Lørdag 20. april 2019
Saudi-Arabia bombet hule ved presidentpalasset i Jemen
Den saudiledede koalisjonens kampfly har ødelagt en grotte som brukes av opprørere til å lagre droner i Jemens hovedstaden Sana, ifølge en talsmann.
Publisert: 20 April 18:46
Den saudiledede koalisjonens kampfly har ødelagt en grotte som brukes av opprørere til å lagre droner i Jemens hovedstaden Sana, ifølge en talsmann.
Luftangrepet mot de jemenittiske Houthi-opprørerne som kontrollerer byen, fant sted i nærheten av presidentpalasset natt til lørdag.
Det opplyser Turki al-Maliki, talsmann for koalisjonen som under Saudi-Arabias ledelse kriger i Jemen, i en uttalelse via statlige saudiarabiske medier. Dronene skulle brukes til «terroraktiviteter», hevder Maliki.
Tidligere i april anklaget koalisjonen Houthi-opprørere for å ha sendt to droner mot en flybase sørvest i Saudi-Arabia. Dronene ble stanset av det saudiarabiske luftforsvaret. I januar ble elleve mennesker såret i et droneangrep fra Houthi-opprørerne mot Jemens største flybase, som ligger sør i landet og kontrolleres av den saudistøttede regjeringen.
Det er fire år siden Saudi-Arabia, i spissen for en regional koalisjon og med støtte fra land som USA og Storbritannia, gikk til krig mot Houthi-opprørere i det fattige landet.
I dag er Jemen ifølge FN åsted for verdens verste humanitære katastrofe. Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er bombet i grus, millioner av mennesker er drevet på flukt og halvparten av de nærmere 30 millioner innbyggerne trues av akutt sult.
Hvert tredje flyangrep i den saudiledede krigen har rammet sivile mål og har kostet over 8.000 mennesker livet, blant dem nærmere 1.300 barn, ifølge uavhengige Jemen Data Project.
Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) har registrert totalt over 70.000 drepte i krigen siden 2016. Hittil i år er over 7.500 drept, ifølge den uavhengige oversikten.
Kongressen i USA vedtok nylig et lovforslag om å stanse militærbistand til Saudi-Arabias krig i Jemen, men president Donald Trump la denne uka ned veto.
(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.