Søndag 21. april 2019
Valgets andre runde er i gang i Ukraina – komiker kan bli president
Andre runde av valget i Ukraina er i gang. En komiker som har spilt landets president på fjernsyn, ligger ifølge målinger an til å bli president på ekte vis.
Publisert: 21 April 08:10
Andre runde av valget i Ukraina er i gang. En komiker som har spilt landets president på fjernsyn, ligger ifølge målinger an til å bli president på ekte vis.
Valglokalene åpnet klokken 8 lokal tid søndag. Sittende president Petro Porosjenko utfordres av nykomlingen Volodymyr Zelenskyj, en 41 år gammel komiker og skuespiller.
41-åringen har ingen politisk erfaring fra det virkelige liv, men har spilt president på et TV-show. Hans ønske om å bli landets nye president ble først avvist som en spøk.
Men i første runde av valget for tre uker siden fikk Zelenskyj 30 prosent av stemmene, mot Porosjenkos 17 prosent. Siden ingen av dem fikk mer enn 50 prosent, ble det utlyst ny valgrunde. Ifølge meningsmålinger ligger Zelenskyj an til å få over 70 prosent i søndagens valg, mens Porosjenko kan få rundt 27 prosent av stemmene.
Zelenskyj har selv lovet å «knuse systemet». En valgseier til ham vil bli sett på som en irettesettelse av det politiske etablissementet i Ukraina.
– Hvordan kan det ha seg at Ukraina er det fattigste landet med den rikeste presidenten, sa Zelenskyj under en opphetet presidentdebatt langfredag, et lite tilslørt stikk til sittende president Petro Porosjenko (53).
Hvis Zelenskyj blir president vil et nytt kapittel åpnes i landet som har hatt folkeoppstand to ganger på to tiår, og som har vært i en fem år lang konflikt med separatister i øst.

– NybegynnerUkraina er avhengig av internasjonal bistand og russisk energi. Den neste presidenten må ikke bare håndtere Verdens pengefond (IMF), men også Russlands mektige president Vladimir Putin.
Porosjenko har framholdt at Zelenskyj er en politisk nybegynner som ikke egner seg til å lede et land i krigstider. Analytikere påpeker at Zelenskyjs politiske program i beste fall er vagt. Det er også uklart hvordan hans regjering vil se ut.
I tillegg har flere satt spørsmålstegn ved ekskomikerens tilknytning til den omstridte oligarken Igor Kolomojskij.
– Et fem år langt presidentskap er ikke en komedie du bare kan skru av hvis du ikke synes det er morsomt lengre, skrev Porosjenko på Facebook lørdag, i et siste forsøk på å bremse Zelenskyjs momentum.

KorrupsjonsbekjempelseMen Zelenskyjs fortid som komiker har heller vist seg å være et sterkt kort. I januar oppkalte han partiet sitt etter TV-programmet han ble kjent for, «Folkets tjener».
I likhet med karakteren han spilte i programmet, har Zelenskyj fokusert på korrupsjonsbekjempelse. Han har lovet å fjerne immuniteten presidenter, parlamentsmedlemmer og dommere har og innføre livstidsutestengelse fra politiske seter for korrupsjonsdømte.
Med det har Zelenskyj klart å få kontakt med ukrainske velgere som har sett seg lei av korrupsjon, fattigdom og en krig som har krevd 13.000 liv.
– Det er et håp om at en simpel mann kan forstå oss bedre og demontere systemet vi har i landet vårt, sier 29 år gamle Zelenskyj-tilhengeren Yuliya Lykhota.

Vesten følger medDen vestlige verden følger nøye med på valget. USAs utenriksminister Mike Pompeo har i telefonsamtaler fortalt begge kandidatene at USA vil forplikte seg til å samarbeide med kandidaten ukrainske velgere mener er best egnet til å skape et vellykket, fritt og demokratisk land.
USAs ambassadør til Ukraina, William Taylor, er med på å lede delegasjon bestående av internasjonale valgobservatører. Han mener det ukrainske valget vil ha internasjonale ringvirkninger.
– Alles øyne er på Ukraina, et demokrati som vokser ved frontlinjen av russisk aggresjon, sier han.


(©NTB)
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.