Lørdag 13. april 2019
Tyskland godkjenner omstridt eksport til Saudi-Arabia
Tyske myndigheter har godkjent eksport av militært materiell til Frankrike selv om det muligens skal selges videre til Saudi-Arabia.
Publisert: 13 April 08:32
Tyske myndigheter har godkjent eksport av militært materiell til Frankrike selv om det muligens skal selges videre til Saudi-Arabia.
Vedtaket ble gjort to uker etter at Tyskland lempet på restriksjonene for militær eksport til Saudi-Arabia.
Tyskland vedtok i november full stans i eksport av militært materiell til Saudi-Arabia, blant annet på grunn av landets krigføring i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Vedtaket førte imidlertid til protester fra Frankrike og Storbritannia, og i slutten av mars besluttet den tyske regjeringen å lempe på restriksjonene på eksport til land som fortsatt eksporterer militært utstyr til Saudi-Arabia.
Fredag skrev økonomiminister Peter Altmaier et brev til økonomikomiteen i den tyske nasjonalforsamlingen der det heter at Tysklands føderale sikkerhetsråd har godkjent ni leveranser av militært materiell til seks land. Nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til brevet.
Et forbud mot å eksportere produkter som er 100 prosent tyskproduserte, skal opprettholdes fram til slutten av september.
Ifølge Altmeier er det også gitt tre eksporttillatelser på utstyr til De forente arabiske emirater, som også er involvert i krigen i Jemen. Men det er ikke klart når utstyret, som blant annet består av radarsystemer, vil bli levert.
I mars i fjor innførte Tyskland et delvis forbud mot våpeneksport til land som er involvert i krigen i Jemen, men forbudet gjaldt ikke eksportavtaler som allerede var inngått.
(©NTB)
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...