanen var journalist og lederskribent i den svenske stor­avisa Aftonbladet, men fikk sparken­ etter flere medieoppslag som hevdet at han hadde voldtatt en kvinne og trakassert andre. Først da SVTs program for undersøkende journalistikk undersøkte saken flere måneder etterpå, ble det klart at mediene hadde trykket feilaktige påstander og usanne sladderhistorier. Voldtektsanklagen hadde vært gransket av politiet og henlagt. Virtanens bok er en fortelling om det klimaet som oppsto under den svenske metoo-vinteren, hvor folk følte de måtte velge side: Støttet de opprøret mot en patriarkalsk privilegiekultur hvor mektige menn tar for seg av kvinner, eller var de mot? Mellomposisjoner ble vanskelig. Dermed fikk åpenbare presse­overtramp utspille seg uten at noen tok til motmæle.

• I boka trekker Fredrik Virtanen fram Norge som et positivt eksempel. Her førte VGs oppslag om dansevideoen med Trond Giske til kritisk journalistikk og beklagelser fra mediene, skriver han. Det er likevel mange likheter i beskrivelsene av mediedekningen i de to landene. Forestillingen om at man måtte være på rett side av historien, gjorde seg gjeldende også her. Kritikk av mediedekningen eller kritiske spørsmål til sakene ble til dels møtt med fordømmelse også i Norge. Paradoksalt nok har både Fredrik Virtanen og Trond Giske ønsket mer kritisk granskning av sine saker, ikke mindre, mens mediehusene som bidro til deres fall har advart mot «jakt» på varslere. Ordet går igjen i begge land.

• Det bør ikke være noen motsetning mellom å støtte opp om aktivisme mot seksuell trakassering og å be medier trå varsomt i omtalen av konkrete metoo-relaterte saker. Det er svært vanskelig å få domfellelser for overgrep i Norge, noe som gjør at det eksisterer noe i nærheten av straffrihet for seksuell kriminalitet. Det betyr ikke at alle anklager er reelle, og det forsvarer aldri uthenging av enkeltpersoner. Rettsstaten er fortsatt å foretrekke framfor en folkedomstol.

Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.