Tirsdag 16. april 2019
MÅ BYGGE MYE GRØNT: Kværners verft i Verdal må ha veldig mange «grønne» oppdrag for å sysselsette like mange som de gjør på å levere til oljeindustrien, sier Sturla Magnus, som her viser Ap-leder Jonas Gahr Støre rundt.
Kværner må bygge mellom 10 og 100 vindmøller for å kompensere for én oljerigg:
Frykter grønt skifte
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.

industri

Debatten raser om når Norge skal skru igjen oljekrana. Flere av ungdomspartiene, blant annet AUF, har sagt at næringen skal avvikles innen 2035, og at kompetansen kan brukes i nye og grønne næringer. På Kværners verft i Verdal er bekymringen stor for hvordan det grønne skiftet skal la seg gjennomføre i praksis.

Konserndirektøren ved verftet tror ikke det blir lett:

– Det er enkel matematikk, sier Sturla Magnus og viser til hvor mye penger verftet kan tjene på å bygge installasjoner for offshore vind sammenlignet med å produsere for oljebransjen.

For det største understellet de har laget, levert til Johan Sverdrup-feltet i fjor, fikk de 1,5 milliarder kroner. Til sammenligning kan et understell til havvind, avhengig av hvor stort dypt det skal stå og hvor stor turbinen er, dra inn mellom 10 og 150 millioner kroner.

Fakta

Det grønne skiftet:

• Flere snakker om en styrt avvikling av norsk oljeindustri i løpet av de 15–20 neste årene og argumenterer med at kompetansen i næringen kan brukes i grønne næringer.

• Kværner Verdal-verftet er en av verdens største produsenter av understell og store stålkonstruksjoner for oljeindustrien.

• Konserndirektør Sturla Magnus forteller i dette intervjuet om økonomien i overgangen.

• Flere i bransjen er opprørt etter at Ap vedtok ikke å konsekvensutrede oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Usikkert marked

Produserer de et mottaksanlegg for olje og gass på land, kan kostnadsramma ligge på 20 milliarder kroner, mens ramma for et oppdrag for å utvikle et aluminiumsanlegg kan være 200 millioner.

– Det betyr at vi må gjøre veldig mye av dette for å få den samme inntjeningen og sysselsette like mange som før, sier Magnus.

I tillegg er markedet usikkert, ifølge konserndirektøren. Vindunderstellene er billigere og foreløpig ofte avhengig av subsidier og strømpriser med små marginer. Teknikken er også mindre avansert enn i de store oljeprosjektene med andre standarder på sikkerhet og kvalitet.

– Det gjør at operatørene ofte velger lavkostland og å gjøre serieproduksjon der i stedet for å produsere i Norge. Det er viktig for oss å ha en forutsigbarhet for aktivitetsnivået framover etter at vi de siste årene har investert 1,5 milliarder i våre anlegg, sier Magnus.

– Alt snakket om «det grønne skiftet», hva tenker du om det?

– Mulighetene innenfor det grønne skiftet, for eksempel med offshore vind, er selvfølgelig et marked vi skal være med i og lykkes i. Men det markedet etterspør ikke i samme grad den kompetansen vi besitter, og gir ikke grunnlag for den samme sysselsettingen som den tradisjonelle olje- og gassproduksjonen, sier Magnus.

Få oppdrag etter 2023

Kværner-sjefen tror omstillingen, når den kommer, blir tøff for norsk økonomi. I 2016 var 183.000 sysselsatt i petroleumsnæringen. Tallet inkluderer de 50.000 som jobber direkte med å produsere olje og gass og i leverandørindustrien.

I tillegg kommer de som leverer varer, IKT, mat og overnatting til bransjen, og dessuten de som leier ut arbeidskraft og maskiner, eller som gir bistand innen juss og regnskap. Magnus mener det vil ta tid å skru om:

– Hver ansatt har en verdiskaping på rundt 2,5 millioner kroner i året. I annen industri drar hver ansatt kanskje inn 800.000 kroner. Det er en tankevekker for velferden i Norge. Hvis vi skal slutte med olja, er det ikke bare å erstatte det med noe annet over natta, sier Magnus.

Selv sysselsetter han i dag 800 arbeidere på verftet i Verdal. Under oljebremsen etter 2014 var mange permittert eller på reiseoppdrag. Det kan fort bli virkeligheten igjen. Oljeprisfallet førte til pause i investeringer og leting og få nye prosjekter å konkurrere om nå.

– Etter 2023 er det få oppdrag å se, og kanskje til og med null av de store prosjektene, sier Magnus.

Han tror vi vil se flere mindre haleutbygginger, hvor de store operatørene forlater et felt, og mindre operatører tar over, men at det da er snakk om «mye mindre prosjekter».

Sier omstilling er tøft

Direktør i Norsk Industri Knut E. Sunde sier på generelt grunnlag at det som regel er lavere inntjening og større risiko i alternative markeder. Derfor vil omstillingen ta tid, sier han.

– Store deler av leverandørindustrien søker nå etter alternative markeder, og offshore wind, oppdrett og til prosessindustriens investeringer i fastlandsøkonomien er der de fleste ser, sier ­Sunde.

Han tror lønnsomheten i leveranser til havvind vil bedre seg framover.

– Det ligger i kortene at inntjeningen vil bedre seg og kostnadene faller når volumet tiltar.

fridag@klassekampen.no

Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Tirsdag 9. april 2019
SAMARBEID: Martin Kolberg (Ap) sier nei til samarbeid mellom Rødt og Ap. Raymond Johansen (Ap) er uenig. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det kommer an på partienes utvikling.
Fredag 5. april 2019
KRAV: AUF og Fagforbundet vil ha med Arbeiderpartiets landsmøte på forbud mot barnehageprofitt.
Mandag 1. april 2019
PRESS: Mens Stortinget sier nei, vedtar Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø støtte til FNs atomvåpenforbud. Høyre trekker på skuldrene av vedtakene.
Fredag 29. mars 2019
ÅPENT: SVs stortingsrepresentanter er uenige om hvem som bør bli ny nestleder i SV.
Torsdag 28. mars 2019
KRITISK: Oberstløytnant Tormod Heier sier at politikerne ikke har lært av Libya-krigen. Han mener det mangler en seriøs vurdering av om det er i landets interesse å delta i slike operasjoner.
Tirsdag 26. mars 2019
SPRIK: Ap kritiserer Sp for ikkje å binde seg til raudgrønt samarbeid. Men partiet har tydd til dei borgarlege i ein tredel av kommunane der dei har ordførar.
Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».