Tirsdag 16. april 2019
SLIK RAMMES AMEDIA-AVISENE: Oversikten fra Amedia, som eier 73 avistitler fra Honningsvåg i nord til Tvedestrand i sør, viser at det først og fremst er mediehusene i nord og nordvest som rammes av endringene i postloven. I alt 33 av Amedias aviser utkommer oftere fra fire til seks dager i uka. Disse må enten redusere antall utgivelser som følge av Postens omlegging, eller håpe at noen av abonnentene vil akseptere å motta både dagens og gårsdagens avis levert samtidig i postkassa. Kartet viser hvor stor andel av abonnentene til hver avis som får avisa via Posten. En større sirkel tilsvarer en høyere andel av abonnentene.
• Postloven får konsekvenser for Amedias lokalaviser • Flest abonnenter i nord og nordvest blir berørt
I postlovens skyggeland
Undersak

– Dette vil rasere papirproduktet vårt

Også mindre riksdekkende nisjeaviser blir rammet av den nye postloven. Deriblant den bergensbaserte kristne avisa Dagen.

– Vi har ingen abonnenter å miste. Spesielt ikke på toppen av kutt i pressestøtte, sier redaktør Vebjørn Selbekk.

Selbekk ser svært alvorlig på konsekvensene av en ny postlov. For Dagen kan kutt i ombæringsdager føre til at hver femte abonnent forsvinner.

– Det et klart at dette vil rasere papirproduktet vårt. Nå så dette kommer i tillegg til den usikkerheten mediestøttemeldingen skapte for aviser som vår, blir den totale byrden tung å bære, sier Selbekk.

– Vi ser også behovet for omstilling, og vi er i full gang. Men det eneste vi ber om, er arbeidsro. 

Selbekk er spesielt skuffet over at Kristelig Folkeparti og Venstre ikke har vunnet denne saken i regjering.

– Det er disse mellompartiene som har kjempet hardest for sikrere rammevilkår for avisene. Når KrFs Geir Jørgen Bekkevold sier til dere at de har tapt denne saken, tror jeg dessverre han har rett. Det må vi forholde oss til, men jeg håper de fortsetter å kjempe. 

Et overslag på hvor mye avis­distribusjon til denne typen abonnenter vil koste, viser at det kan koste rundt 2500 kroner per abonnent i året. Selbekk synes ikke dette er dyrt.

– Det er mye som er dyrt i dette landet. Vi har en vanskelig geografi og vi har valgt en politikk, som bygger veier og kommunikasjon til alle. At alle skal ha de samme mulighetene til informasjon og kommunikasjon er en verdi i seg selv, dette bør også gjelde papiravisa.

Geir Arne Glad
Stig Finslo
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.

Medier

– Endringene i postloven er såpass dramatiske at det vil få alvorlige konsekvenser for oss, sier en rystet Geir Arne Glad, redaktør i Helgelendingen, på telefon fra Mosjøen.

48 prosent av Helgelendingens abonnenter får i dag avisa gjennom postlevering.

I forrige uke ble det kjent regjeringens ønsker å halvere antall leveringsdager for post. Avisleveringen blir med dette kortet ned til tirsdag, torsdag og lørdag. Det er dermed avisleserne som bor lengst unna byer og tettsteder, hvor post er eneste leveringsmulighet, som nå blir rammet.

Mens kulturministeren har fått skryt for sin satsing på mindre lokalaviser i mediestøttemeldingen, vil samferdselsdepartementets nye postlov ramme de litt større lokalavisene og regionavisene sterkt.

Fakta

Postloven:

• Regjeringen la denne uka fram forslag til endring i postloven.

• Avisombæring av lokale og nasjonale dagsaviser blir rammet.

• Av dagsavisene i Amedia-gruppa er det Mosjøen-avisa Helgelendingen som blir hardest rammet. 48 prosent av abonnentene får i dag avisa med post.

• Også Lofotposten, Firda og Finnmark Dagblad blir hardt rammet.

Finnmark og Førde

Helgelendingen er bare en av flere lokalaviser i Amedia-gruppa som vil slite. For Amedia-avisa Lofotposten vil 39 prosent av dagens abonnenter bli rammet, mens for avisa Firda i Sunnfjord er andelen 38 prosent. Hammerfest-avisa Finnmark Dagblad har 36 prosent postabonnement.

– Det er en betydelig fare for at våre aviser vil miste abonnenter som følge av at leveringskvaliteten vil gå betydelig ned, sier Stig Finslo, pressetalsmann i Amedia.

