Onsdag 24. april 2019
Heiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone
Gerhard Heiberg nådde målet han blinket ut da han ble kreftsyk. Etter 80-årsdagen lørdag sikter IOC-profilen seg inn på OL-comeback i Tokyo neste sommer.
Publisert: 24 April 06:46
Gerhard Heiberg nådde målet han blinket ut da han ble kreftsyk. Etter 80-årsdagen lørdag sikter IOC-profilen seg inn på OL-comeback i Tokyo neste sommer.
– Humør, godt humør, tror jeg er undervurdert. Det hjelper deg i hverdagen, både i gode og dårlige perioder, sier Heiberg til NTB.
Fotballprofilen Nils Arne Eggen må nå bruke proteser etter amputasjoner av føttene, men han benytter mange anledninger til å påpeke at det ikke er noen grunn til å sutre.
Heiberg er på samme linje. – Se det positive og ikke dull seg inn i det negative, er Heibergs oppskrift.
– Da jeg ble syk, satte jeg opp et mål jeg ville oppleve: Det var å bli 80 år og kunne markere det. Det gjorde vi lørdag. Nå når det er oppnådd, og når du spør, så er det neste målet å være til stede under Tokyo-OL neste sommer. Det er noe jeg gleder meg til. Det ville vært fantastisk.

HjemmeHeiberg reiste ikke til vinterlekene i Sør-Korea i fjor. – Av helsemessige årsaker blir jeg hjemme denne gangen. Det er første gang siden 1992, skrev Heiberg i en SMS til NTB da.
Det var første gang siden 1992 at han ikke var på plass.
Heiberg fikk påvist kreft for noen år siden. Han fortsatte å jobbe både sivilt og for Den internasjonale olympiske komité (IOC). Oslomannen er kjent for ikke å ha spart seg i særlig grad, men nå på alderens høst skjer det ting.
– Man lærer så lenge man lever. Nå er jeg mer forsiktig, og jeg hører faktisk på både min lege og min kone, sier han til NTB etterfulgt av en god latterkule.
Det var høsten 2013 Heiberg merket at noe var galt. Han fikk smerter i mageregionen. – I øyeblikket ser jeg på livet som jeg skal prøve å takle videre, men jeg har også begynt å innstille meg på at det går en strek et sted. Og for meg, så går trolig den streken om ikke så altfor lenge, sa Heiberg til TV 2 da det ble klart med den alvorlige diagnosen hissig form for lymfekreft.
Noen år tidligere ble han rammet av hjerteinfarkt og hudkreft. Så Heiberg har fått sin del av sykdom.
– Hva skal jeg si om det norske helsevesenet? Det er bare fantastisk. Jeg er så imponert, sier Heiberg.
Han er klar på at han fått «flere ekstra år i gave». Sykdommen hans holdes rimelig i sjakk.

På plass?Heiberg ga seg som IOC-medlem i 2017 etter over 20 år i organisasjonen. Kristin Kloster Aasen etterfulgte ham på den norske «kvoten».
Heiberg er valgt til æresmedlem i IOC. Statusen som æresmedlem betyr at han vil ha møterett ved kommende IOC-kongresser og ha mulighet til å påvirke organisasjonens beslutninger. Æresmedlemskapet gir ham også mulighet til å være til stede på alle OL.
(©NTB)
Lørdag 25. mai 2019
For å få boka «Kvinner i kamp» bredt ut i USA måtte forfatter Marta Breen akseptere at kvinnelige brystvorter ble sensurert bort fra en av illustrasjonene.
Lørdag 25. mai 2019
FEIDE: På Frogner i Oslo er en familieleilighet ombygd til ti hybler. Naboene i sameiet har i lang tid kjempet mot utleiemogul og tidligere bystyre­politiker Nordan Helland.
Lørdag 25. mai 2019
• USA har nå tatt ut 17 nye tiltalepunker mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, inkludert brudd på USAs spionasjelover. Tiltalen dreier seg om hundre­tusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter, som Wikileaks publiserte i 2010.
Lørdag 25. mai 2019
SENSUR: Det amerikanske forsvarsdepartementet har offentliggjort nye anklager mot Julian Assange. Anklagene er et åpent angrep på pressefriheten i USA, skriver The New York Times.
Fredag 24. mai 2019
Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Fredag 24. mai 2019
• Storbritannias statsminister Theresa Mays tid er over. Malstrømmen rundt brexit trakk henne inn mot midten før hun ble dratt under og nå er i ferd med å drukne. Etter rekka av avstemninger i Parlamentet der hun ikke fikk støtte fra sitt...
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Torsdag 23. mai 2019
Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?