Torsdag 18. april 2019
Høyrepopulister kan bli nest størst i EU-parlamentet
Dersom Europas høyrepopulistiske partier går sammen i én gruppe, kan de bli den nest største blokken i det kommende EU-parlamentet, viser en ny meningsmåling.
Publisert: 18 April 22:08
Dersom Europas høyrepopulistiske partier går sammen i én gruppe, kan de bli den nest største blokken i det kommende EU-parlamentet, viser en ny meningsmåling.
Europas høyrepopulistiske partier er i dag splittet i tre ulike grupper i EU-parlamentet, men dersom de går sammen kan de sikre seg 23 prosent eller 173 av de 751 representantene i EU-parlamentet, viser en sammenstilling av meningsmålinger utført av parlamentet selv.
En slik høyrepopulistisk blokk vil bli nesten like stor som sentrum-høyre-blokken EPP, som ifølge målingene ligger an til 180 representanter i det kommende EU-parlamentet.
Sosialdemokratene og de liberale partiene ligger ifølge målingene at til å ende opp med henholdsvis 149 og 76 representanter under valget på nytt EU-parlament som finner sted fra 23. til 26. mai.
Italias visestatsminister Matteo Salvini, som leder det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, leder an i forsøket på å samle likesinnede partier i det han har døpt Europeisk allianse av folk og nasjoner (EAPN).
Foruten sitt eget parti har Salvini fått med seg tyske AfD, Dansk Folkeparti og finske Sannfinnene, mens andre høyrepopulistiske partier er skeptiske.
Ligaen ligger ifølge målingen an til å bli EU-parlamentets nest største enkeltparti med 26 representanter, bare forbigått av tyske CDU/CSU som ligger an til å få 30.
(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.