Søndag 21. april 2019
TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget
Ukrainas sittende president Petro Porosjenko erkjenner nederlag i søndagens presidentvalg, og gratulerer utfordreren Volodymyr Zelenskyj med seieren.
Publisert: 21 April 21:10
Ukrainas sittende president Petro Porosjenko erkjenner nederlag i søndagens presidentvalg, og gratulerer utfordreren Volodymyr Zelenskyj med seieren.
Valgdagsmålinger viser en klar seier til komikeren Zelenskyj, som får en oppslutning på over 70 prosent.
– Jeg forlater presidentembetet, men jeg vil understreke at jeg ikke forlater politikken, sier Porosjenko etter å ha erkjent at resultatet var klart.
Nykomlingen Zelenskyj (41) har ingen tidligere politisk erfaring. Han har imidlertid spilt president i en ukrainsk TV-serie, noe som har sikret ham stor popularitet.

Russland– Jeg lover å aldri svikte dere, sa Zelenskyj da valgdagsmålingen var blitt kjent.
– Til alle tidligere land i det tidligere Sovjetunionen – se på oss, alt er mulig, føyde han til.
En sentral faktor i ukrainsk politikk er forholdet til Russland, den store naboen i øst. I sin første kommentar til valgresultatet la myndighetene i Moskva vekt på velgernes misnøyde.
– Valgdagsmålingene viser at Ukrainas borgere har stemt for forandring. Det nye lederskapet må forstå og virkeliggjøre velgernes håp. Dette omfatter både innenriks- og utenrikspolitikken, sier Russlands viseutenriksminister Grigoy Karasin til nyhetsbyrået RIA Novosti.
Zelenskyji uttalte etter at valgseieren var klar at han ønsker en ny start i fredssamtalene med Russland. Krigen med russiskstøttede separatister øst i landet har krevd mer enn 13.000 liv, og skaper store problemer for den økonomiske utviklingen i landet.

Ny æraKomikerens ønske om å bli landets nye president ble først avvist som en spøk.
Men i første runde av valget for tre uker siden fikk Zelenskyj 30 prosent av stemmene, mot Porosjenkos 17 prosent. Siden ingen av dem fikk mer enn 50 prosent, ble det utlyst ny valgrunde, som 41-åringen altså gikk seirende ut av.
Zelenskyj har lovet å «knuse systemet», og hans valgseier ses nærmest som en fallitterklæring for det politiske etablissementet i Ukraina. Velgerne er lei tingenes tilstand og viste seg villig til å satse på et helt ubeskrevet blad framfor noen av de etablerte politikerne.
– Hvordan kan det ha seg at Ukraina er det fattigste landet med den rikeste presidenten, sa Zelenskyj under en opphetet presidentdebatt langfredag, et stikk til sittende president Porosjenko, som er forretningsmann med en stor formue.
Komikerens valgseier blir starten på nok en ny æra i Ukraina, et land som har hatt folkeoppstand to ganger på to tiår, og som har vært i en fem år lang konflikt med russiskstøttede separatister i øst.

– NybegynnerUkraina er avhengig av internasjonal bistand og russisk energi. Den ferske presidenten må ikke bare håndtere Verdens pengefond (IMF), men også Russlands mektige president Vladimir Putin.
Analytikere påpeker at Zelenskyjs politiske program i beste fall er vagt. Det er også uklart hvordan hans regjering vil se ut.
I tillegg har flere satt spørsmålstegn ved ekskomikerens tilknytning til den omstridte oligarken Igor Kolomojskij.
– Et fem år langt presidentskap er ikke en komedie du bare kan skru av hvis du ikke synes det er morsomt lengre, skrev Porosjenko på Facebook lørdag, i et siste forsøk på å bremse Zelenskyjs framgang.

KorrupsjonsbekjempelseMen Zelenskyjs fortid som komiker har heller vist seg å være et sterkt kort. I januar oppkalte han partiet sitt etter TV-programmet han ble kjent for, «Folkets tjener».
I likhet med karakteren han spilte i programmet, har Zelenskyj fokusert på korrupsjonsbekjempelse. Han har lovet å fjerne immuniteten presidenter, parlamentsmedlemmer og dommere har og innføre livstidsutestengelse fra politiske verv for korrupsjonsdømte.
Med det har Zelenskyj klart å få kontakt med ukrainske velgere som har sett seg lei av korrupsjon, fattigdom og krig.
– Det er et håp om at en enkel mann kan forstå oss bedre og demontere systemet vi har i landet vårt, sier 29 år gamle Zelenskyj-tilhengeren Yuliya Lykhota.


(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.