Lørdag 13. april 2019
Tyskland godkjenner omstridt eksport til Saudi-Arabia
Tyske myndigheter har godkjent eksport av militært materiell til Frankrike selv om det muligens skal selges videre til Saudi-Arabia.
Publisert: 13 April 08:32
Tyske myndigheter har godkjent eksport av militært materiell til Frankrike selv om det muligens skal selges videre til Saudi-Arabia.
Vedtaket ble gjort to uker etter at Tyskland lempet på restriksjonene for militær eksport til Saudi-Arabia.
Tyskland vedtok i november full stans i eksport av militært materiell til Saudi-Arabia, blant annet på grunn av landets krigføring i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Vedtaket førte imidlertid til protester fra Frankrike og Storbritannia, og i slutten av mars besluttet den tyske regjeringen å lempe på restriksjonene på eksport til land som fortsatt eksporterer militært utstyr til Saudi-Arabia.
Fredag skrev økonomiminister Peter Altmaier et brev til økonomikomiteen i den tyske nasjonalforsamlingen der det heter at Tysklands føderale sikkerhetsråd har godkjent ni leveranser av militært materiell til seks land. Nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til brevet.
Et forbud mot å eksportere produkter som er 100 prosent tyskproduserte, skal opprettholdes fram til slutten av september.
Ifølge Altmeier er det også gitt tre eksporttillatelser på utstyr til De forente arabiske emirater, som også er involvert i krigen i Jemen. Men det er ikke klart når utstyret, som blant annet består av radarsystemer, vil bli levert.
I mars i fjor innførte Tyskland et delvis forbud mot våpeneksport til land som er involvert i krigen i Jemen, men forbudet gjaldt ikke eksportavtaler som allerede var inngått.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...