Han påpeker at de avisene som nå blir rammet, er de litt større avisene i distriktene. Aviser som står for 70–80 prosent av leserne av landets lokalaviser.

Det er også lesere som bor i landets mest grisgrendte strøk som blir mest berørt. Halvparten av de 36.360 abonnentene Amedias lokalaviser risikerer å miste, bor i Nord-Norge eller på Nordvestlandet.

– Det er uforståelig at regjeringen velger en modell som er helt annerledes enn det bransjen selv har pekt på. Regjeringen velger bevisst en modell som vil ramme 75.000 abonnenter, sier Finslo.

– Reint tull

Til tross for digital satsing er det fremdeles papiravisas annonser og abonnementer som drar inn mest penger for en avis som Helgelendingen. En endring i postloven vil derfor, ifølge redaktør Geir Arne Glad, bety et økonomisk tap på mellom tre og fem millioner kroner.

– Det forundrer meg at regjeringen er så korttenkt. Når samferdselsministeren sier at de gir til mediene med begge hender, er det med respekt å melde reint tull.

Også kulturministeren har ansvar, mener Glad.

– Trine Skei Grande må også gjerne gråte sine krokodilletårer for lokalavisene, men når det ikke gjengjeldes i praktisk politikk, betyr det ingenting. Dette er ikke konsistent politikk fra regjeringen.

Viser til kompensasjon

Kulturminister Trine Skei Grande er på reise og kunne ikke svare på Klassekampens henvendelse. I en e-post skriver Kjartan Sverdrup, kommunikasjonsrådgiver i departementet, at det viktigste for dem har vært «å sikre avisene tid og ressurser til å omstille seg en endring som uansett vil tvinge seg fram».

Han vektlegger at regjeringen har foreslått kompenserende tiltak til en verdi av 800 millioner over tre år. Departementet svarer ikke direkte på kritikken fra Helgelendingens redaktør, men viser til kjøp av avisomdeling tre dager i uka, og økningen av mediestøtta i en overgangsperiode.

«Regjeringen mener at dette bør gi avisene rom for omstilling til den nye situasjonen», skriver departementet.

Milliontap i Mosjøen

– Hva kan de konkrete konsekvensen bli for Helgelendingen, redaktør Glad?

– Det er for tidlig å si, men et tap på flere millioner må selvfølgelig hentes inn på en eller annen måte. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette blir alvorlig.

Glad mener postloven også er et slag mot distriktspolitikken.

– Det norske samfunnet er bygget opp rundt noen distriktspolitiske prinsipper. Leveranse av strøm og telefoni til hele landet er blant de viktigste oppgavene. Post er en del av dette. Hvis man ikke er i stand til å ta vare på noe så grunnleggende, går man mot et klassedelt samfunn, hvor det ikke vil være mulig å bo i distriktene uten å være en eremitt.

kultur@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Onsdag 18. september 2019
Motstanderne av fotografihus på Sukkerbiten jubler over valgresultatet i Oslo. – Nå blir det ikke noe av det planlagte Fotografihuset, hevder ­styreleder Sverre Jervell i Sukker­bitens venner.
Tirsdag 17. september 2019
Skoleforsker Marte Blikstad-Balas mener lærerne må gi plass til romanen i klasserommet. – Den kognitive utholdenheten går ned når man bare leser korte tekster, sier hun.
Mandag 16. september 2019
Forfatter Bjørn Sortland er bekymret for norske barns mentale kondis. – Å lese i et kvarter er blitt «helt Himalaya», sier han.
Lørdag 14. september 2019
Petter Stordalens 190.000 Instagram-følgere har flere ganger sett ham posere med bøker fra Straw­berry-forlagene. Dette kan være ulovlig reklame, ifølge Forbruker­tilsynet.
Fredag 13. september 2019
Dagens Næringsliv og Morgenbladet kutter til sammen 38 millioner kroner for å bli mer digitale. – Vil gå utover kvaliteten, sier medieforsker.
Torsdag 12. september 2019
Styreleder Amund Djuve har gitt Morgenbladets redaktør en klar bestilling: driftsmarginen må opp på ti prosent. Denne uka startet nedbemanningene i ukeavisa.
Onsdag 11. september 2019
NTNU sliter med å få opp kvinneandelen ved filosofisk institutt. – Forsterker en trend hvor menn underviser menn om menn, sier student.
Tirsdag 10. september 2019
NRK Dagsrevyen har intervjuet ­dobbelt så mange rikspolitikere som lokalpolitikere ­under valgkampen. – Problematisk og uheldig, sier ­Venstre-ordfører Alfred Bjørlo.