Torsdag 18. april 2019
Høyrepopulister kan bli nest størst i EU-parlamentet
Dersom Europas høyrepopulistiske partier går sammen i én gruppe, kan de bli den nest største blokken i det kommende EU-parlamentet, viser en ny meningsmåling.
Publisert: 18 April 22:08
Dersom Europas høyrepopulistiske partier går sammen i én gruppe, kan de bli den nest største blokken i det kommende EU-parlamentet, viser en ny meningsmåling.
Europas høyrepopulistiske partier er i dag splittet i tre ulike grupper i EU-parlamentet, men dersom de går sammen kan de sikre seg 23 prosent eller 173 av de 751 representantene i EU-parlamentet, viser en sammenstilling av meningsmålinger utført av parlamentet selv.
En slik høyrepopulistisk blokk vil bli nesten like stor som sentrum-høyre-blokken EPP, som ifølge målingene ligger an til 180 representanter i det kommende EU-parlamentet.
Sosialdemokratene og de liberale partiene ligger ifølge målingene at til å ende opp med henholdsvis 149 og 76 representanter under valget på nytt EU-parlament som finner sted fra 23. til 26. mai.
Italias visestatsminister Matteo Salvini, som leder det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, leder an i forsøket på å samle likesinnede partier i det han har døpt Europeisk allianse av folk og nasjoner (EAPN).
Foruten sitt eget parti har Salvini fått med seg tyske AfD, Dansk Folkeparti og finske Sannfinnene, mens andre høyrepopulistiske partier er skeptiske.
Ligaen ligger ifølge målingen an til å bli EU-parlamentets nest største enkeltparti med 26 representanter, bare forbigått av tyske CDU/CSU som ligger an til å få 30.
(©NTB)
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.