Onsdag 24. april 2019
UNNTAKSTILSTAND: Srilankiske sikkerhetsstyrker forsøker å ta kontroll over området etter at en varebil eksploderte i hovedstaden Colombo på mandag. FOTO: ERANGA JAYAWARDENA, AP/NTB SCANPIX
De islamistiske gruppene på Sri Lanka har vokst fram på bare noen få år:
En religiøs voldsspiral
VOLD: Nasjonalistiske buddhister har trakassert den muslimske minoriteten i flere år. Det har ført til en opp­blomstring av radikal islam på øya, sier en tidligere etterretnings­offiser til Klasse­kampen.

Sri Lanka

Stadig mer tyder på at terrorangrepene på Sri Lanka første påskedag ble utført av radikale islamister. Gjerningspersonene skal være srilankiske statsborgere, radikalisert ­etter kontakt med salafistiske tolkninger av islam, en teologi som tidligere ikke har vært utbredt på Sri Lanka.

De siste årene har salafist-bevegelser likevel vokst fram. En artikkel i tidsskriftet «­Counter Terrorist Trends and Analysis», publisert i 2015, trekker fram en voksende ­islamistbevegelse på øst­sida av øya.

Det var her gruppa National Thowheed Jamaath ble grunnlagt for fem år siden, i konkurranse med flere ulike salafistgrupper med temmelig like navn. Myndighetene på Sri Lanka mener at denne gruppa står bak angrepene, med støtte fra grupper i ­utlandet.

Hvis myndighetenes påstander stemmer, har det på få år vokst fram en radikal islamistisk bevegelse i landet.

Fakta

Terror på Sri Lanka:

• Om morgenen 1. påskedag kom de første meldingene om angrepene på Sri Lanka.

• Tre kirker, St. Anthony’s Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirka i Negombo og Zion-kirka i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Grand og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.

• I alt sju selvmordsbombere sto bak de seks angrepene. Minst 40 personer er pågrepet så langt.

• Tirsdag ble tallet på drepte justert opp til 321. 45 av disse er barn.

Kilde: NTB

Fredelig sameksistens

Klassekampen har vært i kontakt med den indiske tidligere etterretningsoffiseren Ramani Hariharan. Han har fulgt utviklingen på Sri Lanka tett, etter at han på slutten av 1980-tallet var sjef for etter­retningsavdelingen i de indiske fredsbevarende styrkene i landet.

Han skriver i en ­e-post til Klassekampen at salafismen ikke har bredt om seg på Sri Lanka før de aller siste årene. Den muslimske minoriteten forsøkte å holde seg utenfor borgerkrigen på øya.

«Muslimene har generelt levd fredelig sammen med den buddhistiske majoriteten og den kristne minoriteten», skriver Hariharan.

De siste årene har likevel ikke vært like fredelige.

Buddhistisk mobb

Hariharan trekker fram to sannsynlige årsaker til radikaliseringen blant enkelte ­srilankiske muslimer.

Den første er framveksten av en nasjonalistisk og sjåvinistisk buddhistbevegelse blant majoritetsbefolkningen. Det toppet seg i 2018, da buddhistiske mobber inntok muslimske nabolag, og ødela hus, butikker og biler. Muslimske mobber svarte på angrepene med vold, og myndighetene erklærte unntakstilstand.

«Disse hendelsene etterlot trolig dype arr i mentaliteten til den muslimske minoriteten», skriver Hariharan.

En artikkel publisert i «Counter Terrorist Trends and Analysis» i januar i år trekker fram en kraftig styrket «ultra-nasjonalistisk» buddhistisk bevegelse som bruker vold i det de ser på som kampen mot en raskt voksende muslimsk minoritet.

Koplinger til IS

Den tidligere etterretnings­offiseren trekker også fram en annen forklaring: Fremmedkrigere som har vendt hjem fra Syria og Irak.

En rekke lokale medier har de siste dagene meldt at en flere mennesker fra Sri Lanka har reist til Midtøsten for å delta i krig, en del også for terrororganisasjonen IS.

«Det er grunn til å tro at den radikale ideologien til National Thowheed Jamaath tiltrakk seg srilankere som returnerte til hjemlandet etter at IS ble slått i 2017 og 2018», skriver Hariharan, og legger til at organisasjonen begynte å vokse først i fjor.

IS tok i går på seg ansvaret for terrorangrepene. Det er ­likevel ikke sikkert at IS sto bak – organisasjonen har påtatt seg ansvaret for flere terror­angrep som siden har vist seg å være gjennomført uten støtte fra IS.

Flere salafistgrupper

En rekke representanter for de muslimske menighetene på Sri Lanka har tatt kraftig avstand fra angrepene. Det har også flere av de mindre salafistiske organisasjonene på øya.

Blant dem er de salafistiske gruppene Sri Lanka Towheeth Jamaath og Ceylon Thowheed Jamaath. De kommer fra den samme salafistiske tradisjonen, og Ceylon Thowheed Jamaath skal ifølge den indiske avisa The Hindu bestå av folk som har tatt avstand fra Sri Lanka Towheeth Jamaath. Begge gruppene nekter for å ha noe med navnebroren National Thowheed Jamaath å gjøre, men en talsperson for en av gruppene sier til The Hindu at «vi vet hvem de er».

Indisk etterretning skal ifølge flere aviser ha fulgt nøye med på utbredelsen av salafisme på Sri Lanka, og det var ifølge Hindustan Times indisk etterretning som varslet myndighetene på Sri Lanka om angrepet, to uker før det fant sted.

Alle de salafistiske organisasjonene på Sri Lanka er avleggere av en gruppe som holder til i den tamilske delstaten Tamil Nadu i India.

Den indiske organisasjonen heter Tamil Nadu Towheeth Jamaat, og skal være ­under tett oppsikt av indiske sikkerhetsmyndigheter.

De store muslimske menighetene på Sri Lanka har tatt avstand fra den indiske salafistbevegelsen, og skal også ha oppfordret myndighetene i sitt eget land til å nekte medlemmer fra denne gruppa visum til Sri Lanka.

Den indiske salafistorganisasjonen har også tatt avstand fra terroren.

magnusl@klassekampen.no

Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
ENDELØS: De siste månedene har Libya hatt de verste kampene siden 2011. – FN sviktet Libya og lot landet bli en slagmark for en stedfortrederkrig, sier en talsmann for regjeringen i Tripoli.
Onsdag 10. juli 2019
FRIHANDEL: Afrikanske ledere vil industrialisere kontinentet ved å kopiere EUs indre marked.
Tirsdag 9. juli 2019
ARVTAKER: Kyriakos Mitsotakis følger i farens fotspor når høyresida nå tar ­makta i Hellas. – Den gamle ordenen er reetablert, mener tidligere Syriza-­parlamentariker Costas Lapavitsas.
Mandag 8. juli 2019
HARDNER: Ved å presse grensene i atomavtalen for­søker Iran å tvinge EU til handling.