Mandag 29. april 2019
INSPIRATOR: Etter å ha skjelt ut britiske politikere, applauderer nå Greta Thunberg (midten) Labours initiativ om å erklære nasjonal klimakrise. Her med Labour-leder Jeremy Corbyn (til høyre) og Caroline Lucas fra De grønne. FOTO: STEFAN ROUSSEAU, PA/NTB SCANPIX
Skolestreikene og Extinction Rebellion får støtte fra det britiske arbeiderpartiet:
Klimapress fra Labour
Sadiq Khan
DRASTISK: Etter massive klimaprotester og en avsløring om ubrukte klimamidler, vil Labour tvinge regjeringen til å erklære en nasjonal klimakrise.

Stor­britannia

Lørdag erklærte Labours partileder Jeremy Corbyn at partiet vil fremme et forslag i det britiske underhuset om å erklære nasjonal klimakrise.

Initiativet kommer som et svar på ett av hovedkravene til flere store klimaprotester i Storbritannia den siste tida. Både skoleelever og gruppa Extinction rebellion har krevd at den britiske regjeringen skal erklære en nasjonal klima­krise.

Extinction Rebellion har holdt en serie demonstrasjoner denne måneden og har flyttet klimasaken til toppen av den britiske dagsordenen. Labour gikk i forrige uke ut med offentlig støtte til klimademonstrantene, og vil tvinge regjeringen til handling i klimaspørsmålet.

Fakta

Klimaprotester i Storbritannia:

• Det har vært flere store klimademonstrasjoner i Storbritannia.

• Klimaaktivistgruppa Extinction Rebellion har fremmet tre hovedkrav til britiske myndigheter: 1. Fortell sannheten om klimaendringene og hva regjeringen gjør for å bekjempe det. 2. Nullutslipp innen 2025. 3. En folkeforsamling som skal komme med løsninger på klimakrisa.

• Labour gikk forrige uke ut og støttet Extinction Rebellion, og forsøker nå å presse regjeringen til å erklære nasjonal klimakrise med skjerpede klimamål for landet.

Krever umiddelbare tiltak

Corbyn beskrev lørdag demonstrasjonene som en «massiv og nødvendig påminnelse», før han videre påpekte at klimaspørsmålet krever en «rask og dramatisk handling, som bare målrettet politikk fra en regjering kombinert med en grønn industriell revolusjon kan levere».

Han sa samtidig at han håpet at en britisk kriseerklæring vil inspirere andre land til å følge etter. Labours visjon for en kriseplan innebærer:

En «massiv» utrulling av fornybar elektrisitet og lav­utslipps transport.

Å øke finansieringen til lokale miljøtiltak.

Å forhindre ytterligere artsutryddelse.

Å utvikle planer om å bevege Storbritannia mot en ikke-forsøplende økonomi.

Støtte fra Thunberg

Det britiske arbeiderpartiets forsøk på å presse den konservative regjeringen ble umiddelbart ønsket velkommen av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som beskrev tiltaket som et «godt første steg» til den britiske avisa The Guardian:

«Vi kan ikke løse en krise uten å behandle den som en krise», sa klimaaktivisten lørdag.

Thunberg holdt tidligere samme uke en tale til det britiske parlamentet, der hun på vegne av framtidige generasjoner slaktet parlamentarikernes innsats for å bekjempe klimaendringene. Hun er særlig kritisk til det hun kaller britenes kreative karbonregnskap, som verken inkluderer utslipp knyttet til fly eller shipping.

Thunberg minnet i talen om at Storbritannia er blant landene med størst historisk klimagjeld, og derfor har et særlig ansvar for dagens situasjon i klimaspørsmålet.

Lokale kriseerklæringer

Kravet om å erklære en nasjonal klimakrise kommer ikke bare fra demonstranter i gatene, svenske klimaaktivister eller opposisjonspartier. Flere titalls britiske kommuner, som London og Manchester, har den siste tida erklært lokale klimakriser med tilhørende handlingsplaner for å kutte utslippene av klimagasser i lokalområdet. Bristol har som mål å bli karbonnøytralt innen 2030, Manchester innen 2038. Begge planene er mer ambisiøse en regjeringens mål om 80 prosent reduksjon innen 2050.

Londons ordfører Sadiq Khan ba allerede i fjor den britiske regjeringen om å erklære en nasjonal klimakrise. Han sa at selv om de på rådhuset gjorde alt de kunne for å beskytte byens innbyggere mot flom, brann og politisk uro knyttet til klimaendringene, er de avhengige av regjeringen:

­– Vi gjør alt vi kan i London, men den harde realiteten er at vi trenger rask handling og finansiering fra regjeringen, sa Khan i desember.

Ubrukte midler

I tillegg til oppfordringer fra klimaprotestene, har en konkret avsløring manet Labour til å insistere på erklæringen av en nasjonal klimakrise. Samtidig som aktivistene har marsjert i gatene, kom det forrige uke fram at kun 7,7 millioner pund, av de i alt 100 millionene som regjeringen øremerket i 2015 til forbedring av lufta i Storbritannia, har blitt brukt.

Disse midlene skulle blant annet gå til ladepunkter for elbiler og en mer miljøvennlig kollektivtransport.

utenriks@klassekampen.no

Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.