Lørdag 27. april 2019
TYDELIG: Leder i KrFU Martine Tønnessen mener KrF må sørge for å få en bedre debattkultur hvor man kan diskutere kontroversielle saker som abort og homofilt ekteskap. Her er hun på landsmøtet på Sola.
KrFU-leder ønsker at partiet skal ta klare standpunkt i debatter om abort og ekteskapslov:
Ber om klar tale
NYTT: KrFU-leder Martine Tønnessen vil bort fra uforståelige kompromisser og ber partiet tørre å ta tydelige standpunkt i vanskelige saker som abort og homofilt ekteskap.

KrF

– To store debatter som kjennetegner KrF, er hva man skal mene rundt abort og homofilt ekteskap. Jeg mener KrF er tjent med klare standpunkt rundt dette, sier KrFU-leder Martine Tønnessen.

Kjell Ingolf Ropstad velges i dag som ny partileder i KrF under landsmøtet på Sola. KrFU-lederen har en klar forventning om at Ropstads KrF i større grad må tørre å løfte vanskelige debatter, både internt og eksternt.

– Kjell Ingolf må tørre å være tydelig og la partiet tale. Organisasjonen har godt av å høre argumenter for og mot ulike saker. Det er bra å høre dette fra partivenner, sier Tønnessen.

Hun sier det har vært en tendens til at standpunkt om vanskelige saker har blitt avgjort gjennom kompromisser på bakrommet.

Tønnessen sikter særlig abortsaken og synet på homofilt ekteskap.

– Det er ulike syn i organisasjonen om dette, og det vil være ulike syn. Vi må sørge for at organisasjonen får en bedre debattkultur hvor man kan diskutere disse sakene. Om man taper en slik sak, skal det fortsatt være rom for deg i KrF, sier Tønnessen.

Fakta

Abort og ekteskap:

• I KrFs partiprogram for denne stortingsperioden står det at partiet «løfter fram ekteskapet mellom en mann og en kvinne», samtidig som de «respekterer» at mennesker tar ulike valg for sine liv.

• Om abort står det at KrF vil «erstatte abortloven med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv». Videre vil partiet blant annet fjerne abortlovens paragraf 2C som gir rett til abort etter uke tolv ved alvorlig sykdom hos fosteret.

• KrF vil også legge ned et generelt forbud mot abort etter uke 18, så fremt det ikke er overhengende fare for mors liv eller at fosteret har en tilstand som er uforenelig med liv.

Homofilt ekteskap

Da KrFs landsmøte i 2017 behandlet partiprogrammet for denne stortingsperioden, vedtok de en formulering om at de «løfter fram ekteskapet mellom en mann og en kvinne», samtidig som de «respekterer» at mennesker tar ulike valg for sine liv.

– Denne formuleringen kunne med fordel vært enda tydeligere, sier Tønnessen.

– Hva mener du formuleringen burde være?

– KrF og KrFU har ulikt syn på homofilt ekteskap. KrFU anerkjenner dagens ekteskapslov. Dersom denne saken skulle opp på landsmøtet, ville jeg argumentert for det, sier Tønnessen.

Hun forventer at det blir en ny debatt om ekteskapsloven på landsmøtet i 2021 når neste stortingsprogram skal vedtas.

Abortsaken

I partiprogrammet står det at KrF vil «erstatte abortloven med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv». Videre vil partiet fjerne abortlovens paragraf 2C som gir rett til abort etter uke tolv ved alvorlig sykdom hos fosteret, samt forby abort etter uke 18.

Tønnessen vil ikke svare på hva hun synes om programformuleringene om abort, med unntak av å understreke at KrF og ungdomspartiet har likt standpunkt. KrFU-lederen understreker likevel at saken fortjener en respektfull og grundig debatt på landsmøtet.

– KrF må ta denne debatten. Hva man lander på, er det landsmøtet som avgjør, sier Tønnessen.

Hennes forgjenger som KrFU-leder, Ida Lindtveit Røse, er på sin side klar på at hun mener at KrF bør anerkjenne selvbestemt abort.

– Jeg støtter selvbestemt abort innen uke tolv, uttalte Røse som også er førstekandidat for Viken KrF i fylkestingsvalget.

Leder av Viken KrFU, Simen Bondevik, støttet Røse i Aftenposten og uttalte at standpunktet om abort «skremmer bort potensielle yngre velgere».

Uenighet

Brynjar Høidebraaten, leder av Viken KrF, sier til Klassekampen at han er enig med Tønnessen om at partiet har vært for opptatt av å kompromisse, og at man må tørre å ta debattene og være tydelige med å lande på standpunkt.

– Og så er jeg ikke enig i at vi må liberalisere vårt syn på for eksempel ekteskapsloven. Men det er jo en debatt vi bør ta. Så får heller jeg og Martine diskutere der, sier Høidebraaten.

Jonas Andersen Sayed er leder av Rogaland KrFU og KrFs ordførerkandidat i Sokndal. Han er også uenig i at KrF bør endre på formuleringene om abort og ekteskap.

– Man kunne sagt at begge vedtakene kunne vært tydeligere. Men det er et uttrykk for at vi har en uenighet innad i partiet, sier Sayed som definerer seg selv som verdikonservativ kristen.

Han sier han er uenig med Røse om at KrF bør gå inn for selvbestemt abort innen uke tolv.

– Et foster er et liv, og retten til liv er den mest grunnleggende menneskeretten. Den bør gjelde fra unnfangelsen. Da må man ha et lovverk som anerkjenner det og sikrer fosteret rettsvern, sier Sayed.

– Hvordan tror du medlemmer og velgere ville reagert dersom KrF gikk inn for selvbestemt abort til uke tolv?

– Det ville nok gått begge veier. Vi er alle enige om tiltak for å få ned aborttallene. Det trenger ikke å stå i kontrast til et primærstandpunkt som er litt upopulært, sier han.

politikk@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.
Fredag 28. juni 2019
EØS: Fagforbundet kommer trolig ikke til å stå i veien for Fellesforbundets krav om å be staten om å finne alternativer til EØS.