Søndag 21. april 2019
Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler
Sudans militærjunta og protestbevegelsen er enige om å ha flere samtaler for å nå et sivilt styre, sier protestleder Siddiq Yousef etter lørdagens møte.
Publisert: 21 April 00:10
Sudans militærjunta og protestbevegelsen er enige om å ha flere samtaler for å nå et sivilt styre, sier protestleder Siddiq Yousef etter lørdagens møte.
– Vi har tydeliggjort vårt krav, som er at makten overføres til en sivil administrasjon. Vi har blitt enige om å fortsette samtalene for å nå en løsning som tilfredsstiller begge sider og som sørger for en fredelig overføring av makt, sier Siddiq Yousef, et høytstående medlem i paraplyorganisasjonen som har stått i spissen for folkeoppstanden.
Yousefs uttalelse kommer etter et møte mellom partene sent lørdag.
Fredag samlet hundretusener av mennesker seg utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum med krav om frihet, fred og rettferdighet. Fredag var det nøyaktig fire måneder siden de første demonstrasjonene mot regimet.

Drepte demonstranterEtter 30 år ved makten ble den krigsforbrytertiltalte presidenten 11. april avsatt av hæren i kjølvannet av massedemonstrasjoner.
Protestene mot hans regime startet i januar mot økte priser på brød og drivstoff. Demonstrasjonene vokste seg siden til en bred folkeoppstand. Sikkerhetsstyrker slo hardt ned på protestene, og over 100 demonstranter ble de neste månedene drept, ifølge anslag gjengitt av Human Rights Watch.
Militærjuntaen ledes nå av general Abdel Fattah al-Burhan. Han har lovet sivilt styre innen to år, men demonstranter har siden holdt stand utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum.
– Jeg går ingen steder før Burhan overfører makten til en sivil regjering, sier Wali Aldeen, som har slått leir utenfor hovedkvarteret siden den dagen Bashir ble styrtet.

Sivilt rådFredag kunngjorde en fagforening som har hatt en sentral rolle i folkeoppstanden, at de søndag vil utnevne et sivilt råd som skal ta over makten fra militærjuntaen. Hæren skal få være representert i dette rådet, heter det.
Ahmed al-Rabia i protestbevegelsen sa i forkant av lørdagens møte at dersom hæren nekter å gi fra seg makten, kommer protestlederne til å gjennomføre planen om å opprette et sivilt råd. Det er uvisst hvordan lørdagens møte kommer til å påvirke planene om å opprette et sivilt råd søndag.
Hæren har de siste ukene gått med på noen av demonstrantenes krav. Lørdag fjernet Sudans nye riksadvokat immuniteten til sikkerhetsagenter som anklages for å være involvert i drapet på en pågrepet demonstrant.

Bashir etterforskesOmar al-Bashir, som selv grep makten i et militærkupp i 1989, ble denne uka flyttet til Kober-fengselet i Khartoum, også det etter krav fra demonstrantene.
75-åringen ble i 2009 tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord i Darfur-regionen av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og har vært etterlyst internasjonalt siden.
Sudans militære kuppmakere har opplyst at de ikke akter å utlevere ham til Haag-domstolen og sier at det vil være opp til en framtidig sivil regjering å avgjøre om han skal utleveres.
Påtalemyndigheten i Sudan har imidlertid startet etterforskning av Bashir for mistanker om hvitvasking av penger og ulovlig besittelse av store summer utenlandsk valuta. Det opplyser en kilde i rettsvesenet til Reuters lørdag.
(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.