Tirsdag 16. april 2019
BOKSTAVLEKEN: Nå må partileder for sosialdemokratene Antti Rinne finne hvilke partier han kan samarbeide med i regjering. FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO, LEHTIKUVA/AP/NTB SCANPIX
• Helsereform har felt de tre siste regjeringene • Sosialdemokratene må legge kabal
Rinne må finne partnere
SANNFINNENE: Partileder Jussi Halla-aho blir utpekt som valgets vinner og vil ha innenriksministerposten. FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA, LEHTIKUVA/AP/NTB SCANPIX
DE GRØNNE: Partileder Pekka Haavisto kunne glede seg over De grønnes framgang i valget. FOTO: RONI REKOMAA, LEHTIKUVA/AP/NTB SCANPIX
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.

finland

Den tidligere fagforeningsledern Antti Rinne (56), leder for Det sosialdemokratiske partiet (SDP), er klar til å danne regjering etter å ha vunnet søndagens valg med en viss framgang. Oppgaven kan bli vanskelig.

Både Sannfinnene (PS) og Samlingspartiet (KOK) kom i mål, neste like store som SDP.

Det er ingen åpenbar koalisjon mellom de tre største partiene, selv om finsk politikk har en langt sterke tradisjon for å danne koalisjoner på tvers av antatte skillelinjer enn Sverige.

I tre år, fra juni 2011 til juni 2014, samlet statsminister Jyrki Katainen fra Samlingspartiet ikke mindre enn seks partier. Rekorden har sosialdemokraten Kalevi Sorsa som hadde ni partier å gjete i fem år fra 1982 til 1987.

Fakta

Valgresultat i Finland:

• Finlands sosialdemokratiske parti (SDP): 17,7 prosent (+1,2), 40 seter (+6)

• Sannfinnene: 17,5 prosent (-0,2), 39 seter (+1)

• Samlingspartiet: 17 prosent (-1,2), 38 seter (+1)

• Centerpartiet: 13,8 prosent (-7,3), 31 seter (-18)

• Gröna Förbundet (De grønne): 11,5 prosent(+3), 20 seter (+5)

• Vänsterförbundet: 8,2 prosent (+1,1), 16 seter (+4)

• Svenska folkpartiet i Finland: 4,5 prosent (-0,4), 9 seter (0)

• Kristdemokraterne i Finland: 3,9 prosent (+0,4), 5 seter (0)

• Øvrige grupper: 2,9 prosent (+2,3), 2 seter (+1)

Hvem går med hvem?

SDP er så godt som totalt avvisende til å regjere sammen med Sannfinnene, og Rinne og tidligere finansminister Petteri Orpo fra Samlingspartiet gikk i strupen på hverandre under valgkampen.

Samlingspartiet og Sannfinnene ligger nærmere hverandre, men etter at KOK trakk seg fra regjeringen sommeren 2017, har PS tatt ytterligere steg til høyre med hensyn til innvandring.

Rinne legger ikke skjul på at SPD skal ha statsministeren etter å ha blitt største parti for første gang siden 1999, selv om 17,7 prosent oppslutning var svakere enn forventet ut fra målingene.

Sannfinnene har fanget opp EU-kritiske holdninger, på tvers av SDP og Samlingspartiet. Partileder Jussi Halla-aho blir utpekt som valgets vinner og vil selv ha innenriksministerposten, ifølge avisa Helsingin Sanomat.

Vrien kabal

Rinne prøver å få plass sin regjering før EU-valget 26. mai. Han trenger flere enn De grønne (20) og Venstreforbundet (16), begge i framgang, og Svenska folkpartiet (9). De grønne hevet kvinneandelen til 92 av 200 riksdagsrepresentanter ved at hele 90 prosent av partiets gruppe er kvinner.

Miljø var et hovedtema i valget. Det førte til at De grønne (VIHR) og Sannfinnene gikk fram på hver sin kant, mens Centern (KESK) tapte blant eldre på landsbygda.

Centerparti-lederen, avtroppende statsminister Juha Sipilä er valgets taper, med en tilbakegang på over 7 prosent.

Problemene med helsereformen og nye modeller for lokalstyre som felte regjeringen, vil stå sentralt i regjeringssonderingene. De rommer den demografiske utviklingen i Finland og motsetninger mellom by og land.

Finland er verdensmester i skole og er bedre på lykkelandlista enn Norge. Samtidig har Finland den raskest voksende eldrebølgen i verden etter Japan og Sør-Korea.

I 2000 var 1,5 prosent av befolkningen over 85 år; i dag er den 2,7 prosent. Gruppen over 65 år er fra noen år tilbake større enn de under 14 år, ifølge Finlands statistiske sentralbyrå.

Eldrebølgedebatten i Finland er gammel. I over 20 århar det versert kalkyler over «bærekraftgapet», forskjellen mellom staten inntekter og utgifter med hensyn til den aldrende befolkningen., som i dag utgjør 4 prosent av BNP.

Dette er uløselig knyttet til de to omfattende pensjonsreformene i 2001 og 2014 som innebar betydlige forverringer for mange grupper.

Påvirker kabalen

Neste skritt er helsereformen. Den har felt de tre siste regjeringene fra Katainen.

Sentralisering er også en het sak i finsk politikk. Et forslag om å opprette fem-seks regioner rundt de store byene står opp mot Centerpartiets forslag om 18 nye fylker som skal erstatte de 19 regionene i dag. Tida rant ut for den forrige, skadeskutte regjeringa, men spørsmålet ligger der fremdeles og er i seg sjøl en betydelig utfordring for de som skal snekre sammen en ny koalisjon.

peterm@klassekampen.no

Tirsdag 25. juni 2019
SANKSJONER: USA øker presset på Iran. – De kan komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust, sier USAs spesialutsending til landet.
Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.
Fredag 21. juni 2019
JUBLER: Nytt ­ambisiøst klimamål feires av de røde partiene i Danmark. Men stemningen i regjeringsforhandlingene er laber.
Torsdag 20. juni 2019
VIL MED: Sosial­liberale Radikale Venstre gjorde et brakvalg. De kan ha mye å tape på sosialdemokratenes plan om å danne solo-regjering.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.