Tirsdag 23. april 2019
HÅP: Franklyn Fernando tenner lys og håper at flest mulig av hans venner og slektninger i Colombo er i live. Det er første gang han feirer påska i en annen kirke enn nettopp St. Anthony’s Shrine. Her er han i St. Hallvards kirke i Oslo.
Kristne srilankere: – Vi har alltid levd i fred med mennesker av annen tro
Eksil­miljøet er i sjokk
Undersak

Norske muslimer fordømmer angrepene

Norske muslimer fordømmer angrepene og uttrykker medfølelse med ofrene.

«Våre tanker og bønner går til de etterlatte og pårørende som har blitt rammet av en grusom handling i Sri Lanka», skriver Islamsk Råd Norge på sine Facebook-sider.

Muslimsk Dialognettverk skriver at det er «helt grotesk og sjokkerende hvordan kirker og andre myke mål har blitt angrepet. Vi fordømmer dette på det sterkeste». Nettverket «håper og ber for at krefter og hjerner bak slike angrep tar til fornuft og setter menneskeliv over sine personlige og politiske agendaer».

«Å angripe Guds hus, uansett om det er en kirke, moské eller synagoge er en feig og tragisk handling. Et bønnerom skal være et trygt sted å være, uansett religion», skriver Det islamske forbund Rabita i en uttalelse.

ANGREPET: Prestestudent Franklyn Fernando kjenner flere som var til påske­messe da St. Anthony’s Shrine ble angrepet påskemorgen. Han vet ikke hvor mange som er i live.

TERROR

– Det er en kirke som er nær alles hjerter, og den er en viktig del av mitt liv, sier Franklyn Fernando til Klassekampen.

Han snakker om St. Anthony’s Shrine, en av kirkene som ble angrepet under påskedagsmessen i Sri Lankas hovedstad Colombo.

Vi møter ham etter messa 2. påskedag i katolske St. Hallvards kirke i Oslo. Han bor i klosteret i kirka og studerer til å bli prest samtidig som han tar en master i religion og sosiale og globale spørsmål ved Menighetsfakultetet.

Påskemorgen ble han vekket av en SMS klokka 06.13 av søstera si, som skrev at St. Anthony’s var angrepet.

Lokal tid var da 09:43.

– Jeg ringte henne med én gang. Hun var i barndomshjemmet mitt, som ligger fem minutters gange fra St. Anthony’s. Huset var fullt av skrekkslagne mennesker som hadde løpt fra kirka etter angrepet, forteller Fernando.

Fakta

Srilankere i Norge:

• Det er 15.596 innvandrere fra Sri Lanka og norskfødte av srilankiske foreldre i Norge. I tillegg er det 1066 norskfødte med én forelder fra Sri Lanka. De fleste er tamiler.

• Sri Lanka har fire etniske hovedgrupper: singalesere (75 prosent), srilankiske tamiler (11 prosent), srilankiske maurere (9 prosent) og indiske tamiler (4 prosent).

• Religiøse grupper er buddhister (70,2 prosent), hinduer (12,6 prosent), muslimer (9,7), romersk-katolske (6,1) og andre kristne grupper (1,3 prosent). Kilde: SSB og CIA The World Factbook

Berget livet

Hans nærmeste familie valgte å gå til nattmesse i stedet for morgenmesse i den kjente katedralen. Det reddet livet deres.

– Moren min har sin faste plass der hvor selvmordsbomberen detonerte bomba. Hadde hun vært der, ville hun ikke ha overlevd sier Fernando.

Han anslår at mellom fem og ti av hans venner og slektninger deltok i påskedagsmessa.

– Jeg har ikke fått kontakt med noen av dem etter den første samtalen jeg hadde med søsteren min da alt var uoversiktlig. Så akkurat nå vet jeg ikke hvor mange som er i live, sier Fernando, som for første gang feirer påske i en annen kirke enn St. Anthony’s Shrine.

Multi-religiøst

Fernando forteller at St. Anthony’s Shrine ikke bare er en kirke, men et levende kultur­minne for flere etnisiteter og religioner.

– Også buddhister og hinduer oppsøker kirka ved noen anledninger, forteller han.

Fernandos oppvekste var preget av religioner som levde fredelig sammen, sier han.

– Jeg har aldri følt meg truet som kristen, sier han.

Søsterkirke i sorg

Anton Sinnathamby er pastor i den tamilske baptistkirka på Kalbakken i Oslo. Deres søster­kirke Zion Church Batticaloa, øst i Sri Lanka, var en av de andre kirkene som ble angrepet første påskedag. Pastoren i denne kirka var i Oslo fram til i går.

– Det er et veldig sjokk. Vi har alltid levd i fred med mennesker av annen tro. Det har vært mye krig og mange konflikter på Sri Lanka men vi har alltid vært nøytrale, sier Sinnathamby.

Redaktør i avisa Utrop, Majoran Vivekananthan, er på Sri Lanka i forbindelse med et bokprosjekt. Han sier på telefon at det har vært religiøse konflikter mellom muslimer og buddhister, men ikke muslimer og kristne. En ekstrem form for salafisme, som terroristene virker å være inspirert av, er noe nytt i Sri Lanka, mener han.

– Jeg har aldri sett salafistiske ideologer markere seg offentlig på Sri Lanka. Det er noe nytt at lokal ungdom lar seg radikalisere, sier han.

aseb@klassekampen.no

Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Onsdag 15. mai 2019
GÅR NASJONALT: Rundt 500 bunadskvinner viste muskler foran Stortinget i går. De varsler kamp for fødeavdelinger over hele landet.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.
Mandag 13. mai 2019
OSLO-MØTE: De som kom for å høre om innvandring og islam, ble skuffet. Trumps tidligere sjefstrateg snakket mest om arbeiderklassen.
Lørdag 11. mai 2019
OLJEVENN: Rødts Mímir Kristjánsson utfordrer partiets oljepolitikk. Han er i konflikt med nesten hele partiet, svarer partiets nestleder.
Fredag 10. mai 2019
TAPER PENGER: Arbeidskrimjegere kommer stadig over bedrifter som bryter loven ved å ikke spare pensjon til sine ansatte. En ny utregning anslår at over 200.000 arbeidstakere blir snytt for pensjonen de har krav på.
Torsdag 9. mai 2019
PRISSJOKK: Audun Lysbakken mener statsministeren bortforklarer merkostnader til nye kampfly. I tillegg kan dyrere våpen presse opp prisene ytterligere.