Tirsdag 16. april 2019
MÅ BYGGE MYE GRØNT: Kværners verft i Verdal må ha veldig mange «grønne» oppdrag for å sysselsette like mange som de gjør på å levere til oljeindustrien, sier Sturla Magnus, som her viser Ap-leder Jonas Gahr Støre rundt.
Kværner må bygge mellom 10 og 100 vindmøller for å kompensere for én oljerigg:
Frykter grønt skifte
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.

industri

Debatten raser om når Norge skal skru igjen oljekrana. Flere av ungdomspartiene, blant annet AUF, har sagt at næringen skal avvikles innen 2035, og at kompetansen kan brukes i nye og grønne næringer. På Kværners verft i Verdal er bekymringen stor for hvordan det grønne skiftet skal la seg gjennomføre i praksis.

Konserndirektøren ved verftet tror ikke det blir lett:

– Det er enkel matematikk, sier Sturla Magnus og viser til hvor mye penger verftet kan tjene på å bygge installasjoner for offshore vind sammenlignet med å produsere for oljebransjen.

For det største understellet de har laget, levert til Johan Sverdrup-feltet i fjor, fikk de 1,5 milliarder kroner. Til sammenligning kan et understell til havvind, avhengig av hvor stort dypt det skal stå og hvor stor turbinen er, dra inn mellom 10 og 150 millioner kroner.

Fakta

Det grønne skiftet:

• Flere snakker om en styrt avvikling av norsk oljeindustri i løpet av de 15–20 neste årene og argumenterer med at kompetansen i næringen kan brukes i grønne næringer.

• Kværner Verdal-verftet er en av verdens største produsenter av understell og store stålkonstruksjoner for oljeindustrien.

• Konserndirektør Sturla Magnus forteller i dette intervjuet om økonomien i overgangen.

• Flere i bransjen er opprørt etter at Ap vedtok ikke å konsekvensutrede oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Usikkert marked

Produserer de et mottaksanlegg for olje og gass på land, kan kostnadsramma ligge på 20 milliarder kroner, mens ramma for et oppdrag for å utvikle et aluminiumsanlegg kan være 200 millioner.

– Det betyr at vi må gjøre veldig mye av dette for å få den samme inntjeningen og sysselsette like mange som før, sier Magnus.

I tillegg er markedet usikkert, ifølge konserndirektøren. Vindunderstellene er billigere og foreløpig ofte avhengig av subsidier og strømpriser med små marginer. Teknikken er også mindre avansert enn i de store oljeprosjektene med andre standarder på sikkerhet og kvalitet.

– Det gjør at operatørene ofte velger lavkostland og å gjøre serieproduksjon der i stedet for å produsere i Norge. Det er viktig for oss å ha en forutsigbarhet for aktivitetsnivået framover etter at vi de siste årene har investert 1,5 milliarder i våre anlegg, sier Magnus.

– Alt snakket om «det grønne skiftet», hva tenker du om det?

– Mulighetene innenfor det grønne skiftet, for eksempel med offshore vind, er selvfølgelig et marked vi skal være med i og lykkes i. Men det markedet etterspør ikke i samme grad den kompetansen vi besitter, og gir ikke grunnlag for den samme sysselsettingen som den tradisjonelle olje- og gassproduksjonen, sier Magnus.

Få oppdrag etter 2023

Kværner-sjefen tror omstillingen, når den kommer, blir tøff for norsk økonomi. I 2016 var 183.000 sysselsatt i petroleumsnæringen. Tallet inkluderer de 50.000 som jobber direkte med å produsere olje og gass og i leverandørindustrien.

I tillegg kommer de som leverer varer, IKT, mat og overnatting til bransjen, og dessuten de som leier ut arbeidskraft og maskiner, eller som gir bistand innen juss og regnskap. Magnus mener det vil ta tid å skru om:

– Hver ansatt har en verdiskaping på rundt 2,5 millioner kroner i året. I annen industri drar hver ansatt kanskje inn 800.000 kroner. Det er en tankevekker for velferden i Norge. Hvis vi skal slutte med olja, er det ikke bare å erstatte det med noe annet over natta, sier Magnus.

Selv sysselsetter han i dag 800 arbeidere på verftet i Verdal. Under oljebremsen etter 2014 var mange permittert eller på reiseoppdrag. Det kan fort bli virkeligheten igjen. Oljeprisfallet førte til pause i investeringer og leting og få nye prosjekter å konkurrere om nå.

– Etter 2023 er det få oppdrag å se, og kanskje til og med null av de store prosjektene, sier Magnus.

Han tror vi vil se flere mindre haleutbygginger, hvor de store operatørene forlater et felt, og mindre operatører tar over, men at det da er snakk om «mye mindre prosjekter».

Sier omstilling er tøft

Direktør i Norsk Industri Knut E. Sunde sier på generelt grunnlag at det som regel er lavere inntjening og større risiko i alternative markeder. Derfor vil omstillingen ta tid, sier han.

– Store deler av leverandørindustrien søker nå etter alternative markeder, og offshore wind, oppdrett og til prosessindustriens investeringer i fastlandsøkonomien er der de fleste ser, sier ­Sunde.

Han tror lønnsomheten i leveranser til havvind vil bedre seg framover.

– Det ligger i kortene at inntjeningen vil bedre seg og kostnadene faller når volumet tiltar.

fridag@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.
Torsdag 5. september 2019
DYRT: Bent Høie (H) inviterer helse­sektoren til nettverksbygging og faglig påfyll om Sykehus-Norge. Prislappen kan føre til at bare dem som er på innsida, har råd, sier fag­forening.
Onsdag 4. september 2019
TRAVELT: Om 120 dager blir fire kommuner til én. Nå tømmer de tvangssammenslåtte kommunene i Senja sparekassa før det er for seint.
Tirsdag 3. september 2019
BORGERLIGE GNISNINGER: I Unge Høyres interne strategi til skole­valgene, legges det opp til å «kaste KrF hardt under bussen» og å ta avstand fra KrFs kvinnesyn.