Fredag 3. mai 2019
OPP I RØYK: En regjeringsmotstander i Venezuelas hovedstad Caracas onsdag, da tilhengere og motstandere av president Nicolás Maduro mobiliserte i gatene. FOTO: FERNANDO LLANO, AP/NTB SCANPIX
• Oppvask etter kupp-flopp i Venezuela • Norge kan måtte mekle igjen
Slik røk Guaidós planer
PLAN B: Opposisjonen i Venezuela er i ferd med å gå tom for alternativer. USA lar Norge være nøytrale for å holde kanalene åpne.

Venezuela

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó forsøkte i går å starte en streikebølge for å øke presset på president Nicolás Maduro. På Twitter oppfordret han spesielt offentlig ansatte til å vende Maduro ryggen og ta del i det han kalte siste fase av «Operasjon frihet». Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det uklart hva slags respons appellen hadde fått.

Guaidó, som i januar erklærte seg som Venezuelas rettmessige president, innledet tirsdag et nytt forsøk på å ta makta med en gruppe militære og tilhengere i gatene.

Planen klappet sammen innen døgnet var over, da det viste seg at Guaidó ikke hadde tilstrekkelig støtte fra de væpnede styrkene. 1. mai mante han til nye protester, tilsynelatende uten å komme nærmere et regimeskifte.

Fakta

Venezuela i krise:

• Den 23. januar i år erklærte Juan Guaidó seg som Venezuelas president.

• Guaidó var da leder i den opposisjonsdominerte nasjonalforsamlingen som har blitt satt til side av myndighetene etter en langvarig strid.

• Donald Trumps administrasjon i USA anerkjente raskt Guaidó, og har siden fått følge av over 50 land.

• Norge, som har fungert som mekler mellom partene, er foreløpig ikke blant landene som har stilt seg bak Guaidó.

Framskyndte datoen

Onsdag skrev flere amerikanske medier om hvordan Guaidó og opposisjonen har samkjørt planene med Washington, D.C., uten å lykkes.

– De la fram en ganske helhetlig plan, sier en kilde i Trump-administrasjonen til avisa The Washington Post.

Planen var at «Operasjon frihet» skulle iverksettes 1. mai. Guaidós folk skal ha fått nyss om at Maduro kjente til komplottet, og valgte derfor å framskynde startdatoen – etter først å ha informert USAs utenriksdepartement.

Ved daggry tirsdag publiserte Guaidó en video av seg selv og en gruppe militære og erklærte at maktovertakelsen var i gang, og ba soldater på flybasen Carlota i Caracas gjøre mytteri.

Da de militære viste seg å fortsatt stå bak Maduro, endte Trump-administrasjonen opp med å måtte legge skylda på Cuba, Russland og tre navngitte topper i Maduros krets, skriver The New York Times.

Under en pressekonferanse tirsdag sørget Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton for å nevne de tre flere ganger: forsvarsminister Vladimir Padrino López, høyesterettsjustitiarius Maikel Moreno og presidentgardens kommandør Rafael Hernández Dala.

Etterretningsspill

Ingen av dem sluttet seg til Guaidós oppfordringer tirsdag, og forsvarsminister Padrino erklærte raskt at hans lojalitet var hos Maduro.

Observatører bemerker at Trump-administrasjonen kan ha stolt for mye på sine kilder i opposisjonen, som har overdrevet hva slags støtte de har i Maduros rekker.

Det utelukkes imidlertid ikke at én eller flere av de tre nevnte Maduro-allierte kan ha vært i samtaler med opposisjonen og at de fikk kalde føtter. En annen tolkning er at de kan ha drevet et dobbeltspill, i samråd med Maduro, for å få Guaidó til å vise kortene og for å lokke eventuelle avhoppere fram i lyset.

En annen analyse går ut på at Bolton navnga de tre for å få Maduro til å tvile på deres lojalitet, i håp om å så splid i hans indre krets.

USA har allerede innført lammende sanksjoner mot Venezuela, ikke minst den livsviktige oljesektoren, og bistått Guaidó politisk og diplomatisk. Etter hvert som alternativene blir færre, frykter mange at USA til slutt vil gripe inn militært.

– Hvis det trengs, vil USA gjøre det, sa utenriksminister Mike Pompeo til tv-kanalen Fox.

Få tror det vil skje i nær framtid, både fordi det er sterk skepsis innad i Trump-administrasjonen og fordi en slik intervensjon vil være dypt upopulær i regionen.

Norge vil mekle

Norge er ikke blant de rundt 50 landene som har anerkjent Guaidó som president. Klassekampen har tidligere skrevet at den norske regjeringen har vært under et visst påtrykk fra USA for å stille seg bak Guaidó. En viktig årsak til at det ikke har skjedd, er at Norge ønsker å spille en meklerrolle i landet og dermed ikke vil ta side.

Norge er fortsatt i kontakt med alle sider av konflikten, og presset fra USA skal den siste tida ha blitt noe dempet.

USA tar det ikke for gitt at opposisjonen lykkes. USA vill kunne dra nytte av å ha en nær alliert med tilgang til Maduro om partene på et tidspunkt må tilbake til forhandlingsbordet.

yohans@klassekampen.no

Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.