Tirsdag 16. april 2019
BOKSTAVLEKEN: Nå må partileder for sosialdemokratene Antti Rinne finne hvilke partier han kan samarbeide med i regjering. FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO, LEHTIKUVA/AP/NTB SCANPIX
• Helsereform har felt de tre siste regjeringene • Sosialdemokratene må legge kabal
Rinne må finne partnere
SANNFINNENE: Partileder Jussi Halla-aho blir utpekt som valgets vinner og vil ha innenriksministerposten. FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA, LEHTIKUVA/AP/NTB SCANPIX
DE GRØNNE: Partileder Pekka Haavisto kunne glede seg over De grønnes framgang i valget. FOTO: RONI REKOMAA, LEHTIKUVA/AP/NTB SCANPIX
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.

finland

Den tidligere fagforeningsledern Antti Rinne (56), leder for Det sosialdemokratiske partiet (SDP), er klar til å danne regjering etter å ha vunnet søndagens valg med en viss framgang. Oppgaven kan bli vanskelig.

Både Sannfinnene (PS) og Samlingspartiet (KOK) kom i mål, neste like store som SDP.

Det er ingen åpenbar koalisjon mellom de tre største partiene, selv om finsk politikk har en langt sterke tradisjon for å danne koalisjoner på tvers av antatte skillelinjer enn Sverige.

I tre år, fra juni 2011 til juni 2014, samlet statsminister Jyrki Katainen fra Samlingspartiet ikke mindre enn seks partier. Rekorden har sosialdemokraten Kalevi Sorsa som hadde ni partier å gjete i fem år fra 1982 til 1987.

Fakta

Valgresultat i Finland:

• Finlands sosialdemokratiske parti (SDP): 17,7 prosent (+1,2), 40 seter (+6)

• Sannfinnene: 17,5 prosent (-0,2), 39 seter (+1)

• Samlingspartiet: 17 prosent (-1,2), 38 seter (+1)

• Centerpartiet: 13,8 prosent (-7,3), 31 seter (-18)

• Gröna Förbundet (De grønne): 11,5 prosent(+3), 20 seter (+5)

• Vänsterförbundet: 8,2 prosent (+1,1), 16 seter (+4)

• Svenska folkpartiet i Finland: 4,5 prosent (-0,4), 9 seter (0)

• Kristdemokraterne i Finland: 3,9 prosent (+0,4), 5 seter (0)

• Øvrige grupper: 2,9 prosent (+2,3), 2 seter (+1)

Hvem går med hvem?

SDP er så godt som totalt avvisende til å regjere sammen med Sannfinnene, og Rinne og tidligere finansminister Petteri Orpo fra Samlingspartiet gikk i strupen på hverandre under valgkampen.

Samlingspartiet og Sannfinnene ligger nærmere hverandre, men etter at KOK trakk seg fra regjeringen sommeren 2017, har PS tatt ytterligere steg til høyre med hensyn til innvandring.

Rinne legger ikke skjul på at SPD skal ha statsministeren etter å ha blitt største parti for første gang siden 1999, selv om 17,7 prosent oppslutning var svakere enn forventet ut fra målingene.

Sannfinnene har fanget opp EU-kritiske holdninger, på tvers av SDP og Samlingspartiet. Partileder Jussi Halla-aho blir utpekt som valgets vinner og vil selv ha innenriksministerposten, ifølge avisa Helsingin Sanomat.

Vrien kabal

Rinne prøver å få plass sin regjering før EU-valget 26. mai. Han trenger flere enn De grønne (20) og Venstreforbundet (16), begge i framgang, og Svenska folkpartiet (9). De grønne hevet kvinneandelen til 92 av 200 riksdagsrepresentanter ved at hele 90 prosent av partiets gruppe er kvinner.

Miljø var et hovedtema i valget. Det førte til at De grønne (VIHR) og Sannfinnene gikk fram på hver sin kant, mens Centern (KESK) tapte blant eldre på landsbygda.

Centerparti-lederen, avtroppende statsminister Juha Sipilä er valgets taper, med en tilbakegang på over 7 prosent.

Problemene med helsereformen og nye modeller for lokalstyre som felte regjeringen, vil stå sentralt i regjeringssonderingene. De rommer den demografiske utviklingen i Finland og motsetninger mellom by og land.

Finland er verdensmester i skole og er bedre på lykkelandlista enn Norge. Samtidig har Finland den raskest voksende eldrebølgen i verden etter Japan og Sør-Korea.

I 2000 var 1,5 prosent av befolkningen over 85 år; i dag er den 2,7 prosent. Gruppen over 65 år er fra noen år tilbake større enn de under 14 år, ifølge Finlands statistiske sentralbyrå.

Eldrebølgedebatten i Finland er gammel. I over 20 århar det versert kalkyler over «bærekraftgapet», forskjellen mellom staten inntekter og utgifter med hensyn til den aldrende befolkningen., som i dag utgjør 4 prosent av BNP.

Dette er uløselig knyttet til de to omfattende pensjonsreformene i 2001 og 2014 som innebar betydlige forverringer for mange grupper.

Påvirker kabalen

Neste skritt er helsereformen. Den har felt de tre siste regjeringene fra Katainen.

Sentralisering er også en het sak i finsk politikk. Et forslag om å opprette fem-seks regioner rundt de store byene står opp mot Centerpartiets forslag om 18 nye fylker som skal erstatte de 19 regionene i dag. Tida rant ut for den forrige, skadeskutte regjeringa, men spørsmålet ligger der fremdeles og er i seg sjøl en betydelig utfordring for de som skal snekre sammen en ny koalisjon.

peterm@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.
Tirsdag 10. september 2019
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.